Pri výbere digestora je najdôležitejšia intenzita odsávania - na čo ešte myslieť?Andryi Blokhin/shutterstock.com
StoryEditor

Pri výbere digestora je najdôležitejšia intenzita odsávania - na čo ešte myslieť?

23.09.2020, 00:00
PR Články
Digestor je elektrický ventilátor, ktorý je umiestnený nad varnou doskou a má za úlohu odstrániť z vašej kuchyne zápach z varenia, mastnotu a vlhkosť. Či už zvolíte ostrovčekový, integrovaný alebo dizajnový digestor, každá varná doska nejaký potrebuje. Aby ste sa rozhodli správne, budete musieť porovnať viacero faktorov, ako je napríklad prúdenie vzduchu, intenzita odsávania a typ filtra rôznych modelov. Prečítajte si naše top tipy, ktoré vám uľahčia výber!

Štyri kľúčové kritériá pre výber digestora

Pri výbere odsávača pár treba brať do úvahy štyri hlavné kritériá:

  • typ - v závislosti od požiadaviek na inštaláciu a osobného vkusu
  • metóda extrakcie - či je alebo nie je spojený s exteriérom pomocou výfukového potrubia
  • intenzita extrakcie
  • hlučnosť

Typ digestora

Odsávače pár sú k dispozícii v rôznych typoch:

  • integrované - zabudované do nástennej jednotky uľahčujú vytvorenie dizajnu, ktorý sa hodí k zvyšku priestoru.  Disponujú recirkulačným typom odvetrávania, ktorý ponúka mimoriadnu flexibilitu pri inštalácii. Integrované odsávače pár sú malé, kompaktné a ideálne pre menšie kuchyne. Zvyčajne nie sú ideálnou voľbou, ak máte väčšiu varnú dosku alebo kuchyňu.
  • komínové - dodajú vašej kuchyni tradičný vzhľad. Vďaka dlhému stĺpiku, ktorý replikuje vzhľad komínovej príložky, má tento typ odsávača klasický vzhľad, ktorý je univerzálny a bude sa hodiť k rôznym dekorom. Líšia sa veľkosťami, takže do svojej kuchyne viete nájsť perfektný model bez ohľadu na jej veľkosť. Je navrhnutý na montáž na stenu nad sporák a dodáva sa v odvetrávaných aj recirkulačných variantoch. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď si kúpite digestor rovnakej alebo väčšej veľkosti ako vaša varná doska.
  • ostrovčekové - sú ideálne, ak je vaša varná doska nainštalovaná na kuchynskom ostrove. Tieto špičkové digestory visia zo stropu nad varnou doskou a poskytujú štýlový a nápadný vzhľad. Zvyčajne sú tiež dosť veľké, čo znamená, že môžu udržiavať veľké otvorené kuchyne úplne bez dymu a zápachu.
  • výsuvné - Ste vyznávačmi minimalizmu? Potom by pre vás mohla byť tá pravá výsuvná odsávačka pár. Jeden z drahších typov, ktorý sa skryje pod pracovnou doskou, keď sa nepoužíva, a keď treba stlačením jediného tlačidla sa vysunie. Budúcnosť je tu.
  • podvesné - pre menšie kuchyne ideálne. Patria medzi lacnejšie typy odsávačov pár. Sú viditeľné, nie sú kryté žiadnym krytom, jednoducho sedia v pravom uhle na vašej kuchynskej stene.
  • dizajnérske - sú inštalované nad varnou doskou, rovnako ako iné typy odsávačov pár. Ak milujete jedinečné tvary, ako sú lichobežníky, tvary polmesiaca alebo trojuholníky, potom je najlepšou voľbou takýto dizajnérsky kúsok.

