Nedostatok slnka, chlad a nevyvážená strava našej pleti rozhodne neprospievajú. Doprajte jej tie správne vitamíny, a už čoskoro vykročíte do ulíc s tvárou rozžiarenou ako jarné slnko. Poradíme, ako na to.
Poznáte vitamíny krásy?
Koža veľmi rýchlo reaguje na nedostatok spánku, hydratácie alebo vhodnej výživy. Pokiaľ je tá vaša po dlhej zime suchá a precitlivená, so sklonom k zvýšenej tvorbe šupiniek alebo akné, okrem výberu vhodnej kozmetiky nezabúdajte na úpravu jedálnička. Nemal by v ňom chýbať najmä dostatok čerstvého ovocia a zeleniny, bohatého na tie „správne“ vitamíny a vlákninu.
- Za vitamíny krásy sa považujú vitamíny A, B alebo E.
- Rovnako dôležité je prijímať vitamín C. Nielenže pomáha pri regenerácii buniek, ale zvyšuje aj tvorbu kolagénu, ktorý zabraňuje vzniku vrások a spomaľuje proces starnutia.
- Vláknina zasa pomáha čistiť telo od škodlivých toxínov. Keď sa z tela prirodzene odstránia, vaša pleť bude odolnejšia voči vzniku vyrážok či akné.
Náš tip: Skvelým spôsobom, ako si rýchlo a chutne doplniť zásobu vitamínov, sú čerstvé šťavy. Ak si ich nestíhate pripraviť doma, pestrý výber kvalitných i cenovo výhodných ovocných a zeleninových štiav nájdete napríklad v Kauflande. Ak siahnete po produktoch pod privátnou značkou K-Bio, môžete si byť navyše istí, že neobsahujú farbivá, chuťové zvýrazňovače ani umelé arómy.
Uvarte si minestrone plnú vitamínov podľa Surovej dcérky
Vedeli ste, že vďaka ovocným a zeleninovým šťavám si dokážete uvariť obed plný vitamínov? Dôkazom je recept na ľahkú a zdravú minestrone polievku od známej foodblogerky Surovej dcérky. Prajeme vám dobrú chuť!
Ingrediencie:
4 PL olivového oleja
1 biela cibuľa
4 strúčiky cesnaku
150 g očistenej mrkvy
200 g očistených zemiakov typu B
70 g stopkového zeleru
70 g rajčinového pretlaku
1 ČL oregana
1 ČL tymianu
1 konzerva krájaných paradajok
1 liter zeleninového vývaru
500 ml paradajkovej šťavy s morskou soľou K-Bio
80 g drobnejších cestovín
2 bobkové listy, štipka čierneho korenia
1 ČL soli
1 konzerva bielej fazule
80 g hrachových/fazuľových luskov
80 g cukety
100 g mladého špenátu
2 ČL citrónovej šťavy
bazalka alebo petržlenová vňať na ozdobu
Na strednom ohni opečte na oleji nadrobno nasekanú cibuľu do zlatista. Pridajte roztlačený cesnak a opekajte ešte minútku. Následne pridajte tvrdú zeleninu – mrvu, zemiaky a stopkový zeler, paradajkový pretlak, oregano a tymian. Premiešajte a krátko opečte, kým zelenina nezmäkne. Pridajte nakrájané paradajky, zeleninový vývar a paradajkovú šťavu s morskou soľou K-Bio. Polovicu vývaru môžete vždy nahradiť ľubovoľnou zeleninovou šťavou pre extra chuť, vitamíny a farbu. Nechajte ešte 10 minút povariť a pridajte drobnejšie cestoviny, bobkový list, čierne korenie a soľ podľa chuti. Ak máte dostatočne slaný vývar, nemusíte na záver pridávať soľ.
Keď sa zemiaky a cestoviny uvaria, pridajte už len premytú fazuľu, lusky, cuketu a špenát. Dochuťte citrónovou šťavou. Ozdobte čerstvou bazalkou či extra kvapkou olivového oleja. Podávajte s chrumkavým chlebom.