Je dieťa už pripravené na odplienkovávanie? Detská psychologička tvrdí, že s vekom to nesúvisíBella Happy
StoryEditor

Je dieťa už pripravené na odplienkovávanie? Detská psychologička tvrdí, že s vekom to nesúvisí

25.08.2021, 00:00
PR Články
Ako naučiť dieťa na nočník bez zbytočného stresu a frustrácie? Dôležitá je pripravenosť vášho drobca, ktorá podľa detskej psychologičky najmenej súvisí s jeho vekom.

Taký veľký a stále v plienke?“ „Vy ste ešte v plienkach?“ „No, čo, kedy sa už budete učiť na nočník?“ To je len niekoľko otázok, ktorým mamičky počas letných mesiacov čelia nielen doma, ale aj na detskom ihrisku. Teplé dni sa už akosi automaticky spájajú s prvými pokusmi o odplienkovanie ich drobcov. Je však leto skutočne čas pre každé dieťa? A dá sa vôbec určiť presný vek, kedy treba začať dieťa učiť na život bez plienky? Detská psychologička PhDr. Mária Balážová tvrdí, že pripravenosť detí najmenej súvisí s ich chronologickým vekom

Kedy začať s odplienkovávaním? Vek je najmenej dôležitý

Rozhodujúce sú skôr iné ukazovatele, ako napríklad fyzická zrelosť - dieťa si dokáže sadnúť na nočník, zliezť z nočníka alebo záchoda, dokáže ovládať zvierače vôľou. Potom je tu kognitívna zrelosť, schopnosť pochopiť, že existuje prepojenie medzi tým, že sa „mu chce“ a vycikaním/vykakaním sa do nočníka, vie nasledovať jednoduché pokyny. No a v neposlednom rade, asi najdôležitejším ukazovateľom je prejavenie určitého záujmu dieťaťa o celú tému cikania do nočníka,“ tvrdí psychologička. Je dieťa už pripravené na odplienkovávanie? Detská psychologička tvrdí, že s vekom to nesúvisí Je dieťa už pripravené na odplienkovávanie? Detská psychologička tvrdí, že s vekom to nesúvisí Bella Happy Príliš skoré odplienkovávanie môže spôsobiť problémy

Doktorka zároveň spomína, že aj v našej spoločnosti pozoruje skôr tendenciu začínať s odplienkovávaním príliš skoro, čo môže byť ešte pozostatkom socialistickej výchovy a tým, ako boli vychovávané predchádzajúce tzv. „jasličkové“ generácie detí. Stále u nás prevláda mýtus, že s nácvikom by sa malo začať hneď, keď začne dieťa sedieť. Ďalším strašiakom býva nástup do škôlky. Práve toto sú však situácie, kedy neprihliadame na individuálnu pripravenosť dieťaťa, ale na vonkajšie faktory a tlaky.

V škôlkach sa striktne vyžaduje, aby bolo dieťa odplienkované, čo vystavuje deti aj rodičov zbytočnému tlaku a stresu. „U detí, u ktorých sa začne s nácvikom príliš skoro, zvyčajne trvá celý proces dlhšie a nie zriedka sa objavia aj problémy, ako sú odmietanie nočníka, zadržiavanie stolice a pod.,“ vysvetľuje psychologička, ktorá zároveň dodáva, že ak to má zovšeobecniť, ideálny vek na začiatok tréningu je až medzi 2 a 3 rokom života dieťaťa.

Tipy na odplienkovávanie bez stresu

  • Základom je určite netrestať ale ani príliš nechváliť dieťa za to, že urobilo potrebu do nočníka. Pochvala časom omrzí, a najmä, prečo by sme mali chváliť dieťa za niečo veľmi prirodzené? Vyvarujte sa akýchkoľvek negatívnych poznámok.

