Zinok vám pomôže na ceste za krásnou pleťou.dreamstime
StoryEditor

Krásna vďaka zinku? Takýto vplyv má na vašu pleť čarovný minerál

13.10.2023, 14:00
Krása a móda

Mať krásnu pleť nie je vôbec samozrejmosťou. Niekedy to stojí nielen množstvo času a skúšania, ale aj peňazí. A pritom si na začiatku stačí posvietiť len na to, či prijímate dostatok minerálov a živín. Na popredné priečky v tomto prípade môžeme pokojne postaviť zinok. Ten si poradí nie len s aknóznou pleťou, ale pod kontrolou bude mať aj obranyschopnosť a regeneráciu kože.

Koža je najväčší orgán, preto starostlivosť o ňu nepodceňujte. Sústreďte sa však aj na vnútornú výživu, nie len na krémy, séra či iné kozmetické produkty.

Regenerácia kože

To, či máte dostatok zinku v tele sa raz dva odrazí aj na vašej koži. Zinok totiž ovplyvňuje prirodzenú obnovu kože. Ak ho nie je dostatok, bunky, ktoré majú túto obnovu na starosti sa samozrejme obnovujú pomalšie. Rýchlosť, akou sa bunky budú obnovovať možno za bežných okolností nepocítite, no akonáhle budete mať nejaký problém akým sú rany, popáleniny či iné poranenia, dostatok zinku urýchli celkové hojenie.

Stop akné a mastnej pleti

Zinok má protizápalové účinky. O výnimočných vlastnostiach zinkovej masti ste iste počuli, z toho vám je teda zrejmé, že aj zinok ako taký vám dokáže pomôcť v prípade, že ho užívate aj vnútorne. Ak teda trpíte akné, podporte účinky zinku dvojitým spôsobom. Prijímajte ho dostatok v strave, či formou doplnkov výživy, masť použite lokálne na postihnuté miesta. Mimochodom, zinok reguluje aj tvorbu mazu na vašej pleti. Ak máte príliš mastnú pleť, zrejme vás trápia upchaté póry a tiež vyrážky. Rovnako by ste mali zvážiť pravidelné dopĺňanie zinku v prípade, že máte ekzém.

Starnutie pleti

Prvé známky starnutia pleti, ktoré sú viditeľné, prichádzajú už pred tridsiatkou. Aj v tomto prípade je zinok účinný pomocník. Zinok podporuje tvorbu kolagénu, vďaka ktorému je vaša pleť vypnutá, hladká a bez prvých vrások. Navyše chráni bunky pred oxidačným stresom, vďaka čomu sa neznižuje ich produktivita a účinky. Množstvo prijatého zinku by ste si mali strážiť aj v prípade, že vás trápia pigmentové škvrny. Zinok upravuje činnosť melanocytov, ktoré produkujú pigment melanín. Ak je jeho množstvo regulované, nebude dochádzať  k hyperpigmentácii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 14:00