ŠFRB
StoryEditor

Mladomanželská pôžička: Je možné ju získať?

24.02.2022, 00:00
PR Články
Mnohé mladé manželské páry stoja pred neľahkou úlohou zabezpečiť si vlastné bývanie. Jedným z riešení je aj mladomanželská pôžička, ktorú poskytuje Štátny fond rozvoja bývania. Manželia však musia spĺňať celý rad podmienok. O nich, ako aj ďalších užitočných informáciách na túto tému, si povieme v našom článku.

Pre koho je určená mladomanželská pôžička?

Podľa informácií, uverejnených na webstránke Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB), je mladomanželská pôžička len pre manželov, ktorých vek v deň podania žiadosti nepresiahne 35 rokov. Túto základnú podmienku musí spĺňať každý z manželov. Manželstvo pritom môže byť uzavreté najviac 36 mesiacov pred podaním žiadosti.

Ako si podať žiadosť na mladomanželskú pôžičku?

Ako prvé treba dodržať termín podania žiadosti. Podáva sa od 15. 1. do 30. 9. príslušného kalendárneho roka. Žiadosť musíte podať písomne, pričom všetky potrebné tlačivá sa dajú stiahnuť z webstránky ŠFRB.

Po vyplnení tlačiva treba zájsť na Mestský úrad, a to v sídle okresu podľa miesta stavby. Pracovník Mestského úradu vám žiadosť overí a do 10 dní ju zaregistruje do elektronického príjmu žiadostí. Následne ju odošle na ŠFRB, ktorý žiadosť posúdi a v zákonnej lehote vám oznámi možnosti poskytnutia pôžičky.

ŠFRB však na svojej stránke uvádza, že zverejnené podklady pre podanie žiadosti budú platné iba v termíne od 15.1.2022 – 31.1.2022. Od 1.2.2022 totiž vstupujú do platnosti zmeny vo vyhláške k zákonu o ŠFRB. Jednotlivé tlačivá budú preto postupne aktualizované.

Aké sú podmienky získania mladomanželskej pôžičky?

Podmienok na získanie mladomanželskej pôžičky je viac než dosť. Zohľadňujú najmä príjem a účel využitia pôžičky. Podmienky na základe príjmu sú nasledovné:

  • Maximálny príjem – celkový čistý príjem manželov (príjmy sa posudzujú spoločne) za predchádzajúci kalendárny rok nesmie prevýšiť 5-násobok životného minima.
  • Minimálny príjem – priemerný mesačný čistý príjem domácnosti za predchádzajúci kalendárny štvrťrok musí byť aspoň 1,3-násobok životného minima.

Nemôžete sa pritom preukazovať príjmom z prenájmu, umeleckého výkonu či z nakladania s obchodným majetkom daňovníka, a to ani v prípade, ak sú to vaše jediné príjmy. V súčasnosti je životné minimum pre dvojčlennú domácnosť, platné do 30.6.2022, stanovené na 370,18 eur.

TIP

Ak nespĺňate podmienky na získanie mladomanželskej pôžičky, ešte nie je nič stratené. Riešením môže byť aj pôžička. Na tejto stránke si môžete porovnať jednotlivé ponuky a vybrať tú najlepšiu. Získané finančné prostriedky môžete investovať napríklad do prestavby nehnuteľnosti.

Podmienky podľa účelu využitia a maximálny limit pôžičky

Získané finančné prostriedky môžete minúť nasledovným spôsobom:

  • Výstavba nehnuteľnosti – vrátane výstavby bytu získaného nadstavbou, prístavbou alebo stavebnou úpravou budovy, a to či už v rodinnom dome, bytovom dome, alebo v polyfunkčnej budove.
  • Kúpa nehnuteľnosti – v bytovom dome, rodinnom dome alebo v polyfunkčnom dome.
  • Stavebná úprava nehnuteľnosti – byt či rodinný dom musí byť daný do užívania aspoň 10 rokov pred podaním žiadosti.

Na výstavbu alebo kúpu nehnuteľnosti sa mladomanželská pôžička poskytuje formou úveru, a to až do výšky 100 % z obstarávacieho nákladu stavby. Najviac však môže ísť o sumu 120 000 eur, ktorú môžete splácať najdlhšie 40 rokov. Ročná úroková sadzba je 1 %, pričom lehota splatnosti je do 65. roku veku žiadateľov.

Pri stavebnej úprave bytu sa pôžička takisto poskytuje formou úveru do výšky 100 % z obstarávacieho nákladu stavby. Najviac však týmto spôsobom môžete získať 30 000 eur, ktoré budete splácať najviac 20 rokov s ročnou úrokovou sadzbou 1 %.

To však nie sú jediné podmienky poskytnutia mladomanželskej pôžičky. Ešte tu je limitácia podlahovej plochy nehnuteľnosti. Avšak táto podmienka je logická, pretože s väčšou plochou stúpa aj cena nehnuteľnosti.

Podlahová plocha bytu v bytovom alebo polyfunkčnom dome nemôže prevýšiť 80 m2, vrátane plochy balkónov, lodžií a terás. Podlahová plocha bytu v rodinnom dome nesmie prevýšiť 120 m2. Do podlahovej plochy sa ale nezapočítava podlahová plocha balkónu, lodžie a terasy.

Ak je súčasťou rodinného domu garáž, do podlahovej plochy sa nezapočítava podlahová plocha tohto priestoru iba do 25 m2.

image
ŠFRB

Čerpanie mladomanželskej pôžičky a úľavy

Pri stavebnej úprave nehnuteľnosti po otvorení čerpacieho účtu môžete 30 % finančných prostriedkov čerpať ihneď a bez dokladovania. Avšak faktúry musíte vydokladovať najneskôr do 6 mesiacov od otvorenia účtu. Po vydokladovaní môžete čerpať zvyšných 70 %. Faktúry môžu byť datované najskôr ku dňu rozhodnutia o schválení žiadosti.

Nezabudnite, že počas trvania zmluvného vzťahu si na základe požiadania môžete uplatniť bonus pri narodení dieťaťa, a to vo výške 2000 eur. V prípade, že bola pôžička poskytnutá na zadováženie staršieho bytu ako tri roky alebo na stavebnú úpravu bytu, suma odpustenej časti úveru nesmie presiahnuť 6 000 eur.

image
ŠFRB

Záver

Vlastné bývanie je predpokladom pre každé začínajúce manželstvo. Mladomanželská pôžička je preto správnym krokom, ako to dosiahnuť. Musíte však splniť prísne podmienky. V prvom rade nemôžete prekročiť vekovú hranicu 35 rokov a sobášiť ste sa nemohli pred viac ako tromi rokmi.

V kontexte ďalších podmienok treba myslieť najmä na maximálny a minimálny príjem, ako aj na účel využitia pôžičky a veľkosť podlahovej plochy nehnuteľnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 23:14