Pexels
StoryEditor

Neviete kam cestovať toto leto? Nechajte vybrať váš nos!

22.08.2022, 00:00
PR Články

Prichádza obdobie letných dovoleniek a hľadanie miest, kde sa dá najlepšie vypnúť. Ako si vybrať to najlepšie miesto? Skúste to podľa vône! Čuch je zo všetkých piatich ľudských zmyslov ten najsilnejšie spätý s emóciami, náladou a spomienkami. Príjemné arómy majú pozitívny účinok na relaxáciu a celkovú psychickú pohodu. Prečítajte si o tých najvoňavejších miestach na svete, ktoré sa oplatí nielen vidieť, ale aj cítiť.

Provensálsko, Francúzsko

Keď si predstavíte Francúzsko, pravdepodobne sa vám v hlave vynorí obraz čerstvo upečených croissantov, či ich známe zrejúce syry. A presne tak môže voňať vaša dovolenka. Vždy je však dobrý nápad urobiť si výlet do Provensálska. Tento historický kút na juhovýchode krajiny je nasiaknutý vôňou ružového vína a aromatickými levanduľovými poľami. Po jednej návšteve tohto fialového mora sa budete zaručene cítiť ako po dlhom relaxačnom kúpeli.

Kjóto, Japonsko

Japonské Kjóto vás opantá sladkými vôňami santalového dreva a živice ťahajúcimi sa z budhistických chrámov a svätýň. Tých je v meste viac ako dvetisíc a pália sa v nich drevené tyčinky s prímesou anízu, klinčekov či škorice. Každý chrám má svoju vlastnú špecifickú vôňu, ktorej receptúra sa odovzdávala z generácie na generáciu celé storočia. Kjóto sa oplatí navštíviť najmä počas jari – vtedy jeho ulice rozkvitnú nespočetnými ružovými kvetmi sakúr, japonských čerešní, ktoré sú pastvou pre vaše oči aj nos.

Zanzibar, Tanzánia

Zanzibar je známy najmä pieskovými plážami so slaným morským vzduchom Indického oceánu. Váš nos vás však definitívne zavedie aj za opojnou vôňou vanilky, garam masala a kardamómu zo stánkov s koreninami. Zanzibar je popredným vývozcom korenín a môžete si zarezervovať prehliadku po malých organických farmách, kde sa pestujú. Aromatickou dominantou súostrovia sú aj dažďové lesy. Vôňa bujnej flóry, vlhkej pôdy a ovocia zrejúceho na slnku vás nabudia na ďalšie dobrodružstvá.

Kúsok exotického ostrova si po novom môžete odniesť aj domov. Vyskúšajte aviváže z radu Aromatherapy od značky Silan a spoznajte vôňu džungle s Fascinating Jungle či tropickú Relaxing Maledives. Ponorte sa do neodolateľnej vône esenciálnych olejov, s ktorými bude vaša bielizeň svieža a jemná 24 hodín, 7 dní v týždni. Vďaka jedinečnej technológii udržateľného parfumu nielen úžasne prevonia váš domov, ale je aj šetrná k prírode. Aviváž Silan obsahuje 97% biologicky odbúrateľných zložiek*, pričom obal je 100% recyklovateľný.
* vzťahuje sa k organickým zložkám podľa oecd 301/302

image
Silan

Alpy, Švajčiarsko

Pre nadšencov čistých, nie príliš intenzívnych vôní je najlepšou voľbou nedotknutá príroda. Alpy vo Švajčiarku sú známe najmä čerstvým horským vzduchom, trávou s lúčnymi kvetmi a sviežou vôňou ihličia z borovicových lesov. Musíte však rátať s tým, že to sú hory – vždy je šanca, že narazíte na prekvapenie od miestnych kráv – prírodu však treba brať so všetkým, čo k nej patrí. Inak je to ideálna destinácia aj v zime. Po dni strávenom lyžovaním či na túre sa môžete vrátiť na chatu a posadiť sa vedľa pukotajúceho krbu so šálkou rozvoniavajúcej horúcej čokolády, akú vedia urobiť len vo Švajčiarsku.

Istanbul, Turecko

Nechajte sa zlákať vôňami Orientu. V Istanbule vás ráno na tradičných raňajkách obklopí para silného čierneho čaju. Pri prechádzkach po nábreží blízko Galatského mostu ucítite čerstvé ryby grilujúce sa na otvorenom ohni. Z návštevy Egyptského bazáru zo 16. storočia sa vám až zakrúti hlava – vzduch na ňom je presýtený sladkou baklavou a ostrou arómou sypaných čajov, byliniek a korení. A ak by ste po celom dni ešte nemali dosť, môžete večer úspešne zakončiť v kúdoloch dymu z vodných fajok s ochuteným tabakom v jednom z mnohých shisha barov.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:48