Kým pre väčšinu slobodných žien znie práca z domu ako sen, pre matky je to nočná mora.Dreamstime
StoryEditor

Home office s deťmi má svoje pravidlá: Takto zvládnete prácu aj svoje ratolesti

22.07.2022, 15:00
Mama a rodina

Kým pre väčšinu slobodných žien znie práca z domu ako sen, pre matky je to nočná mora. Uplynulé dva roky totiž museli zvládnuť home office spolu so svojimi ratolesťami, a to nie je žiadna sranda. Ak ste si doteraz nenašli systém, ako fungovať a skĺbiť kariéru s rodinou, máme pre vás niekoľko praktických rád. Aj po pandémií je totiž predpoklad, že sa naplno nevrátime do kancelárii a na deti v rovnakom časopriestore ešte narazíme minimálne počas prázdnin či „péeniek“.

Zložme si z očí ružové okuliare. Univerzálne a zázračné riešenie, ako skĺbiť zamestnanie a potomkov naraz, neexistuje. Pracovať z domu, zatiaľ čo deti nechodia do škôlky alebo školy, je pre rodičov skúškou nie len trpezlivosti, ale aj organizačného talentu. Na druhej strane, neprepadajte pesimizmu, všetko sa dá zvládnuť alebo minimálne zlepšiť, ak viete, s akými premennými bojujete.

To, ako si zariadite chod domácnosti v neštandardných podmienkach, závisí od množstva faktorov. V prvom rade, od typu vašej práce a zmluvy. Je rozdiel, ak máte denne množstvo telefonátov či virtuálne porady, na ktorých sa musíte zúčastniť, alebo ak stačí len odovzdávať úlohy vo vopred zadanom termíne. Čím flexibilnejšiu pracovnú dobu a náplň máte, tým väčšia je šanca, že to zvládnete aj s deťmi za chrbtom. Druhým bodom, ktorý v nastavovaní systému zaváži, je veľkosť vašej rodiny. Nejde len o počet detí. Rolu hrá, či ste samoživiteľka alebo máte muža, s ktorým môžete plnohodnotne rátať. Samozrejme, plusom sú aj babky, ktoré bývajú blízko, hoci tento luxus má máloktorá žena. Potom prichádza ďalšia premenná, a to v podobe veku detí. Nechať škôlkara, aby si urobil program je rozhodne menej reálne, ako keď vychovávate pubertiaka. Navyše, každé dieťa má inú povahu, a kým niektoré poslušne sedí a robí, čo poviete, iné sa nevie zmestiť do kože. Chce to bojový plán ušitý priamo na mieru.

Pevný režim dňa

Prvé, čo si musíte pri home office s deťmi premyslieť, je pevne stanovený režim každého dňa. Sadnite si vždy večer pred tým, aby ste si deň rozvrhli. Majú deti dištančné vyučovanie? Super, okrem toho, že mladším ratolestiam pomôžete pripojiť sa na online hodinu je inak tento čas priestorom pre vašu prácu. Naopak, ak vás na ďalší deň čaká videohovor, potrebujete vyriešiť, čo v tom čase budú robiť deti. Gratulujeme, ak máte takých disciplinovaných potomkov, že vám poskytnú priestor a zatiaľ sa nezrania, neotrávia alebo nepobijú. Ale ak je nutné, aby bol niekto počas vašej porady s deťmi, musíte čarovať. Prvá voľba padá na muža, hoci to nie je tiež vždy možné. Druhá na starých rodičov, ktorí však nemusia bývať blízko. A tak sa niektoré kreatívne mamičky podelili so svojim trikom. Skúste virtuálnu opatrovateľku! Modernejšie babky alebo dedkovia zvládnu cez videoprenos deťom urobiť program. A keď nikto neprichádza do úvahy, zvážte, aké ženy máte vo svojom okolí. Určite nie ste samy v tejto situácii a možno si dokážete pomôcť so susedkou či kamarátkou s podobným problémom.

