Kulito
StoryEditor

Ako v obchode rozoznať čerstvosť potravín

27.05.2022, 00:00
PR Články

Hoci sa mnohí čoraz častejšie pri nakupovaní riadia najmä cenou, nemal by to byť jediný rozhodovací faktor. Omnoho dôležitejšia je kvalita a čerstvosť potravín. Viete, ako v obchode spoznáte čerstvé ovocie či pečivo?

Ovocie a zeleninu prezradí farba aj konzistencia

Neklamným znakom starého ovocia či zeleniny je rozhodne hniloba. Takéto ovocie a zeleninu by sme na pultoch potravín vôbec nemali nájsť. Ale občas ani sami neveríme vlastným očiam.

No aj ovocie alebo zelenina, ktoré ešte nie je na pohľad hnilé, nemusí byť už od tejto skazy ďaleko, či môže mať tie najlepšie časy už za sebou.

Pri nákupe si všímajte znaky ako:

  • čistota povrchu,
  • vôňa/zápach,
  • hnilé alebo plesnivé kusy v prepravke,
  •  označenie pôvodu,
  • mäkkosť/tvrdosť.

Pri špecifických druhoch vám môže pomôcť aj niektorý z nasledujúcich trikov:

  1. Čerstvosť avokáda posúďte podľa stopky. Ak sa dá jeho koniec ľahko odlúpnuť je čerstvé a akurát zrelé. Naopak, ak koniec ide ťažko avokádo ešte nie je vhodné na konzumáciu.
  2. Dobrú tekvicu či melón spoznáte podľa dutého zvuku, ktorý vydáva po zaklopaní na šupu.
  3. Škvrny na cibuli znamenajú stopku. Nikdy nekupujte cibuľu, ktoré má pod prvou vrstvou šupky nejaké škvrny.
  4. Zrelosť citróna vám prezradí jeho jasno žltá, lesklá šupka.

Na čerstvosti mäsa si dajte zodpovedne záležať

Mäso a ryby sú potraviny, ktoré rýchlo podliehajú skaze. Žalúdočné problémy po konzumácií starého mäsa môžu byť naozaj veľmi nepríjemné. Na výbere mäsa si preto vždy dajte mimoriadne záležať.

Pri výbere sledujte najmä:

  • Farba mäsa – čerstvé červené mäso je tmavej farby, divina tmavo hnedú a čerstvé bravčové mäso má ružovú farbu. Čerstvá hydina môže mať rôznu farbu. V poriadku je aj modrobiela a žltá.
  • Kvalitné mäso spoznáte podľa čistých rezov a v prípade viackusového balenia aj podľa kúskov približne rovnakej veľkosti.
  • Štruktúra mäsa by mala pôsobiť pevne a husto. Ak mäso vyzerá akoby sa išlo práve rozpadnúť, dôvodom je zrejme nesprávna manipulácia s mäsom pri preprave.
  • Pri balenom mäse kontrolujte aj jeho obal. Vyhnite sa kúpe mäsa v akokoľvek poškodenom obale.
  • Rybu ľahko zhodnotíte podľa jej očí a tzv. testom prstom. Oči čerstvej ryby nie sú zapadnuté a nemajú bielu vrstvu. Test prstom vykonáte jednoducho – pichnite do ryby prstom. Čerstvá ryba sa vráti do predchádzajúceho tvaru.

Chrumkavé pečivo ako priamo z pece

Nie je snáď nič horšie ako gumené pečivo, ktoré nám po zahryznutí hneď pokazí všetku radosť z konzumácie. Mnoho obchodov s potravinami dnes už má vlastné pekárne, kde dopeká pečivo, prípadne dováža čerstvé pečivo viackrát v priebehu dňa. S menej čerstvým pečivom sa tak dnes už stretávame omnoho menej. Ale stále sa dá naň natrafiť. Nezabudnite preto pri nákupe pečiva hodnotiť nasledujúce body:

  • Tvar pečiva – deformovaný tvar prezrádza nesprávny technologický postup, ktorý bol použitý pri výrobe pečiva. Takéto pečivo s vysokou pravdepodobnosťou nebude pekne nadýchané a mäkké.
  • Kôrka – pečivo s pripálenou kôrkou bude mať horkú chuť. Naopak príliš bledá kôrka je signálom, že pečivo nebolo dostatočne upečené.
  • Balenie pečiva – nikdy nekupujte balené pečivo, ktorého obal je orosený. Takéto pečivo je náchylné na plesne a rýchlo sa pokazí.
  • Farba – farba pečiva vám môže napríklad prezradiť triky ako prifarbené pečivo vydávajúce sa za celozrnné.

Kvalita ponúkaného tovaru, jeho správne skladovanie a čerstvosť by mala byť prioritou každého obchodníka s potravinami. Našťastie sa naozaj čoraz viac dostáva do popredia a je známkou kvality mnohých obchodov. Ak teda napríklad Klas leták ponúka v akcii rôzne mäso či ovocie, nemusíte sa ani ku koncu akcie obávať o jeho čerstvosť.

Na čerstvosti potravín si zakladajú rôzni obchodníci a stavajú na tom aj svoje reklamné kampane. Vysokou kvalitou mäsa je známa aj sieť predajní Klas. Ich aktuálnu akciovú ponuku nájde pravidelne v Klas letáku. Sieť obchodov Klas však nájdete iba v metropole východu Slovenska, v Košiciach.

image
Kulito

Na záver

Naučte sa aj vy spoznať v obchode kvalitu a uprednostnite ju pred kvantitou. Pretože nie nadarmo sa hovorí, že sme to čo jeme. Kvalitné potraviny by preto mali byť základom spokojného života a nie luxus.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:40