Shutterstock
StoryEditor

Viete, čo je inkontinencia a ako sa jej vyhnúť?

20.06.2022, 00:00
PR Články

Vedeli ste, že 20. 6. Začal svetový týždeň kontinencie? A keďže je vždy lepšie byť pripravený ako zaskočený, spísali sme pre vás pár faktov a užitočných tipov. Prečo sa vám môžu raz zísť? Lebo až 25 % ľudí nad 60 rokov máva rôzne formy úniku moču, pri vekovej kategórii nad 80 rokov je to až 50 %.

Žiaľ, ženy ťahajú za kratší koniec a s inkontinenciou sa stretne každá štvrtá, staršia ako 45 rokov. Tehotenstvo, pôrody a následné oslabenie panvového dna tiež spôsobujú, že o spontánnych únikoch moču vedia svoje aj omnoho mladšie ročníky.

Ľudia s inkontinenciou sa často cítia izolovaní a obmedzovaní v bežnom živote. Je to hlavne preto, že až 70 % z nich nevyhľadá odborníka. Pritom v dnešnej dobe je naozaj veľa možností, ako si s únikom moču efektívne poradiť. A potom je tu aj prevencia.

 

Kegelove cviky

Tieto cviky posilňujú panvové dno a pravidelné cvičenie je výbornou prevenciou. Ako na to? Sťahujete svaly v oblasti močovej rúry, konečníka a pošvy, ako keby ste vťahovali niečo dovnútra. Môžete cvičiť v stoji, v sede aj v ľahu. Naučte sa ich ešte dnes a vaše panvové dno sa vám časom určite odvďačí.

image
Moliklub

 

Dôsledne na preventívne prehliadky

Gynekológovia, urológovia ale aj praktickí lekári vám pomôžu inkontinenciu odhaliť včas. Samozrejme, ak ich pravidelne navštevujete. Odborníci vedia odhaliť prvotnú príčinu a následne vám odporučiť postup, ktorý pomôže úplne zvrátiť alebo aspoň zastaviť progres únikov. Pri podozrení na nechcené úniky moču treba hneď zájsť za lekárom a nenechávať si toto “tajomstvo” iba pre seba.

image
Fritz Philipp

 

Poznajte svoje možnosti

Na trhu je množstvo pomôcok, vďaka ktorým vám ani s inkontinenciou nič neujde. Absorpčné pomôcky od kvalitných a overených značiek okamžite vylepšia pohodlie každého dňa. Diskrétne vložky MoliCare Lady či MoliCare Pad, pomôcky pre mužov MoliCare Men alebo inkontinenčnú absorpčnú bielizeň pre pánov aj dámy môžete vyskúšať dokonca zadarmo.

Starajte sa o seba nielen v júni a hlavne nezabúdajte na prevenciu. Práve tá vám môže pomôcť vyhnúť sa liekom či invazívnym operáciám. Keď viete, ako na to, nemáte dôvod na obavy, pretože so správnymi pomôckami vám už naozaj nič neujde.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 17:16