pexels.com
StoryEditor

Elektromobilita na Slovensku. Ako sme za posledné roky pokročili?

30.09.2022, 00:00
PR Články

Spotrebiteľská situácia na trhu s elektromobilmi je v rámci Európskej únie rôznorodá a koreluje s výškou príjmov obyvateľov jednotlivých krajín EÚ. Vyššie percento vlastníkov elektromobilov je preto najmä v štátoch západnej Európy. Naopak krajiny bývalého východného bloku, kam patrí aj Slovensko, vzhľadom k nižšej životnej úrovni zaostávajú. To však neznamená, že sa veci nehýbu vpred. Aj malý krok je lepší ako prešľapovanie na mieste. Efekt snehovej gule sa tak môže dostaviť už čoskoro.

Sieť nabíjacích staníc

Nabíjacie stanice pre elektromobily rastú na Slovensku ako huby po daždi. To je dobrým ukazovateľom toho, že sa elektromobilita na našom území rozbieha a čím ďalej tým viac ľudí sa pridáva na vlnu eko jazdenia. Momentálne na našom území nájdete niečo cez tisíc nabíjacích staníc a stále vznikajú ďalšie.

Iniciatívu na seba preberajú, tak ako to je trendom aj v zahraničí, obchodné reťazce či obchodné domy. Nezaostávajú však ani mestá. Niektoré z nich, napríklad Bratislava, Sabinov a Dolný Kubín, dokonca stavili na inovatívnosť a praktickosť. V spolupráci so slovenskou firmou vybudovali sieť nabíjacích staníc, ktoré sú zabudované do lámp pouličného osvetlenia. Takéto inovatívne riešenia sú nielen praktické, ale pôsobia aj elegantne. 

image
pexels.com

Možnosti financovania

Obstaranie nového elektromobilu môže byť v rámci rozpočtu bežnej rodiny naozaj výzvou. Možnosťou je požiadanie o štátnu dotáciu. Za financiami v prvom kole dotácií sa zaprášilo ako po teplých rožkoch a kedy bude ďalšie kolo nateraz nevedno. Ak sa na pomoc štátu nechcete spoliehať, jednou z možností by mohlo byť financovanie lízingom alebo úverom.

Na trhu finančných produktov je veľa takých, ktoré stimulujú kúpu elektromobilov zvýhodneným úrokom. Poslednou možnosťou, ako si zaobstarať elektroauto za nižšiu cenu, je kúpa jazdeného vozidla.

Trh s jazdenými elektromobilmi

Zvýšený pohyb na trhu s elektromobilmi sa automaticky odráža aj na sekundárnom trhu, a teda na trhu s jazdenými vozidlami. Naraziť v inzercii na jazdený elektromobil bola donedávna rarita. Dnes už prvé lastovičky poletujú a ponuky na predaj ojazdených elektromobilov sa pohybujú v stovkách kusov ročne.

Ak teda plánujete pri obstaraní elektromobilu ušetriť a zadovážiť si jazdené vozidlo, budete musieť byť trpezlivý a na správnu ponuku číhať ako sup na svoju korisť. Tie najlepšie kusy sa ujdú len tým najšikovnejším.

image
pexels.com

Kroky štátu

Trend nákupu elektromobilov sa uchytil aj na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky, ktoré vyhlásilo verejné obstarávanie nielen na nákup elektromobilov a plug-in hybridov, ale aj na nabíjacie stanice. Projekt má byť spolufinancovaný z fondov Európskej únie a pôjde ako o civilné, tak aj o služobné vozidlá Policajného zboru Slovenskej republiky.

Dotovaný bude aj Hasičský a záchranný zbor SR, aj keď nateraz ešte nie elektromobilmi. Na prelome tohto a nasledujúceho roka by mali hasiči prijať kontajnery, ktoré im budú nápomocné pri likvidácii horiacich elektromobilov. Súčasťou obstarávania sú aj špeciálne školenia na prácu s takýmito kontajnermi.

Prerod spoločnosti

Aj napriek tomu, že pokrok v rámci elektromobility na Slovensku nie je v porovnaní so západným svetom taký rýchly, vyhliadky sú pozitívne a ľudia už prijali budúcnosť spojenú s elektromobilmi.

image
pexels.com

Prvotné odsudzovanie najhlasnejšej časti populácie utíchlo a postupne sa nálada a názor v spoločnosti mení. Zostáva už len dúfať, že elektromobily sa časom stanú ešte dostupnejšie, čo by malo u nás za následok rýchlejší prerod na modernú spoločnosť 21. storočia.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 19:04