  • Deťom treba v prvom rade dôverovať. Ony vidia viac, ako si myslíme a učenie napodobňovaním je silná zbraň. Takže, áno, deťom to vysvetľujeme a aj sami ideme príkladom. K celej téme existujú aj krásne „nočníkové“ knižky, ktoré si môžeme spolu čítať ako takú predprípravu. Cez obrázky a postavy v knižke dieťa prežíva aj svoje vlastné výzvy a oslovuje dôležité témy aj vo svojom živote.

  • Výhodou odplienkovávania v lete a počas teplejších dní je, samozrejme, aj fakt, že vonku je teplo. To znamená, že keď ste s drobcom vonku na ihrisku alebo v parku a spozorujete na ňom najmenší náznak toho, že sa mu chce ísť cikať, zoberte ho do trávičky alebo za strom. Doma mu následne môžete vysvetliť, že v parku sa síce ciká na trávnik, doma to ale robíme do nočníka. Dieťa tak časom pochopí, že keď chce cikať, musí prerušiť činnosť, ktorú momentálne robí a odísť sa vyprázdniť na iné miesto.

  • Ak sa nedarí, uberte plyn. Ak máte za sebou týždne nácviku a zrazu sa zdá, že ste o krok späť, dieťa akoby stratilo zručnosť, ktorú už ovládalo, alebo vaše dieťa už viac nenapreduje, dajte si na niekoľko týždňov pauzu. Skúste si v škôlke dohodnúť špeciálny prístup. Jednoducho zvoľnite tempo a vôbec tému istý čas neriešte. Prípadne sa skúste vrátiť len o krok späť. Neprepadajte panike, nestrácajte dôveru v prirodzené procesy a nerobte z témy problém.

Nestresujte sa, vaše dieťa v 30-tke mať plienku určite nebude...

Doktorka Balážová zároveň varuje pred veľkým stresom, ktorému často čelia rodičia a následne aj ich deti. „Tým, že rodičia sú premotivovaní, lebo ide z pohľadu spoločnosti o určitý znak zrelosti a všetci okolo sa ich pýtajú, kedy už začnú, začínajú stresovať a tlačiť dieťa k niečomu, na čo nie je pripravené. Potom okolo toho stresuje celá rodina, rodičia sa trápia, deti sa trápia a celá snaha vyjde nazmar, lebo všetci sú frustrovaní. Absolútnym základom je pochopiť, že tu ide aj o niečo iné, ide o vyšší cieľ ako len zvládnuť nácvik čistoty. Ide o autonómiu, čo je oveľa dôležitejšia téma. Nebojte sa, vaše dieťa v tridsiatke nebude cikať do plienok. Ide o to, že dieťa si v tomto období často prvýkrát uvedomuje, že je autonómne, a že môže a chce robiť veci samo. Vy skutočne za dieťa to hovienko nevytlačíte! A v tom je tá krása, že toto môže dieťa skutočne robiť iba samé! Tu sa začína trénovanie samostatnosti. Neurýchľujte to, ide o veľmi dôležitý proces,“ radí psychologička rodičom. Je dieťa už pripravené na odplienkovávanie? Detská psychologička tvrdí, že s vekom to nesúvisí Je dieťa už pripravené na odplienkovávanie? Detská psychologička tvrdí, že s vekom to nesúvisí Bella Happy Ako so všetkým, aj pri odplienkovávaní detí platí, že ak ideme do toho so zaťatými zubami, nebude to pre nás príjemné. Urýchľovanie prirodzených procesov, tlačenie na pílu a zbytočná frustrácia sú pri učení novej zručnosti vždy veľký risk. Psychologička preto rodičom odporúča skúsiť zmeniť pohľad na celú tému odplienkovávania: „Ide o niečo fascinujúce. Vaše dieťa sa stáva samostatnou bytosťou, dôverujte mu,“ dodáva na záver PhDr. Mária Balážová.

Túto tému vám priniesla značka plienok Happy, ktorým záleží na zdravých detských návykoch a odúčaní od plienok bez zbytočného stresu.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 02:32