unsplash.com
StoryEditor

Čo treba naozaj obmedziť? Mýty o dojčení, ktoré vôbec nie sú pravda

04.11.2021, 14:00
Mama a rodina
Je pravdou, že určité veci treba naozaj obmedziť, ak chce matka svoje dieťa dojčiť. Niektoré veci avšak vôbec nie sú pravda, ktoré?

Dojčenie vôbec nemusí byť tak veľmi obmedzujúce, ako sa dočítate na mnohých portáloch na internete. Niektoré veci sú prehnané a častokrát priveľmi pritiahnuté za uši. Dojčenie je pre dieťa veľmi dôležité, je to najprirodzenejší druh stravy pre bábätko. Okrem prospešných látok pre dieťa má nespočetné množstvo aj pre matku, pomáha napríklad predchádzať rakovine prsníka.

ŠTYRI NAJZNÁMEJŠIE MÝTUSY

1. Antiperspirant

Antiperspirant patrí k najpoužívanejšej kozmetike, bez ktorej si nevieme predstaviť bežný deň. Prvý najväčší mýtus o dojčení je, že nesmiete používať antiperspirant. Hliník, ktorý sa nachádza v antiperspirantoch zabraňuje poteniu a údajne neurobí vášmu bábätku najlepšie, ak dojčíte. Mýtus! Profesorka pediatrie Aimee Abu-Shamsieh z univerzity Fresno v Kalifornii hovorí, že neexistuje žiadny priamy dôkaz, ktorý by hovoril o tom, že takýto druh hliníka môže dieťatku ublížiť. Hliník sa prirodzene vyskytuje v životnom prostredí, takže väčšina z jeho príjmu pochádza z potravy a nie z kozmetických výrobkov, ktoré sa cez kožu dostanú do mlieka len veľmi ťažko.

2. Lieky

Nie je pravda, že ak dojčíte, nemôžete užívať lieky. Hovorí sa, že lieky prechádzajú automaticky do mlieka a preto musíte na ne jednoducho zabudnúť. Americká pediatrická akadémia však hovorí, že lieky na zmiernenie bolesti, či zníženie horúčky sú úplne v poriadku.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/mama-a-rodina, menuAlias = mama-a-rodina, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:39