Shutterstock
StoryEditor

Základy jesenného odievania na bicykel - toto cyklistické oblečenie musíte mať!

29.10.2022, 00:00
PR Články

Skracujúce sa dni a nižšie teploty neznamenajú koniec cyklistickej sezóny. Ak je bicykel vaším prostriedkom dochádzania do práce alebo jednoducho obľúbené hobby, nie je dôvod ho na jeseň odložiť do garáže. Vďaka dobre zvoleným prvkom cyklistického oblečenia a jeho vrstveniu si môžete užívať pohodlnú jazdu bez ohľadu na počasie.

Funkčná bielizeň

Kvalitná spodná vrstva v podobe termoprádla, vyrobená zo špeciálnej funkčnej tkaniny, najčastejšie merino vlna alebo zmes polyesteru, zabezpečí izoláciu tepla a odvod vlhkosti. Nemali by ste preto zabúdať na termo tielka, funkčné tričká s krátkym rukávom a termo pančuchy, ktoré sú základom vrstvenia.

Cyklistické dresy

Neodmysliteľnou súčasťou jesenného šatníka na bicykel sú cyklistické dresy. Na toto obdobie je vhodné zvoliť skôr dlhé rukávy, prípadne kombinovať dres s krátkym rukávom s návlekmi na ruky. Vďaka svojim charakteristickým vlastnostiam, tj. priedušnosť a funkčnosť, môžu v období jar a jeseň nahrádzať termoprádlo. V zime zase poslúžia ako druhá vrstva oblečenia.

Cyklistická bunda

Tento prvok cyklistického oblečenia má poskytovať ochranu pred vplyvmi počasia. Dôraz je kladený na odolnosť voči vetru a nepremokavosť - túto vlastnosť podporia aj podlepené alebo zvarené švy. Úlohu zohráva aj materiál. Najčastejšie sa v súčasnosti stretávame s hi-tech látkami, ako napríklad Polartec, NeoShell či Gore-Tex.

Vesta

Extra teplo a ochranu pred počasím pri dlhej jazde na bicykli môžete pridať pomocou vesty. Na trhu nájdete tiež praktické modely búnd s odnímateľnými rukávmi. Po ich odzipsovaní tak získate funkčnú vestu.

Cyklistické rukavice a iné príslušenstvo

V chladnejšom počasí najviac trpia končatiny. Skrehnuté ruky a nohy skutočne nie sú príjemné a môžu pokaziť zážitok z jazdy na bicykli. Vystrojte sa preto ľahkými vodeodolnými cyklistickými rukavicami, ideálne s tlmiacou gélovou výstelkou na dlani pre vyšší komfort.

image
Shutterstock

Dlhé cyklistické nohavice môžete počas teplejších dní nahradiť stretchovými návlekmi na nohy s anatomickým strihom, ktoré sa prirodzene prispôsobia telu a nebudú sa kĺzať dolu. Podceňovanou súčasťou cyklistického oblečenia sú ponožky. Zabudnite na obyčajné bavlnené kúsky, ktoré nájdete doma. Dôležité je zvoliť funkčné materiály, ktoré udržia nohu v teple, suchu a zároveň zabezpečia dokonalé odpruženie chodidla.

V neposlednom rade myslite na cyklistickú čiapku pod prilbu do chladného počasia. Dôležité sú jej termoregulačné vlastnosti a tiež strih, ktorý determinuje priliehavosť čiapky.

Zostaňte v pohybe aj na jeseň! Pre cyklistu neexistuje zlé počasie, iba neprimerané oblečenie. Preto doprajte svojmu šatníku dávku nového cyklistického oblečenia, vďaka ktorému si užijete jazdu pestrofarebnou jesennou scenériou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 09:20