Unsplash
StoryEditor

Robí ženy ženami, ale vedeli ste o estrogéne toto?

24.05.2022, 00:00
PR Články

Vďaka estrogénu sme krásne, ženské, zaoblené a zdravé. Vďaka nemu máme čistú pleť, jemnú pokožku, silné a zdravé vlasy. Taktiež zohráva dôležitú úlohu pri otehotnení. Ak je estrogén v rovnováhe, znamená to pre nás krásu, plodnosť, psychickú vyrovnanosť a pohodu. Jeho nerovnováha alebo kolísanie však spôsobuje problémy, ktoré sa prejavujú rôzne. Výkyvy nálad, nadmerné ochlpenie, akné či mastné vlasy pozná každá z nás minimálne z puberty. Preto je dôležité o fungovaní ženských hormónov v tele vedieť čo najviac, aby sme vedeli prípadné výkyvy správne ovplyvňovať. Vzdelanosť ohľadne procesov, ktoré sa v tele dejú, nám pomáha správne sa rozhodovať, plánovať a mať pohodový a kvalitný život.

Vedeli ste, že máme v tele až 4 druhy estrogénov?

Poznáme 4 hlavné estrogény, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ženskom tele: estrón, estradiol, estriol a estetrol. K ich tvorbe dochádza v rôznych častiach organizmu a v rôznych životných obdobiach ženy a aj počas menštruačného cyklu sa mení ich hladina. Estrón je primárnym estrogénom u žien po menopauze, estradiol je najčastejší a najsilnejší estrogén u žien v reprodukčnom veku a jeho deriváty alebo on samotný sa najčastejšie používajú ako estrogénna zložka hormonálnej antikoncepcie, estriol sa vytvára vo veľkých množstvách počas tehotenstva a estetrol je najmenej známy estrogén a nachádza sa vo fetálnej a materskej plazme.

Dôležitá úloha estrogénu v hormonálnej antikoncepcii

Spomedzi všetkých antikoncepčných metód je hormonálna antikoncepcia (HAK) najspoľahlivejšia (Pearlov index 0,1 – 3; pri pravidelnom užívaní má 99,7% účinnosť). Najrozšírenejšou hormonálnou antikoncepciou je kombinovaná HAK s obsahom estrogénu a gestagénu. Prečo? Gestagénna zložka bráni ovulácii, zahusťuje hlien krčka maternice, čím sa znižuje pohyblivosť spermií, spomaľuje rast endometria (steny maternice), čo sťažuje uhniezdenie. Estrogénna zložka zabraňuje hypoestrogénnym účinkom, čiže stena pošvy sa nestenčuje a je dobre prekrvená, ďalej estrogénna zložka zamedzuje suchosti pošvy a má priaznivý vplyv na kostnú hmotu. Ďalej prispieva k zamedzeniu ovulácie, vyrovnáva účinky gestagénu na endometrium a zlepšuje menštruačné krvácanie.

Medzi jednotlivými typmi kombinovanej HAK je rozdiel najmä v gestagénnej zložke. Estrogénna zložka bola donedávna takmer vo všetkých preparátoch, rozdiely boli len v množstve, ktoré preparát obsahoval. V posledných mesiacoch však došlo k podstatnému prelomu v oblasti hormonálnej antikoncepcie za posledných 30 rokov!

image
Freepik

Nový estrogén v HAK

Estetrol, ako najmenej známy ženský estrogén bol síce objavený už v roku v roku 1965, ale až teraz vedci dokázali využiť jeho pozitívne vlastnosti v praxi. Jeho najväčšou výhodou je, že na tkanivá v organizme pôsobí selektívne (NEST= Natívny Estrogén so Selektívnym pôsobením v Tkanivách), čo znamená, že inak pôsobí na tkanivo v prsníku či v pečeni, inak na kostné tkanivo a inak aj na tkanivá v maternici či pošve. Rozdiel je v mechanizme účinku. Kým iné estrogény účinkujú na membránový a jadrový estrogénový receptor, estetrol účinkuje len na jadrový receptor, zatiaľ čo membránový blokuje. Preto pôsobí odlišne v rôznych tkanivách podľa toho, aké receptory sa v nich nachádzajú. Tým, že ide o takto selektívny estrogén, má požadovanú estrogénovú aktivitu, ktorá pôsobí antikoncepčne, ale má menšie riziko nežiaducich účinkov.

Estetrol má aj ďalšie výhody pre ženské zdravie

  • Má veľmi dlhý polčas rozpadu, takže účinok je dostatočne dlhý a preto je možné ho ľahko využiť v liekoch, ako napríklad v HAK.
  • Nekonvertuje na estriol alebo estradiol, teda nevznikajú metabolity, ktoré môžu mať potencionálne škodlivé účinky, takže jeho bezpečnostný profil je priaznivejší.
  • Vylučuje sa prevažne močom, čo je tiež výnimočná vlastnosť, lebo nepodlieha metabolizmu v pečeni, čiže ju nezaťažuje. V tomto je rozdielny oproti ostatným estrogénom.
  • Nedochádza k interakcii s inými liečivami.

Čo na to odborník?

„Najčastejšie hlásené nežiaduce účinky HAK súvisia najmä s jej estrogénovou zložkou - nevoľnosť a bolesť brucha, bolesť hlavy, bolesť prsníkov a/alebo citlivosť, menštruačné nepravidelnosti. Preto je výber estrogénu v HAK kľúčový. Som rád, že mnohé ženy aj gynekológovia si už môžu vybrať v HAK nielen gestagénovú zložku, ale aj estrogénovú zložku,“ zdôrazňuje profesor Borovský, prednosta I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda a dodáva: „Aj naďalej však platí, že výber vhodnej hormonálnej antikoncepcie ostáva na dohode pacientky a jej gynekológa, keďže on ju pozná najlepšie aj po zdravotnej stránke a vie posúdiť, ktorý preparát je pre ňu najvhodnejší.“ Viac o hormonálnej antikoncepcii a ženskom zdraví sa dozvieš na www.milujemeaplanujeme.sk.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:42