Pixabay
StoryEditor

Ste tehotná a neviete, či môžete užívať magnézium? Máme odpoveď!

04.06.2020, 16:10
Mama a rodina
Autor:
Fit život
Som v 14. týždni tehotenstva a moja gynekologička mi odporučila, aby som užívala dve tabletky magnézia denne. Na internete som však čítala rôzne názory, prečo užívať či radšej neužívať magnézium. Nemôže to ublížiť môjmu dieťatku?

Takéto otázky počúvajú gynekológovia často. Odpoveď je jednoduchá – nie, neublíži. Lekári hovoria jednoznačne – magnézium je v tehotenstve pre ženu ako aj jej plod veľmi dôležitý minerál a jeho spotreba sa u budúcej mamičky zvyšuje počas tehotenstva o 10 – 15 % a u dojčiacej ženy o 20 – 25 %. Užívanie magnézia v období tehotenstva má hneď niekoľko dôvodov.

Prevencia proti potratu
Už v prvých týždňoch tehotenstva pomáha pri ranných nevoľnostiach, kŕčoch a tiež ako prevencia potratu. Tehotná žena by mala prijímať zvýšené dávky magnézia predovšetkým medzi 20. a 30. týždňom, keď sú hladiny magnézia v organizme najnižšie a nedostatok magnézia môže viesť k zvýšenému riziku potratu, predčasného pôrodu, nedostatočnej funkcie placenty a výskytu astmy a ekzému u detí.

Tvrdnutie bruška
Mnohé ženy poznajú ten nepríjemný pocit, keď im začne tvrdnúť tehotenské bruško. Práve magnézium dokáže pomôcť. Okrem toho pomáha s opuchmi či so zvýšeným krvným tlakom – ďalšími neduhmi pri tehotenstve. Nehovoriac o tom, že budúcej mamičke pomôže udržať si zdravé vlasy, nechty a zuby. Navyše dieťatku zabezpečí dostatočné zásobenie živinami a kyslíkom, vďaka čomu sa dobre vyvíja a má primeranú pôrodnú hmotnosť. A nebojte sa, predávkovanie magnéziom nehrozí. Telo si totiž vezme len toľko, koľko skutočne potrebuje a zvyšok vylúči.

A rada na záver – pri tehotenstve by sme sa mali riadiť tým, čo nám povie náš ošetrujúci lekár, a nie tým, čo si prečítame na internete.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 22:34