TIP: Pri rozhodovaní o vhodnom type vám bude nápomocný test komínových, ostrovčekových, či vstavaných digestorov, ktorý vám všetky modely detailne predstaví. Pri výbere digestora je najdôležitejšia intenzita odsávania - na čo ešte myslieť? Pri výbere digestora je najdôležitejšia intenzita odsávania - na čo ešte myslieť? ersin ergin/shutterstock.com

Metóda odsávania

Existujú 2 základné typy -  digestory s odsávaním do komína (nie sú vhodné pre každú kuchyňu) a recirkulačné digestory, ktoré je možné použiť v akejkoľvek kuchyni. Pre oba typy odsávania sú potrebné tukové filtre, ktoré zachytávajú tuk zo vzduchu. Je potrebné ich pravidelne umývať, aby ponúkali konštantne dobrý výkon. Uhlíkové filtre sú potrebné iba pre recirkulačné odsávače, pretože odsávajú uhlík zo vzduchu a je potrebné ich meniť každých 18 mesiacov. 

Digestor s odsávaním do komína  - odsávajú dym a mastnotu z miestnosti potrubím, ktoré vedie von. Z tohto dôvodu musia byť umiestnené v blízkosti vonkajšej steny a potrubie musí byť maskované buď v strope alebo pozdĺž steny krytom. Tukový filter je zvyčajne súčasťou balenia. Bývajú najefektívnejšou a najrýchlejšou možnosťou

Recirkulačný digestor  - odsávač pár, ktorý sa používa v režime recirkulácie, je celkovo hlučnejší. U prístroja zriedka dostávate technické údaje namerané v režime recirkulácie (údaje sa takmer vždy merajú iba v režime odsávania). Pri inštalácii je možné ich umiestniť na ľubovoľnú stenu v kuchyni a môžete si ich inštalovať sami. Vyžadujú tukový filter, ktorý je zvyčajne súčasťou balenia a uhlíkový filter, ktorý sa stará o akýkoľvek dym a zápach. Je možné, že si ho budete musieť kúpiť osobitne.

Avšak:

  • filter zachytí len časť tuku a zvyšok zostane vo vašej kuchyni
  • uhlíkový filter na chvíľu čiastočne odstráni zápach, ale bude ho treba čistiť a meniť
  • digestor, ktorý iba recirkuluje vzduch, si nedokáže poradiť s vlhkým vzduchom vytvoreným pri varení

Intenzita odsávania

V záujme úspory energie môžu teraz odsávače pár odsávať pri plnom výkone maximálne 650 m3 / h. Toto je zákonná hranica. Výrobcovia môžu pridať výkonnejšiu funkciu BOOST, ktorá sa však môže aktivovať iba na niekoľko minút, počas ktorých extrahuje ďalších 100 m3 vzduchu.

Digestor s najsilnejšou odsávacou kapacitou bude mať:

  • maximálny výkon okolo 650 m3 / h
  • funkciu BOOST
  • viac úrovní výkonu vrátane nízkej minimálnej úrovne

Pre menej nákladný model určený pre menšiu kuchyňu vám toto pravidlo poskytuje „minimálne požiadavky na extrakciu v m3 / h“: vypočítajte objem vašej kuchyne a vynásobte ho desiatimi (tj. dĺžka v metroch x šírka v metrov x výška v metroch x 10).

Pamätajte, že priemer a dĺžka potrubia a počet 90 ° rohov, okolo ktorých musí prechádzať vzduch, sú kľúčovými faktormi, ktoré ovplyvňujú účinnosť extrakcie. Odporúčame používať hadičky s priemerom 150 mm a udržiavať ich čo najkratšie a najrovnejšie.

Hlučnosť

Digestory, ktoré boli vyhodnotené ako „tiché“, emitujú pri „minimálnom“ výkone iba 30 dB a maximálne 55 dB. Ako referenčný bod je úroveň decibelov normálnej reči 60 - 65 dB. Najhlučnejšie odsávače pár emitujú 70 dB alebo viac.

Ak chcete získať zmysluplné porovnanie hladiny hluku pre dva digestory, musíte sa najskôr ubezpečiť, že obidva majú viac alebo menej identické minimálne a maximálne výkony odsávania vzduchu.

