shutterstock.com
StoryEditor

Krásne počasie vyťahuje deti von na ihriská. A k nim patria aj úrazy

05.06.2020, 15:30
Mama a rodina
Autor:
Fit život
Na následky úrazov zomiera vo svete 10 až 15 percent ľudí. U detí však úrazy predstavujú najčastejšiu príčinu straty života. Dôvodov je mnoho. Deti sú oveľa zraniteľnejšie ako dospelí, taktiež nevedia samy správne vyhodnotiť nebezpečné situácie, sú nepozornejšie, neraz aj nezbedné, menej obratné, dôverčivé, často sa nechajú pohltiť hrou a nevnímajú okolie.

Dokonca aj pri bežných činnostiach, ako je narábanie s rôznymi predmetmi, športové aktivity, príprava či konzumácia jedla, sa vo svojich schopnostiach ešte len vyvíjajú a nedosahujú úroveň dospelých. Navyše, pre vyššie položené ťažisko tela častejšie padajú a majú oveľa menej skúseností a vedomostí ako my dospelí. Pri zlom počasí sa úrazy stávajú najmä v domácnostiach, v slnečných dňoch je to častejšie vonku.

Rozbité kolená
Každý z nás sa občas chtiac-nechtiac poraní. Človek sa učí na vlastných chybách, a tak je to aj u detí. Určite aj vy si pamätáte na rozbité kolená či odreniny z pádov na drsný chodník či škvaru na ihrisku. Ani dnes to nie je iné a takmer každé dieťa si tým prejde. Prvá pomoc je jednoduchá, ranu treba opláchnuť najprv čistou vodou, ktorú má väčšina z nás poruke. Na dezinfekciu môžeme použiť dezinfekčný roztok, napríklad Betadine. Ten ranu vyčistí.

Bezpečne pri športe
Pre deti je prirodzené pobehovať, väčšina z nich miluje trojkolky, kolobežky, bicykle či korčule. A práve pri športových aktivitách dochádza často k pádom či nárazom. Často to vedie k poraneniam končatín, nebezpečné sú však aj úrazy hlavy, ktoré môžu súvisieť s poškodeniami mozgu a vnútorným krvácaním. Výnimkou nie sú ani poranenia chrbtice či vnútrobrušných orgánov. V lete sú takéto úrazy oveľa častejšie. Zásada číslo jeden je preto používanie ochranných pomôcok, nezabúdajte na prilbu, najmä pri bicyklovaní a korčuľovaní. Záchranári upozorňujú, že pád z bicykla v rýchlosti 11 km za hodinu môže spôsobiť až smrteľný úraz, pričom takáto rýchlosť je pri bicyklovaní bežná. Dieťa má pri sedení na bicykli hlavu vo výške asi 150 cm a už pri bežnom páde môže náraz spôsobiť krvácanie do mozgu aj smrť. Prevenciou podľa nich nie je vyhýbanie sa športovým aktivitám, práve naopak, ideálna je ich pravidelnosť. Dieťa, ktoré „lieta“ na bicykli každý deň, má oveľa menšie riziko pádu a nehody ako dieťa, ktoré sa na bicykli prevezie raz za dva týždne. Dieťa, ktoré často jazdí, je zžité s bicyklom, má nejaké návyky a riziká sú menšie.

​Ak je pád z bicykla či preliezky väčší, prípadne dieťa padne na hlavu, určite navštívte lekára. Najmä ak je dieťa po úraze spavé a neobvykle tiché, prípadne vracalo. Môže totiž dôjsť k otrasu mozgu či krvácaniu do mozgu. Skontrolujte mu tiež zreničky. Pri deťoch totiž platí, radšej viackrát navštíviť pohotovosť zbytočne, ako raz neprísť a následky môžu byť fatálne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 06:58