instagram/ moj.zivot.nanovo
StoryEditor

Ivka trpela denne panickými záchvatmi. Dnes šíri na Instagrame potrebnú osvetu

26.09.2021, 23:00
Mama a rodina
Psychické problémy by nemali byť tabu témou, no napriek tomu sa o nich nehovorí toľko, koľko by sa malo. Aj na to poukazuje Slovenka Ivka, ktorá vystupuje na Instagrame pod účtom Môj život nanovo.

Mnoho žien, ale aj mužov, sa takýchto stavov zľakne.. ako si ich vnímala zo začiatku ty a ako ich vnímaš dnes?

Ja som vlastne ani nemala čas uvažovať nad tým, čo sa vlastne deje. Taká som bola pohltená len riešením celodenných strachov. A dnes, keď už poznám príčinu a naučila som sa podchytiť a vyriešiť hneď prvý strach, už také ťažké stavy nezažívam. Veľmi dôležitá bola a je pomoc môjho manžela, ktorý bol dokonca na pár sedeniach za mňa, lebo som to nezvládla. A práve tak sa pomaly zoznamoval s mojou diagnózou.

Upozorňuješ aj a dôležitosť terapie. Ty sama ju navštevuješ. Vidíš progres? Odporúčaš to ďalej?

Myslím, že progres je slabé slovo. Môj život sa pomaly vracia do normálu. Mám chuť žiť. Jednoznačne odporúčam návštevu odborníka, ktorý určí diagnózu a následne intervaly psychoterapie, niekedy je potrebná aj farmakoterapia. Ja mám generalizovanú úzkostnú poruchu a podstupujem psychodynamickú/hlbinnú terapiu u klinického psychológa a neuropsychológa.

Stigma v našej spoločnosti stále pretrváva. Cítila si sa niekedy nejakým spôsobom znevýhodnená ako človek, ktorý sa lieči? 

Musím povedať, že odkedy som to dala von takto verejne, tak som sa stretla iba s jedným ,,hejtom“.  Mne osobne sa uľavilo a zatiaľ sa nijako znevýhodnená necítim. Beriem to tak, že len ľudia, ktorí majú málo informácií v tejto oblasti, môžu mať voči nám s psychickou poruchou predsudky. A ja verím, že aspoň trochou prispejem k rozšíreniu povedomia o duševných poruchách.

Ako by si dodala odvahu ostatným ľuďom, ktorí sa cítia zle, no nevyhľadali pomoc? Kedy a vlastne ako ju môžu vyhľadať?

Psychoterapia je náročná. No ešte náročnejšie je neriešiť svoje psychické problémy. Mnoho ľudí pomoc vyhľadá, až keď je už úplne zle a vyliečenie potom trvá oveľa dlhšie. Aj ja patrím k nim. A preto by som bola rada, keby som ostatných povzbudila, aby nerobili to isté. Ako prvú pomoc vždy odporúčam linku dôvery Ligy za duševné zdravie, kde vypočujú a poradia čo ďalej. Ja som sa k psychológovi objednala cez mail, pretože som sa hanbila telefonovať. Pozrite aký posun v mojom živote mi doktor priniesol. Už sa nehanbím. Lebo sa nie je začo. Psychické problémy sú zradné a aj keď si myslíme, že to dáme sami, tak to môže skončiť tragicky. Ak vaše ťažkosti trvajú viac ako 2 týždne, neváhajte kontaktovať odborníkov. Nezabudnite, že pomoc existuje a nie ste v tom sami. 
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:10