V závislosti na použitej interpretačnej metóde zvýšenie o 3 - 6 dB zdvojnásobí vnímanú hladinu hluku. Zdvojnásobením vzdialenosti (1–2–4–8…. metrov) od zdroja hluku znížite hladinu vnímaného hluku na polovicu. Je dobré vedieť, keď sa rozhodujete, kam umiestniť jedálenský stôl. Hladiny hluku digestorov sa merajú vždy v bode 1,3 metra od stredu digestora. Nedávno aktualizované normy IEC to presne definujú a všetci výrobcovia používajú túto metódu. Pri výbere digestora je najdôležitejšia intenzita odsávania - na čo ešte myslieť? Pri výbere digestora je najdôležitejšia intenzita odsávania - na čo ešte myslieť? Corepics VOF/shutterstock.com

Ďalšie dôležité vlastnosti, ktoré je potrebné pri výbere zvážiť

Odsávače pár nie sú nijako zvlášť komplikované, je však potrebné venovať pozornosť niektorým funkciám.

  • ovládacie prvky - pre komfortné ovládanie zvoľte digestor s ovládacími prvkami skôr spredu, ako zvnútra alebo zospodu. Dotykové ovládače pôsobia luxusne a zároveň sa dajú ľahko čistiť. Hoci nič nie je také ľahké a jednoduché ako klasické tlačidlové ovládače. K dispozícii sú tiež posuvné ovládacie prvky a LED displeje, výber je len na vás.
  • nastavenie výkonu - všeobecne platí, že väčšina odsávačov pár má tri rýchlosti. Ak pravidelne smažíte silne voňajúce jedlá, napríklad ryby, možno hľadajte model s krátkym vysoko výkonným odsávaním (už sme spomenuli vyššie - funkcia BOOST) tieto rýchlo vyčistia kuchyňu od pachov a pary.
  • osvetlenie - pomôže lepšie vidieť pri varení. Väčšina odsávačov pár má dve alebo viac svetiel, ktoré osvetľujú varnú dosku, okolitý priestor a navyše dodávajú miestnosti štýl. V dnešnej dobe to sú väčšinou LED diódy a mali by vydržať dlho. Ak potrebujete vymeniť svetlo, môže to byť boj. Najlepšie digestory majú rýchloupínacie svetelné kryty, ktoré sú ideálne na jednoduché zvládnutie tejto úlohy. Digestory s nižším skóre majú nepriateľské kovové hrany, ktoré môže byť zložité otvoriť.
  • energetická účinnosť - Všetky digestory majú hodnotenie energetickej účinnosti od G do A ++. O hodnotení energetickej účinnosti zína stránke produktu. Priemerný odsávač pár má hodnotenie D pre energetickú účinnosť.
  • automatický časovač - vôňa niektorých jedál, ako napríklad koreneného kari, alebo smaženej ryby sa musí vetrať trochu dlhšie. Funkcia automatického časovača vám umožňuje nastaviť, ako dlho chcete mať digestor zapnutý, takže si môžete jedlo vychutnať, zatiaľ čo sa o vašu kuchyňu postará.
  • jednoduchosť údržby - filtre musia byť ľahko prístupné. Mastnota by mala mať čo najmenej miest na zhromažďovanie, a to vo vnútri aj mimo digestoru. Brúsená nehrdzavejúca oceľ je síce atraktívna, ale mastné stopy prstov sa na nej objavia raz dva. Podobne, prach je viditeľnejší na sklenenom sklenenom ako na nepriehľadnom.
  • smart funkcie - niektoré špičkové odsávače pár môžu spolupracovať s vašou varnou doskou prostredníctvom WiFi. To znamená, že digestor automaticky upraví svoje nastavenie tak, aby zodpovedalo nastaveniam varnej dosky pre varenie bez pary a zápachu. Toto však nie je jediná smart funkcia. Mnoho moderných modelov je teraz možné ovládať priamo pomocou telefónu v špeciálnej aplikácii, takže nastavenia môžete meniť priamo z ruky.
  • diaľkové ovládanie - niektoré digestory ponúkajú aj diaľkové ovládanie, ktoré umožňuje rýchle a ľahké prepínanie nastavení z ktoréhokoľvek miesta v kuchyni. Sú praktické, ak sú ťažko dostupné manuálne nastavenia na digestore.

Zdroje informácií:

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. október 2024 04:12