KLENOTA
StoryEditor

3 hlavné dôvody, prečo je zlato jasnou voľbou pre svadobné obrúčky

06.05.2022, 00:00
PR Články
Zlato a striebro majú veľa spoločného. Sú to vzácne kovy, od nepamäti cenené pre svoju vzácnosť a krásu. Keď budete ale premýšľať, z akého kovu si zaobstaráte svoj vysnívaný šperk, vašu voľbu nakoniec môžu ovplyvniť aj vlastnosti, ktoré na prvý pohľad viditeľné nie sú. Prečo sú strieborné šperky lacnejšie a prečo sa oplatí investovať do zlatých klenotov? O tom bude dnešný článok.

Pokiaľ ide o prstene, sme za zlato!

V ponuke ateliéru KLENOTA už nejakú dobu zaobstaráte až na niektoré výnimky iba šperky zo 14 kt zlata. Veľkú časť našej ponuky tvoria zásnubné prstene a svadobné obrúčky, ktoré považujeme za šperky s mimoriadnou symbolickou a emocionálnou hodnotou. Prstene sú navyše najviac exponovanými šperkmi. Robia nám spoločnosť od rána do večera, a nie vždy ich dokážeme úplne ochrániť pred najrôznejšími nárazmi a kontaktom s kozmetickými a čistiacimi prostriedkami. Veríme preto, že si zaslúžia len to najkvalitnejšie prevedenie, ktoré im zaručí trvanlivosť a večnú krásu. Práve z týchto dôvodov je zlato u svadobných obrúčok stávkou na istotu.

image
KLENOTA

Zlato žlté, biele aj ružové

Vo svojej prírodnej podobe je zlato výrazne žlté. Aby sa z neho mohli vyrábať šperky, musí byť spojené s prímesou, ktorá ho urobí tvrdším. Voľba prímesi ovplyvňuje aj výslednú farbu zliatiny. Zmiešaním so striebrom, meďou, zinkom a ďalšími kovmi vznikajú rôzne farby zlata a ponúka sa nám tak široká paleta možností. Podiel zlata v zliatine sa vyjadruje v karátoch. Čisté zlato má 24 karátov a je relatívne mäkké. V šperkárstve sa najčastejšie používa 14 karátové alebo 18 karátové zlato. Striebro je vždy strieborné. V klenotníctve sa najčastejšie používa šterlingové striebro s označením 925, čo znamená 92,5% rýdzeho striebra v zliatine, zvyšné percentá spravidla tvorí meď.

Žlté zlato priťahuje svojou hrejivou energiou, ak ale viete, že vám pristanú skôr studené tóny, zvoľte biele zlato. Ak túžite po obzvlášť jemnej variante, dajte šancu ružovému zlatu, ktoré pôsobí neutrálne a svojím jemným odtieňom ladí s pokožkou.

image
KLENOTA

3 hlavné dôvody, prečo si svadobné obrúčky zaobstarať práve zo zlata:

  1. Šperk z pravého zlata vydrží každodenné nosenie

Ak si vezmeme pre porovnanie prstene z oboch kovov do ruky, ten strieborný bude vždy o niečo ľahší. Striebro má totiž menšiu hustotu ako zlato, je mäkšie a ľahšie sa deformuje. Zlato je ťažšie a tvrdšie. Svoj tvar dokáže udržať neporovnateľne lepšie a šperkári z neho tak môžu vykúzliť aj jemnejšie šperky. Na striebre môžu ľahšie vznikať tvarové deformácie alebo škrabance. Ak vyberáte šperk s drahými kameňmi, akými sú diamanty, smaragdy, zafíry alebo rubíny, odporúčame sa každopádne prikloniť ku zlatu. Krapne držiace kameň sa v prípade strieborného šperku ľahšie poškodia a cenný drahokam by mohol vypadnúť.

A je tu ešte jedna vlastnosť, ktorá nám u striebra radosť neurobí, a tou je černanie spôsobené oxidáciou. To je zrejmé predovšetkým u prsteňov nosených každodenne. Vrstva ródia, ktorou sa striebro dnes už bežne pokovuje, môže síce tento proces trochu oddialiť, ale úplne mu nezabráni. Zlato je chemicky stále, preto farbu nemení. V prípade bieleho zlata dochádza po čase v niektorých prípadoch k žltnutiu, čo však nemusí byť vnímané negatívne. Aj biele zlato sa bežne galvanicky pokovuje ródiom, vizuálne je potom od striebra na nerozoznanie.

  1. Zlato má nízke riziko alergických reakcií

Podráždenie a začervenanie kože môžu byť príznaky alergie na kov. Hoci sa môže prejaviť pri kontakte s ktorýmkoľvek kovom, zlato je v tomto ohľade oveľa bezpečnejšiou voľbou než striebro. Pokiaľ ste ale alergický na nejaký kov, nemusí vás ochrániť ani pozlátenie šperku, prípadne iná povrchová úprava. Zásadné je poznať základný kov, z ktorého je šperk vyrobený.

image
KLENOTA
  1. Zlatý prsteň ako investícia

Cenu zlata a striebra, ďalej šperkov z týchto kovov vyrobených, ovplyvňuje situácia na burze. Zlato na trhu dlhodobo rastie, je stabilné a odoláva aj nepriaznivým udalostiam. A inak tomu nebude ani v budúcnosti. Striebro je oveľa lacnejšie ako zlato, čo je dané aj historicky. Cena striebra je navyše citlivejšia na ekonomické výkyvy. Preto je zlato stále považované za veľmi bezpečnú a výhodnú investíciu.

image
KLENOTA

Zhrnutie

V prípade zásnubných prsteňov a svadobných obrúčok, odporúčame na materiáli nešetriť, predsa len investujete do šperkov na celý život. Prstene budú zdobiť vaše ruky denne a musia byť odolné, aby si dlho zachovali svoj prirodzený lesk. Ak je klenot zdobený drahým kameňom, potom to platí dvojnásobne. Zlato je tiež dobrou voľbou, čo sa týka minimalistických šperkov. Tie nosíme často a vďaka svojej nadčasovosti aj mnoho rokov, a tak sa oplatí investovať do ich kvality. Vyberte zlatý šperk aj vtedy, ak kupujete darček pre milovanú osobu, napríklad k dôležitému výročiu. Takáto príležitosť si žiada to najlepšie.

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:33