Lenovo
StoryEditor

Dokázali by ste si vybrať počítač sama alebo si radšej necháte poradiť od priateľa, frajera či muža?

25.08.2022, 00:00
PR Články

„My ženy vieme, čo chceme a čo potrebujeme, aj keď ide o počítač. Na rozhodnutie dávno nepotrebujeme muža. Aj keď je ponuka široká, všetky počítače sú dnes také kvalitné, že ak nepotrebujete vyslovene niečo špecifické, nemôžete si zvoliť zle. Potom je to už iba o detailoch,“ hovorí Jaroslava Šrobová, ktorá má na starosti marketing svetového lídra na trhu s počítačmi - spoločnosti Lenovo na Slovensku.

Technológie a ženy – ako to ide dokopy alebo sú to iba predsudky?

Tým, že mám možnosť pracovať pre globálneho technologického giganta, ktorý iba na Slovensku zamestnáva takmer 50% žien, môžem smelo povedať, že technológie a ženy idú dokopy skvelo. Nielen z pohľadu zamestnávateľa, kde sa ženy dokážu uplatniť na rôznych pozíciách od marketingu až po vývoj a výskum. Technológie a ženy k sebe patria aj z pohľadu zákazníka či koncového používateľa technológií.

image
Lenovo

Dávno neplatí, že ženy majú pred technológiami rešpekt. Za posledné dva roky sme sa všetci stali závislejšími na technológiách, ktoré nám uľahčili život nielen v tom, že nám umožnili vykonávať prácu na diaľku, ale udržali nás aj v kontakte s tými, na ktorých nám záleží. Naše zariadenia, či už ide o počítače, tablety alebo telefóny používa každý – od malých detí až po seniorov, lebo každý jeden z nás potrebuje komunikovať s okolím. A technológie sú tu na to, aby nám to uľahčili a okrem práce nám poskytli aj trochu zábavy. Ženy v tomto nie sú žiadnou výnimkou.

Ako ste sa k technológiam dostali vy? Čo vás na nich lákalo?/Čo vás baví na práci s tech?

Lenovo patrí k celosvetovým lídrom v inováciách, v udržateľnosti a v sprístupňovaní najnovších technológií čo najväčšiemu počtu zákazníkov. Vo svete i na Slovensku sa držíme sloganu INTELIGENTNEJŠIE TECHNOLÓGIE PRE VŠETKÝCH. Jednoduché, ale naozaj výstižné.

image
Lenovo

Dokonalý elegantný dizajn, jemné línie, minimalistické rámiky displeja, odolnosť, výdrž a výkon, konvertibilita, farba či kožené puzdro... Vzhľad je pre ženy dôležitý, nemusíme si klamať, aj keď ide o takú praktickú vec ako je počítač. Podľa čoho si Slovenky vyberajú notebook? Aké sú vaše skúsenosti? Čo ženy zaujíma pri výbere zariadení – resp. vyberajú si samy alebo to nechávajú na mužov?

Myslím si, že už sme ako spoločnosť natoľko pokročili, že väčšina z nás má aspoň základné digitálne zručnosti a takisto vie, čo od technológií očakáva. Ženy to vedia takisto. Z našich skúseností vyplýva, že pri výbere sa zameriavajú najmä na dizajn a pomer ceny a kvality. Dôležitá je pre ženy aj multifunkčnosť, preto si často vyberajú zariadenie, ktoré je ľahké, malé, flexibilné a vedia ho využívať na prácu aj zábavu. V porovnaní s tým sa muži jednoznačne zameriavajú na výkon.

image
Lenovo

Lenovo je obrovský globálny gigant, je jednotkou na trhu s počítačmi – ako sa robí marketing pre takúto obrovskú spoločnosť?

Inovatívnosť Lenovo nespočíva iba v produktoch, ale aj v marketingu a komunikácii – líder v inováciách predsa musí byť líder aj v komunikácii. A pozícia globálneho lídra na trhu nám umožňuje spájať sa s tými najlepšími vo svojich oblastiach a spolupracovať so značkami ako Formula 1, Ducatti, DreamWorks či Inter Milano.

Poznáte celé portfólio spoločnosti? Čo z neho máte najradšej?

Viem, prečo sa pýtate. Naše portfólio je skutočne široké a ani zďaleka nezahŕňa iba počítače, notebooky či tablety, ale aj rôzne príslušenstvo ako klávesnice, slúchadlá, myšky. Takisto ponúkame služby, dátové centrá. Našimi zákazníkmi sú nielen bežní používatelia ale aj veľké spoločnosti.

image
Lenovo

Ak by som však mala povedať, s čím sa mi pracuje najlepšie, tak je to jedna naša konkrétna značka – produktový rad notebookov Yoga. Hoci si tieto zariadenia pre ich flexibilitu vyberajú aj muži, pre mňa je symbolom ženskosti a rafinovaného remeselného spracovania, inovatívnosti a prémiovosti. Ako napovedá názov, ich naozaj všestranné využitie je presne také dôvtipné a dizajnovo krásne ako ženy.

Ak by som si teraz potrebovala kúpiť počítač a chcela sa rýchlo zorientovať, na čo by som sa mala sústrediť? – čo by mu nemalo chýbať?

Vo výbere počítača si všímame najčastejšie výkon, výdrž batérie, operačný systém a pamäťovú kapacitu a veľkosť displeja.

To sú však dnes už základné parametre a nové počítače v nich excelujú. Rozhodujú teda úplne iné detaily, ako sú práve tá flexibilita, multifunkčnosť, dotyková obrazovka, inteligentné pero, ľahkosť. Vždy však treba pozerať na účel a spôsob, akým budeme počítač využívať. Ak bude celý čas položený doma na stole, môžeme ísť do väčšieho displeja a tým aj väčšej hmotnosti. Ak radi pracujeme z kaviarne alebo cestujeme, je lepšie voliť ľahšie a menšie zariadenie. Ak chceme využívať počítač aj ako tablet, volíme zariadenia 2 v 1. Možnosti sú nekonečné.

image
Lenovo

A váš tajný tip? Nejaké konkrétne zariadenie z vášho portfólia, ktoré je všetkým tým, čo ste opísali vyššie?

Jednoznačne by to bola už vyššie spomenutá Yoga, konkrétne YOGA 9i vo farebnom prevedení Oat Meal ?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 01:07