Philip Morris
StoryEditor

Maliarka Hula a známy dizajnér Klimek predstavili na Pohode svoju tvorbu

28.07.2022, 00:00
PR Články

Nielen hudba, ale aj umenie, veda a vizuálne dobrodružstvo! Predstavenie unikátnej inštalácie od slovenského dizajnéra, ktorého svietidlá nájdete aj v reštaurácii Justina Timberlakea či maľovanie pred očami divákov v podaní talentovanej slovenskej umelkyne. Taká bola bezdymová Pohoda 2022.

Multikultúrny festival Pohoda je už legendou medzi slovenskými festivalmi. Tento rok oslávila Pohoda 25 rokov a svojim fanúšikom sa mohla predviesť v tom najlepšom po dvoch rokoch prestávky, bez pandemických obmedzení a v plnej sile.

image
Philip Morris

Na trenčianskom letisku sa to všetko začalo vo štvrtok 7. júla, pokračovalo sa piatkom a následne aj sobotou, keď sa pódiách vystriedalo množstvo interpretov.  Návštevníci Pohody si napríklad mohli zaspomínať aj na Miroslava Žbirku spolu s Lacom Lučeničom a Midi Lidi. Obrovským lákadlom bol tiež Nick Cave so svojou skupinou  The Bad Seeds. Za zmienku stoja aj Wolf Alice, Floating Points, Lianne La Havas, The Wilderness, The Libertines, God and Eve, KVLT Crew, obrovský koncert Lash & Grey, ale i návrat kapely Zlokot. Vystúpila taktiež Luhanská filharmónia (Academic Symphony Orchestra of the Lugansk Regional Philharmonic). Sobotňajšiu noc na hlavnom pódiu uzavrel o polnoci svojou audiovizuálnou show FVLCRVM. Oficiálny festival zakončilo vítanie slnka v nedeľu ráno a o deviatej ráno ekumenickou bohoslužbou.

V pohode a bez dymu

K zábave sa pridali aj obľúbení zabávači, ktorí pri svojich stand-upoch nešetria humorom. Hostia bezdymovej zóny, ktorú na Pohodu priniesla iniciatíva spoločnosti Philip Morris „Svet bez dymu“, sa tak zasmiali na vtipoch Michaela Szatmaryho a Jakuba Lužinu „Konečne! Po dvoch pandemických rokoch sa neviem dočkať. Akonáhle som sa dozvedel, že Pohoda bude, okamžite ma prestali bolieť kĺby,“ vtipne vyjadril radosť Jakub Lužina. O skvelé party sety sa postaral známy DJ a producent NobodyListen, vlastným menom Jakub Strach. Jeho koncept party Addict sa stal fenoménom.

image
Philip Morris

Hula a jej MASTERPIECE

Obľúbená slovenská maliarka Mária Hula Valenčíková pred očami hostí dokončila svoje veľdielo v bezdymovej zóne, kde sa mohli dospelí účastníci festivalu zabávať a užívať si program. Okrem toho sa návštevníci mohli zapojiť do súťaže o Art Stickers  od talentovanej maliarky. Hula je obľúbená pre svoje abstraktné umenie s výraznými pestrými farbami. „Mám rada pestré a pozitívne maľby a tieto farby mi jednoducho sedia k tej dobrej nálade. Povedala by som dokonca, že sa k nej výrazne hodia,“ prezradila.

Hula tvorila dielo MASTERPIECE – obraz, ktorý vybrali sami IQOS CLUB členovia mesiac pred festivalom, pričom hlasujúci mali hlasovať z troch návrhov. Víťazné dielo si Hula predpripravila v ateliéri. Abstraktné dielo bolo zamerané na výraznú rôznorodú farebnosť a malo by vyvolávať pozitívne pocity a evokovať pôžitok z letnej oslavy života v kruhu priateľov.

Mária Hula Valenčíková sa venuje najmä abstraktnej a figurálnej maľbe, pričom jedným z jej poznávacích znamení je časté používanie neónových farieb. Žije, tvorí a pôsobí v Bratislave a jej ateliér sa nachádza v kultúrnom a kreatívnom centre Nová Cvernovka.

Unikátna inštalácia Minulosť pohľadom budúcnosti

Na festivale sa nepredávali klasické cigarety. Michaela Kolečanská z komunikačného oddelenia Philip Morris tiež predstavila víziu ich spoločnosti a spoločne s dizajnérom Klimekom odhalili inštaláciu: „Svet bez dymu je iniciatíva spoločnosti Philip Morris zameraná na osvetu o škodlivosti fajčenia. Cieľom je oboznámiť dospelých fajčiarov a ich blízkych s výskumom a vedeckými poznatkami o moderných alternatívach, ktoré pomáhajú zlepšiť kvalitu života tým, že eliminujú cigaretový dym. Keďže s touto iniciatívou dlhodobo počítame, spojili sme sa so známym dizajnérom Borisom Klimekom, ktorý navrhol unikátnu inštaláciu s názvom Minulosť pohľadom budúcnosti.“

Klimekove svietidlá nájdete v reštaurácii Jessicy Biel a Justina Timberlakea

Boris Klimek má za sebou niekoľko veľkých úspechov a ocenení, napríklad jeho svietidlá zdobia reštauráciu hollywoodskej hviezdy Jessicy Biel a Justina Timberlakea alebo známy hotel Four Seasons v Miami.

„Môj objekt navrhnutý pre iniciatívu Svet bez dymu predstavuje akýsi symbolický náhľad do budúcnosti a na archeologický objav, ktorý v danej dobe prezentujú vykopávky objektov zvaných popolníky. Tieto objekty sú datované približne ku koncu 20. storočia. Každopádne spoločnosť už prešla značnou zmenou životného štýlu a archeológovia danej doby opisujú tieto nádoby ako predmety patriace do dávnej minulosti. Obyčajný popolník sa tak stáva akýmsi dávnym a už nepotrebným otlačkom doby, symbolom zmeny, evolúcie a pokroku ľudstva. Tento objekt a jeho symbolika je teda určitou výzvou a prianím k nám samotným: Žime v budúcnosti, nie v minulosti,“ predstavil hlavnú myšlienku inštalácie pred laboratóriom fiktívnej postavy profesora Dohorela s názvom „Svet bez dymu“ jej autor, úspešný slovenský dizajnér Boris Klimek.

image
Philip Morris

Vizuálne dobrodružstvo nielen na oblohe

Komplexný vizuálny zážitok v bezdymovej zóne priniesla ART Galéria s technologickými vychytávkami ako sú LED Wall koridor s interaktívnou projekciou, kinetické svetlá či holografický vyhodnocovač životných priorít. Pamiatku na Pohodu 2022 si mohli hostia odniesť zo špeciálneho fotokútika s efektom demonštrujúcim ako vyzerá svet s dymom a bez dymu. Dronová show pripomenula divákom na festivale, že IQOS oslavuje päť rokov od uvedenia na Slovensku.

image
Philip Morris
image
Philip Morris
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:25