Náš tip: Doveďte plánovanie do dokonalosti a napíšte si zoznam úloh na daný deň. Ideálne, ak im pridelíte aj časový rámec. Ak sa stane, že vás deti alebo čokoľvek iné vyruší od práce, budete sa vedieť vrátiť tam, kde ste prestali. Navyše, keď si jednotlivé položky odškrtávate, je to psychologický moment, ktorý vám prinesie pocit zvládnutého dňa.

Vedeli ste, že...? Ak sa plne sústredíte na prácu a dieťa vás vyruší, mozgu trvá až 25 minút, kým sa dokáže opäť koncentrovať a pracovať na plné obrátky. Vynásobte si, aká je to strata času, ak sa to stane napríklad 5x do dňa.

Práca na smeny

Psychológovia radia, aby ste práve pri home office striktne dbali na oddeľovanie práce od rodiny. Je však nereálne myslieť si, že sa budete kontinuálnych osem hodín môcť venovať zamestnaniu a deti prehliadať. Ak ste všetci doma, musíte pozornosť smerovať aj potrebám detí. Menšie sa chcú hrať, väčšie sa nudia a všetky potrebujú jesť. Je to len zlomok toho, čo všetko má pracujúca matka skĺbiť. Niektorým ženám preto bude fungovať, ak si časť práce nechajú na večerné hodiny, alebo naopak, privstanú si ráno skôr.

Rodičia sú dvaja, v ideálnom stave. Isteže, závisí od toho, či váš partner pracuje rovnako z domu, alebo chodieva fyzicky do zamestnania. V oboch prípadoch však môžu fungovať šichty, doobeda robí mama a otec má na starosti deti, poobede opačne. Prípadne to rozmeňte na drobné a vytvorte niekoľko časových okien počas celého dňa, v ktorých sa budete striedať. Aj tu platí, že nájsť univerzálnu radu je náročné, ale organizačné pravidlo v podobe smien iste chápete a určite vymyslíte nejaký model, ktorý bude vyhovovať potrebám práve vašej rodiny.        

SvetEvity radí: Nepridávajte si stres snahou o dokonalosť a zmierte sa s tým, že špecifické okolnosti prinášajú menší pracovný výkon než ste bežne zvyknuté. Chápe to i väčšina zamestnávateľov. Mimochodom, tí majú zvyčajne tiež rodiny. 

Extra tip: Zamerajte sa na pozitíva. Keď je vám najhoršie, spomeňte si na množstvo benefitov, ktoré so sebou práca z domu prináša. Áno, aj tá, keď máte dvojitú smenu a šéfujte zároveň sebe i deťom. Ešte stále ste však mnoho času ušetrili tým, že sa nikam nepresúvate, alebo ste neminuli toľko peňazí na stravovaní sa v reštauráciách.    

Pracovný kút

Vytvoriť si v bežnej slovenskej domácnosti pracovisko nie je jednoduché. Ak máte svoju prácu robiť poctivo, potrebujete na to priestor a pokoj. Táto výzva priamo úmerne rastie s počtom detí, ktoré vám doma pobehujú. Nie každý má možnosť vyčleniť si v dome alebo byte jednu miestnosť, ktorá sa premení na pracovňu. Je to skôr raritou. Preto hľadajte možnosti, kde si zriadite aspoň pracovný kút. Myslieť by ste pri  tom mali na tri základné podmienky.

  1. Robiť z miesta, kam má prístup každý jeden člen rodiny, nie je ideálne. Hľadajte alternatívy, kde sa aspoň vizuálne dokážete oddeliť od zvyšku bytu, ak nie je možné zavrieť sa za dverami. Niekedy postačí polica s knihami či kvetmi ako deliaci prvok. Inokedy za obeť padne nevyužitý roh v spálni, v ktorom vznikne vysunuté pracovisko.
  2. Pre optimálny výkon je dôležité i denné svetlo a čerstvý vzduch, inak produktivita klesá. Kamkoľvek sa v byte upracete, myslite na to, aby to nebola doslova čierna diera. Rušivými elementami môžu byť aj predmety, s ktorými nepracujete. Odstráňte z dohľadu kopu nevyžehlenej bielizne alebo kuchynské spotrebiče, ktoré vo vás evokujú všetky iné povinnosti, len nie pracovné.  
  3. Na prácu pri počítači alebo s telefónom toho nepotrebujete veľa, ale pár podmienok by ste predsa len mali mať. Minimálny rozmer pracovnej dosky by mal byť 40 x 60 centimetrov, inak riskujete bolesť chrbtice alebo zhoršený zrak. Doprajte si tiež kvalitnú stoličku. Ani tá, ukradnutá od jedálenského stola, ani fitlopta nie je z dlhodobého hľadiska vhodnou alternatívou.  Výška monitora by mala byť v rovine očí, takže zabudnite tiež na krčenie sa nad nízkym stolíkom  v obývačke.

