Povinná výbava každej zimy je aspoň jeden perfektne sediaci kabát.dreamstime
StoryEditor

Vyberte si kabát podľa postavy aby sedel ako uliaty. Týchto zásad sa držte a neoľutujete!

19.12.2023, 15:00
Krása a móda

Povinná výbava každej zimy je aspoň jeden perfektne sediaci kabát. Aby spĺňal toto kritérium, vyberajte si podľa svojej postavy. Lichotivý kúsok voľte nielen podľa strihu, ale aj dĺžky, farby či vzoru.

Postava „presýpacie hodiny“

Strih a zapínanie: Hoci sa o postave v tvare presýpacích hodín hovorí ako o tej ideálnej, patria sem aj ženy krv a mlieko, ktoré potrebujú úzky pás v pomere k väčším prsiam a bokom o to viac vytvarovať. Ideálne sú na to kabáty s preväzovaním. Krivky podčiarkne aj dvojradové zapínanie, ale iba v prípade, že bude mať kabát rovný strih a klasickú fazónku ako na saku.

Dĺžka: Pri hľadaní vhodného strihu sa treba zamerať aj na samotnú dĺžku kabátov. Platí tu jednoduchá rovnica, že čím viac máte kíl, tým kratší by mal tento kúsok byť. Na maxidĺžku zabudnite a vždy experimentujte len so strihmi po kolená, prípadne s kratšími.

Vzory: Jednofarebnosťou nič nepokazíte, no ak sa predsa len rozhodnete pre vzory, choďte na to s citom. Postava presýpacích hodín má krivky, takže mnohé potlače môžu pôsobiť zdeformovane

Obdĺžniková postava

Strih a zapínanie: Možno je to paradox, no pri kabátoch vlastne platí, že by mali kopírovať prirodzenú postavu. A tak, ak patríte k typu obdĺžnik, voľte kabát čo najjednoduchšieho rovného strihu. Nemusíte sa báť v podstate žiadneho druhu zapínania, teda od klasických gombíkov cez dvojradové až po zipsy a preväzovanie.

Dĺžka: Predpoklad je, že ženy tejto postavy sú aj vyššieho vzrastu, preto môžete pokojne voliť dĺžky do polovice lýtok. Ale aj kratšie, ak je zachovaný rovný strih alebo ak ste nižšieho vzrastu.

Vzory: Ak si niekto môže dovoliť vzory na kabátoch, potom ste to jednoznačne vy. Geometrické tvary, klasika v podobe kára alebo rybej kosti či kvetinové potlače. To všetko máte dovolené a dokonca i vítané.

Postava s väčším poprsím

Strih a zapínanie: Vysoká či nízka, veľké prsia sú možno prednosťou, no pri výbere kabáta aj problémom. Nechcete predsa, aby vám pridával kilá a pôsobili ste v ňom ako vo vreci. Zabudnite preto na oversize neforemné kúsky, ako aj príliš upnutú siluetu alebo zipsy. K ženským tvarom sa hodia oblé strihy, a tak sa popozerajte po kabáte, ktorý má zaoblenú fazónku, nie príliš ostré hrany. A pokojne môže ísť aj o otvorený výstrih a zavinovanie, aby vyniklo poprsie.

Dĺžka: Keďže poprsie vytvára objem v hornej polovici tela, treba kabát vyvážiť a podobne ako pri postave presýpacích hodín to nepreháňať s dĺžkou. Pristanú vám modely, ktoré sa končia niekde medzi úrovňou pása a zadkom.

Vzory: Výber vzoru závisí od toho, pre aký výstrih sa rozhodnete. Ak bude pomerne otvorený a prsia vyniknú v zavinovačke a vo véčku, potom sa jemnej alebo drobnej potlače báť nemusíte. Voľte klasiku, napríklad káro alebo pepito.

Postava „otočený trojuholník“

Strih a zapínanie: Charakterizujú vás širšie plecia a užšie boky, a tak logicky zabudnite na rôzne ozdoby v hornej časti tela. Neprospejú vám kožušinové lemy ani výložky. Potrebujete sa orientovať na jednoduché goliere, ale detaily zas môžete pridať v oblasti bokov, napríklad v podobe zaujímavých vreciek alebo v podobe spodného kožušinového lemu.

Dĺžka: Aj v prípade, že máte vysokú postavu, s dĺžkou kabátov to nepreháňajte, pretože by nevyvážili proporcie medzi hornou a dolnou časťou tela. Hľadajte strihy siahajúce maximálne tesne pod kolená.

Vzory: Postavy bez kriviek si môžu mäkkosť a oblosť pridať práve pomocou vzorov, a tak podobne ako obdĺžnik, aj vy ste adept na kabáty s potlačou. Nič však nepokazíte jednofarebnými kúskami.

Tip: Ak sú vaše plecia širšie ako vaše boky, ako obrátený trojuholník, potom minimalizujte detaily na pleciach a zvoľte si jdnoduché goliere. Môžete pridať detaily na bokoch, aby ste ukázali svoje úžasné boky/spodnú polovicu a/alebo zvoliť rozšírený spodný lem, aby ste vytvorili rovnováhu s líniou pliec.

Postava „hruška“

Strih a zapínanie: Ak máte širšie boky, pri výbere kabátov máte tri základné možnosti. Prvou je hľadať áčkový strih, teda rozširujúci sa kabát, ktorý kritickú partiu prekryje. Druhá cesta je vyvažovať hornú časť tela, napríklad použitím bohatých kožušinových lemov v kombinácii so zaväzovacím pásom. A do tretice môžete voliť všeobecne oversized strih.

Dĺžka: Dĺžka kabáta v prípade širších bokov je jasná, mala by práve túto časť tela prekrývať. Či siahnete po ešte dlhších strihoch, potom závisí od celkovej výšky, ale všeobecne to netreba preháňať.

Vzory: Radšej jedna farba ako vzory, no ak si ich ani pri kabátoch neviete odpustiť, potom by mali byť v kombinácii s oversized strihom, keď sa potlač nebude na postave deformovať

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 10:57