Slovenské vinárstvo je aktuálne v rozkveteSTN
StoryEditor

Slovenské vinárstvo je aktuálne v rozkvete

02.12.2020, 23:00
PR Články
Víno je preňho vášeň, práca a koníček súčasne. Expertom na víno sa enológ Jean-Daniel Angibaud (51) stal aj preto, lebo vinárstvo mal takpovediac v krvi. To sa deje, keď sa narodíte vo vinárskej rodine na severe Bordeaux.

Ako vznikla vaša spolupráca ako experta na víno a spoločnosti St. Nicolaus v projekte Slovenské Vinice?
Dá sa povedať, že Slováci sa časom stali národom, ktorý má rád víno a uprednostňuje ho čoraz viac pred inými druhmi alkoholu. Slováci sú dnes, ak ide o kultúru stravovania a pitia, už celkom inde. Majú radi dobré víno. A to mi bolo blízke. Viac ako 20 ro kov som pôsobil v Južnej Afrike, Južnej Amerike a Austrálii. V roku 2014 som sa zúčastnil na konkurze na pozíciu supervízora projektu Slovenské Vinice, kde som ako enológ s dlhoročnými skúsenosťami mohol zastrešiť oblasť hľadania tých najlepších a najkvalitnejších slovenských vín. A tak od roku 2015 pôsobím v spoločnosti St. Nicolaus. Na projekte Slovenské Vinice sa teda podieľam od jeho začiatku a som veľmi rád, že sa stal úspešným, o čom svedčia pozitívne ohlasy spotrebiteľov, ale aj vinárske ocenenia, ktoré naše vína získavajú.

Keďže máte možnosť porovnať kvalitu a chuť vína z celého sveta, na akej úrovni sa nachádza naše vinárstvo?
Slovensko som prvý raz navštívil v roku 1989. V tom čase bolo možné objednať si približne dva druhy vína. Myslím, že to bolo Kláštorné a Silvánske... No a keď porovnáme toto obdobie s dnešnou úrovňou vinárstva, tak môžeme hovoriť o veľkom rozkvete. Sústredím sa na detaily pri výrobe vína a som naozaj neúprosný. A moje zistenia sú jednoznačné – úroveň slovenského vinárstva je z roka na rok vyššia.

Aké vína majú podľa vás Slováci najradšej?
Zaujímavé je, že či už to boli Slováci alebo Francúzi, zo slovenských vín im chutili takmer identicky rovnaké odrody vín. Majú radi Tramín červený, Frankovku modrú, Cabernet Sauvignon, Veltlínske zelené, ale aj Sauvignon Blanc alebo Chardonnay.  
Slovenské vinárstvo je aktuálne v rozkvete Slovenské vinárstvo je aktuálne v rozkvete STN Ktoré značky vín či vinárov patria medzi tie, s ktorými spolupracujete v rámci projektu Slovenské Vinice?
Na Slovensku je mnoho vinárov, ktorí robia svoju prácu s veľkým zanietením. A my spolupracujeme práve s týmito vinármi. Aj preto už v súčasnosti odporúčam práve vína z projektu Slovenské Vinice michelinským reštauráciám vo Francúzsku. Patria tam vína od Mrva & Stanko, Víno NICHTA, JM Vinárstvo Doľany, VILÁGI, Grand Bari za tokajské odrody. To je zopár mien, ktoré by som mohol spomenúť. Nie všetci vinári majú hrozno len z vlastných viníc a hrozno kupujú, no vyberajú tie najkvalitnejšie odrody a technológie sú na vysokej úrovni. Treba však povedať, že v projekte Slovenské Vinice sú len slovenské vína, ktoré sa vyrábajú z hrozna výlučne zo slovenských vinohradov.

Aké sú kritériá výberu vín do vášho projektu?
Vždy sa snažíme vytvoriť panel tých najlepších oblastí, ktoré v danom roku mali najlepšie podmienky na pestovanie, najlepšiu a najzdravšiu úrodu, kvalifikovaný zber a spracovanie hrozna. Tieto podmienky celoročne sledujeme a neskôr sa dohodneme aj na detailnej technológii spracovania, čiže komunikujeme každú úroveň spracovania. Zaujíma nás najkvalitnejší a najmodernejší proces vinifikácie, čo zahŕňa proces od pestovania hrozna cez jeho zber, spracovanie až po fľaškovanie vína. Ako príklad uvediem aj proces samotného zberu hrozna – nemalo by sa oberať počas daždivých dní. V prípade rosé napríklad nechcem, aby obsahoval polyfenoly, čiže do spracovania idú len bobule bez listov a strapcov. A ako som už spomenul, musí ísť exkluzívne iba o slovenské hrozno, nie hrozno, ktoré je importované zo zahraničia.

Slovenské vinárstvo je aktuálne v rozkvete Slovenské vinárstvo je aktuálne v rozkvete STN Ak teda zákazník príde do obchodu a chce nájsť dobré víno za rozumnú cenu, čo všetko by ho malo zaujímať?
Práve v obchodoch a reťazcoch je dôležitá samotná prezentácia vína, na ktorej by malo každému vinárovi záležať. Aj keď niekedy môže zaujať pekná etiketa, je lepšie pozrieť sa na iné kritériá. Napríklad odporúčam  všimnúť si pôvod, teda vinohradnícku oblasť, z ktorej víno pochádza. Vysoká cena za víno tiež nemusí byť zárukou kvality, naopak kvalitné vína kúpite aj v obchodných reťazcoch, nielen vo vinotékach. Aj veľké obchodné reťazce dnes totiž majú seriózny záujem predávať kvalitné víno. No a ak zákazník hľadá istotu, že siahne po fľaši kvalitného vína, tak projekt Slovenské Vinice je istota. Hlavnou myšlienkou projektu je uľahčiť zákazníkovi výber a priniesť pod jednou značkou vybrané vína od rôznych vinárov, z rôznych vinohradníckych oblastí. Vďaka Slovenským Viniciam tak môžu ochutnať svet neopakovateľných chutí a vôní Slovenska. Ručíme za to, že zákazník ochutná kvalitné slovenské víno od slovenských vinárova za dobrú cenu.
 
Jean-Daniel pochodil celý svet, a tak dokáže zhodnotiť kvalitu vín z celého sveta. Svoje neoceniteľné skúsenosti uplatňuje v projekte Slovenské Vinice, kde tak dáva punc kvality slovenským vínam od lokálnych vinárov. Slovenské vína má úprimne rád a dnes môže povedať, že mnohé z nich odporučil aj svojim priateľom vo Francúzsku.

 

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:47