Náš tip: Vysvetlite deťom, že ak sedíte na svojom pracovnom mieste, nemajú vás rušiť. Hoci vás vidia doma, táto stolička bude pre ne znamenať, že nie ste k dispozícii.

Samostatnosť detí

Priznajme si, práca súbežne s deťmi chce veľkú kreativitu. Nie len vašu, podporiť ju môžete aj u svojho potomstva. Hoci je odporúčané pravidlo, aby ste pracovnú dosku mali od detí oddelenú, možnože vám zafunguje opak. Najmä s mladšími sa dá dohodnúť na aktivite, ktorú budú mať za úlohu, zatiaľ čo vy potrebujete splniť tú vašu – pracovnú. V takom prípade môžete byť vedľa seba a potichu plniť každý svoje ciele.

No nebojte sa ani v prípade, že ste deťom nevymysleli program. Psychológovia hovoria, že nuda je v určitej miere pre deti zdravá, pretože podporuje ich kreativitu. Keď nevedia, čo by robili, práve vtedy sa zapne ich uvažovanie a niečo si vymyslia. Verme tomu, že to nebude písanie po stenách alebo iná záškodnícka činnosť.   

Samostatnosť nie je len o kreativite. Deti dokážu toho oveľa viac ako si myslíme, len im treba dôverovať. Čas, ktorý trávite spoločne doma je ideálny aj na to, aby sa naučili niektoré domáce práce. Spoločná príprava obeda či večere vám môže pomôcť hneď v dvoch rovinách. Jednak nerobíte všetko samy, ale zároveň majú decká program. Jednotlivé úkony rozdeľte, samozrejme, podľa veku a schopností vašich ratolestí. V prípade dcér či synov v puberte môže byť chod domácnosti alternatívou, ako ich z detskej izby vytiahnete od počítača či telefónu.  

SvetEvity radí: Jednou z aktivít, ktoré môžete s deťmi absolvovať, je výroba tabuliek s nápismi. Môžu byť na nich slová ako TICHO alebo SÚRNE či POMOC.  Vopred si dohodnite situácie a signály, kedy ich budete používať, aby sa nezneužívali.

Náš tip: Skúste si v harmonograme dňa vyhradiť časové bloky, napríklad polhodinové, počas ktorých prerušíte prácu a pri plnej koncentrácii sa budete venovať deťom. Niekedy aj pár minút úprimného záujmu postačí na to, aby boli vaše ratolesti niekoľko nasledujúcich hodín v pohode.

Sedem prikázaní pracujúcej mamy

  1. Nastavte si ciele každého dňa realisticky a nehrajte sa na supermanku.
  2. Pripravte sa, že sa ciele budú v priebehu dňa aj tak meniť podľa potreby.
  3. Nie ste zlá mama, ak ste nenavarili, ale jedlo raz za čas objednali.
  4. Robte si pauzy. V záujme psychického zdravia nie len od práce, ale aj od detí.
  5. Ostaňte v kontakte s vonkajším svetom. Ubezpečí vás, že nie ste šialené, a že v tom nie ste samy.
  6. Nesnažte sa byť pre vaše deti učiteľom roka. Naučte sa dôverovať, že si ostatní robia svoju prácu najlepšie ako vedia. 
  7. Nezabúdajte, že táto situácia nie je nová a ťažká len pre vás, ale aj pre vaše deti. Pristupujte k nim s láskou.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 20:29