Jar na balkóne: 5 tipov na jarnú výzdobu balkónaKulito
StoryEditor

Jar na balkóne: 5 tipov na jarnú výzdobu balkóna

19.04.2022, 00:00
PR Články
Jar už nepopierateľne cítiť vo vzduchu, a tak nastáva najvyšší čas na sviežu jarnú dekoráciu balkóna. Pripravili sme pre vás tipy na 5 jednoduchých dekorácií, ktoré spravia z vášho balkóna príjemnú jarnú oázu.

Nech žijú cibuľoviny

Azda najtypickejšími kvetmi jari sú rôzne druhy cibuľovín. Pestrofarebné tulipány, nežné narcisy či pompézne hyacinty zdobia nejednu jarnú záhradku. No tieto kvety je možné pestovať aj v kvetináči a vytvoriť z nich rôzne dekorácie na balkón.

Či už sa rozhodnete pre dekoráciu zloženú z jedného druhu kvetov, alebo ich v jednom črepníku skombinujete viacero, je len na vás. Veľkou výhodou cibuľovín totiž je, že ich môžeme pestovať spoločne.

Príprava dekorácie z jarných cibuľovín je jednoduchá. Stačí si nachystať črepník, rašelinu a cibuľky vybraných rastlín. Hlavná atraktivita celej dekorácie spočíva v zladení črepníka a vybraných kvetov. Pre inšpiráciu na črepníky vhodné na jarné dekorácie poslúži Pepco leták. Nájdete v ňom širokú ponuku črepníkov rôznych farieb, veľkostí a tvarov.

Zaujímavou voľbou ale bude aj výsadba cibuľovín v starom plechovom vedre. Nebojte sa preto nechať pri výbere vhodnej nádoby unášať fantáziou. Čím originálnejšia vaša dekorácia bude, tým lepšie.

Po odkvitnutí následne vyberte cibuľky z pôdy, nechajte presušiť a odložte na tmavé chladné miesto, kde môžu čakať na ďalší rok.

Dekorácie z jarnej prechádzky

Jarné slniečko láka čoraz viac von nielen nás ľudí, ale prebúdza aj prírodu. Tradičné bahniatka či iné konáriky pukajúcich rastlín preto patria k jedným z tradičnejších jarných dekorácií už po celé stáročia.

Z bahniatok je možné vytvoriť kyticu do domácnosti, no pekne vyniknú aj na balkóne. Stačí nimi oživiť črepník s jarnými kvietkami.

A keďže vŕba je v tomto období pekne ohybná, jej prúty je môžete použiť aj na výrobu rôznych nádob určených na výsadbu kvetov. A takýto originálny črepník následne môže zdobiť váš balkón nielen na jar, ale počas celého roka.

Pestrofarebné vajíčka

K jari nepochybne patrí Veľká Noc, pre ktorú sú okrem iného typické pestrofarebné vajíčka. Vo veľkonočnom období tak môžete na oživenie balkóna použiť aj dekorácie z vajíčok. Samozrejme, najlepšie vlastnoručne vyrobených. Pri ich výrobe sa totiž dobre zabavíte a najmä si ich ľahko doladíte presne tak, ako váš balkón potrebuje.

Na zdobenie vajíčok sa už od pradávna používajú rôzne techniky – bavlnky, vosk, vyrezávanie, drôt, slama, rastlinná batika či servítková technika. Azda najjednoduchšou technikou pre amatérov je maľovanie vajíčok lakmi na nechty. Na takéto zdobenie vám postačia laky na nechty rôznych farieb, nádobka s vodou, špajdľa a trochu fantázie. Farebné laky následne stačí nakvapkať do nádoby s vodou a ponoriť do nej vajíčko. Celý postup krok za krokom si môžete pozrieť na tomto videu.

V jednoduchosti je krása

Hoci k jari patrí množstvo pestrých farieb, aj jarné dekorácie sa môžu niesť v duchu minimalizmu. Stačí si vybrať kvety len jedného druhu a jednej farby. Nádherne ukážu biele tulipány alebo narcisy.

Pre minimalizmus sú typické čisté línie a jemné farby. Aj nádoba na dekoráciu a prípadne ďalšie doplnky by sa preto mali niesť v rovnakom duchu. Výborne poslúži drevený črepník či už spomínaná nádoba vytvorená z prútia.

V štýle jemnej minimalistickej dekorácie si môžete vytvoriť napríklad prútené „hniezdo“, ktoré stačí následne už len doplniť machom, rozmarínom, brečtanom alebo jemnými bielymi kvietkami.

Črepníkový svietnik

Okrem kvetov balkón krásne oživí aj jemné osvetlenie, napríklad sviečka. Tá môže navyše slúžiť aj ako odpudzovač mušiek a komárov, ktoré sa v tomto období začínajú postupne preberať k životu.

Jednoduchý svietnik, ktorý dokonale zapadne aj medzi ďalšie dekorácie si ľahko vyrobíte z dvoch nepotrebných črepníkov rôznej veľkosti. Okrem toho budete potrebovať substrát, vybrané jarné rastliny (pekne ukážu napríklad sirôtky), sklenený obal na sviečku a sviečku s arómou proti komárom a muchám.

Postup je jednoduchý. Na dno väčšieho črepníka navrstvíte sustrát, položte naň menší črepník a okolo dosypte substrátom. Do substrátu následne vysaďte vybrané rastlinky a menší črepník vyplňte jemným štrkom alebo pieskom. Do toho následne umiestnite sklenený svietnik a svietiaca dekorácia je hotová.

Balkón či terasa, najmä ak bývate v byte, patrí medzi najkrajšie zátišie domácnosti na načerpanie jarnej atmosféry. Na jeho oživenie a doplnenie o jarného ducha stačí pritom len chvíľka času a štipka kreativity. Zvyknete si na jar ozdobiť balkón aj vy? Ktorý z našich tipov na jarné dekorácie vás oslovil najviac?

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:13