Jan Hrdý, Vladimír Šigut
StoryEditor

Besky: Na gastronómii ma baví, že dokážete vytvoriť jedlo krásne na oko a zároveň tak lahodné

20.01.2023, 00:00
PR Články

Ako amatérska kuchárka pracovala na svojom sne. Tým bolo tvoriť zážitok na tanieri, pripravovať a piecť pre ostatných skvelé jedlá a dezerty, ktoré ich ohromia. Obrovský prelom a štart kariéry prišiel vtedy, keď sa v roku 2021 prihlásila do kulinárskej reality šou MasterChef Česko, ktorú nakoniec vyhrala. Úspešná Slovenka dnes žije v Prahe. Dostala sa do rebríčka tridsiatich úspešných osobností pod 30 rokov na Slovensku, ktorý pravidelne zostavuje časopis Forbes. Vystupuje v programe o varení na TV Nova a taktiež robí aj vlastné kurzy varenia. Reč je o Veronike Beskydiarovej, ktorú poznáte pod prezývkou Besky.

Kedy sa u vás prejavila vaša vášeň ku gastronómii? Pamätáte si, aké jedlo ste ako prvé pripravili?

Odjakživa sa motám v kuchyni a variť som začala podstatne neskôr. Mama bola vždy tá, ktorá sa postarala o skvelé jedlo a mňa veľmi bavilo sa len pozerať. Avšak prvý kontakt s kuchyňou som zažila tak okolo 15-16 rokov, keď som chcela objednať krásnu narodeninovú tortu a nikde nebola taká, ktorá by sa mi mala páčiť. Tak som začala vymýšľať a piecť sama. No prvé jedlo boli asi cestoviny zo sáčku. (smiech)

O vás je známe, že ste cestovateľka. Narodili ste sa v Nórsku a s rodičmi ste precestovali značnú časť sveta. Ovplyvnila vás niektorá svetová kuchyňa? A ktorá je vám najbližšia?

Vďaka rodičom za to, že odjakživa mi ukazovali, aký je svet pestrý aj skrz gastronómiu. Najviac ma za srdce vzala mexická a thajská kuchyňa. Výrazné chute milujem už odmalička, v tom sa v podstate nič nezmenilo a aj v mojej kuchárke je celá kapitola Oheň venovaná práve takýmto pokrmom.

A ak si vyrazíte do reštaurácie, čo si objednáte? Máte obľúbené jedlo?

Moje obľúbené reštaurácie sú také tie typu bistro, čerstvé a rýchle jedlo. Určite by to bolo pad thai alebo kung pao. No nepohrdnem ani nad degustačnou večerou v michelinskej reštaurácií, kde sa vždy nechám rada prekvapiť.

image
Jan Hrdý, Vladimír Šigut

Čo u vás jednoznačné vyhráva – sladký dezert či slaný snack? Ak by ste si mali vybrať steak alebo flambované palacinky, čo by to bolo?

Určite palacinky! (smiech)

Milujem sladké jedlá, takže nad mäsom určite vyhráva palacinka. No a keby ste sa pýtali na palacinky verzus pizza, tam by však už asi bola iná odpoveď.

Ste aktívna aj na Instagrame, kde môžeme vidieť nielen zábery jedla, ale práve to, ako sa s tým celým dokážete vyhrať. Na konci dňa to pôsobí priam umelecky. Vytvárate teda také malé umenie na tanieri, vnímate to tak aj vy?

Pri varení som určite umelec, ale pri pečení to je iná liga, nad tortou dokážem stráviť aj dva dni a vždy ju chcem prepracovať do posledného detailu. Určite ma baví gastronómia aj preto, že dokážete vytvoriť niečo tak krásne na oko a zároveň tak lahodné.

A aký váš vzťah k móde? Práve na sociálnych sieťach máte nápadité outfity, skvelú vizáž, vždy ste upravená, máte svoj štýl...

Módu neriešim ani zďaleka tak, ako by som asi mala. Milujem čiernu a môj signature outfit sú čierne šaty a pekné lodičky. Avšak, kde módu veľmi riešim, je kuchárske oblečenie. Mám vlastné rondony, ktoré som si navrhla a tam to farbami len tak hýri.

image
Jan Hrdý, Vladimír Šigut

 

Besky bola jednou z troch osobností, ktoré sa podieľali na kreatívnom stvárnení eventu v rámci uvedenia nového zariadenia IQOS ILUMA v Česku. Počas večera venovaného predstaveniu tejto novinky vytvorila Besky pre hostí tri dezerty, ktoré predstavovali unikátny chuťový zážitok.

 

Nedávno ste pripravili špeciálnu ochutnávku jedál aj v rámci bezdymovej alternatívy IQOS ILUMA počas eventu – uvedenia tejto novinky v Prahe. Prezraďte nám, čo ste hosťom pripravili?

Boli to tri dezerty. Prvým bola maslová tartaletka s hruškovým cremeux a hruškovým želé v spojení s dekoračným prvkom cukrovej vaty a pipetky s nápojom Vilmos. Ďalším dezertom bolo krémové a kávové tiramisu. Bolo iné tým, že som toto tiramisu pripravovala s likérom Bailey´s a na vrchu bolo ozdobené kávovým kaviárom. A do tretice to boli červené choux au craqueline (francúzske mini veterníčky) s lieskovoorieškovým krémom a čokoládou.

IQOS ILUMA je najnovší prírastok do rastúceho portfólia bezdymových výrobkov značky IQOS. Aký zmysel vám dáva práve spolupráca s touto značkou?

Iqos Iluma ponúka dospelým užívateľom veľa nového, a to je pre mňa ako cukrárku a kuchárku symbolom kreativity, pretože i ja sa snažím ponúkať výtvory, ktoré poskytujú ľuďom zážitkov a zároveň sú skvelé aj na pohľad.

Nielen, že jedlo a dezerty vnímame vizuálne pekne naaranžované na tanieri, ale tiež cez chuť a pôžitok. Čo pre vás potom znamená toto slovo, čo si predstavujete pod pôžitkom?

Je to stav, keď človek zabudne na čas a užíva si daný moment na 110 percent. Stav radosti a slasti, čo môže byť pre mňa napríklad vo chvíli, keď ochutnávam skvelé jedlo alebo počúvam dobrú hudbu.

Vyhrali ste MasterChef Czech 2021, vydali ste knihu. Inšpirujete mnohé ženy, ako si ísť za svojimi snami. Môžete našim čitateľom ešte na záver prezradiť, či máte ešte nejaký nesplnený sen?

V osobnom živote som si za posledný rok prežila peklo a to ma nakoplo sa z bežných vecí proste nezložiť, a preto mám neskutočnú silu si ísť za tým, čo chcem. Ale nie je to len o tom. Verím, že tvrdá práca sa vždy raz ukáže a keď niečo robíte dobre a konštantne, tak ovocie musí prísť. Teda dúfam...

image
Jan Hrdý, Vladimír Šigut

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. január 2023 00:03