Čo je to jedenie zo stresu?HERBALIFE
StoryEditor

Čo je to jedenie zo stresu?

21.12.2021, 23:00
PR Články
To, čo znamená jedenie zo stresu alebo emočné jedenie, nám napovedá samotný názov. Je to jedenie, ktorým sa snažíme uniknúť akýmkoľvek negatívnym pocitom a dúfame, že vďaka jedlu sa budeme cítiť lepšie.

Niekedy ide o uvedomelé rozhodnutie, ale častejšie je to bezmyšlienkovitá reakcia na nejasné, negatívne emócie, ktoré nevieme jasne pomenovať. Stres a nuda môžu byť tiež spúšťačom emočného jedenia.  Môže vás to navádzať k tomu, že namiesto jedenia zdravých raňajok či iného jedla doma, si objednáte jedlo na upokojenie, ktoré je kalorickejšie ako zvyčajne jedávate, alebo jedlo celkom vynecháte a budete sa napchávať kopou nezdravých pochutín.

Stres môže prinášať únavu a depresiu, takže vyvážené jedlo ustupuje potravinám, ktoré upokojujú. Tieto vysokokalorické potraviny na upokojenie môžu stimulovať uvoľnenie určitých chemických látok v mozgu, ktoré vyvolávajú dobrý pocit, ale zároveň nás nútia pokračovať v jedení. V bludnom kruhu môže prejedanie sa viesť k priberaniu na váhe, čo spôsobuje viac stresu, a to zas vedie k prejedaniu sa.

Ako rozoznať, či ide o emočný alebo fyzický hlad?

Existuje niekoľko rozpoznateľných znakov, ktoré pomáhajú rozlíšiť emočný hlad alebo jedenie zo stresu od skutočného, fyzického hladu:

  • Emočné jedenie zo stresu zvyčajne prichádza odrazu. Začnete pociťovať stres alebo napätie a bum! Zatúžite si ísť kúpiť čipsy. Na druhej strane, fyzický hlad zvyčajne prichádza postupne. Začínate byť hladní, ale dokážete na jedlo počkať a dopriať si čas na rozumný výber jedla a uspokojenie hladu niečím, čo je pre vás dobré.
  • Jedenie zo stresu zvyčajne spôsobuje túžbu po sladených, tučných, vysokokalorických a väčšinou veľmi špecifických potravinách. Pri náhlej túžbe po jedle netúžime iba po čokoláde, ale po veterníku s karamelovou polevou z cukrárne oproti nášmu domu. Naopak, keď ste fyzicky hladní, je pre vás príjemná myšlienka na jedlo všeobecne. Ste ochotní zvážiť niekoľko možností, ktoré uspokoja váš fyzický hlad, a to zvyšuje pravdepodobnosť lepšieho výberu.
  • Akonáhle je váš fyzický hlad uspokojený a žalúdok príjemne plný, je to signál, že ste sýti a vtedy máte tendenciu prestať jesť. Ale keď jedenie poháňajú emócie, je ľahké ignorovať, čo vám hovorí žalúdok a zjete toho oveľa viac, aby ste sa cítili lepšie.
  • Jedenie zo stresu vám môže krátkodobo zlepšiť náladu, ale zahanbenie a pocit viny sa dostavia veľmi rýchlo. Po zjedení jedla, ktoré uspokojí fyzický hlad, zvyčajne nepociťujeme pocit viny.

Čo je to jedenie zo stresu? Čo je to jedenie zo stresu? HERBALIFE

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. október 2024 20:50