Robert Haváč, slovenský parfumér.Archív/Robert Havac
StoryEditor

Parfumér Robert Haváč: „Vôňa naštartuje rýchle emócie. Bez ohľadu na to, kde sme, čo robíme, ako sa cítime.“

11.07.2023, 14:00
Krása a móda

Niekedy sa vášeň stane vašim hnacím motorom. Každé ráno vstávate s myšlienkou na ňu a rovnako tak s touto myšlienkou zaspávate. Presne takou je pre Roberta Haváča vášeň pre parfumy. Jeho svet vôní vás očarí a dotkne sa nie len vašich zmyslov, ale aj srdca. To, s akým zanietením Robo o svojej vášni rozpráva, vás jednoducho zasiahne. A zrazu budete cítiť a vnímať vône úplne inak.


Tvoríš aj personalizované parfumy. Ako to prebieha? Čo všetko potrebuješ o človeku vedieť, aby si mu vytvoril vôňu na mieru?

Je veľmi dôležité mať osobné stretnutia, aby som sa „nadýchal“ tých túžob, ktoré ten človek má. Niekedy ľudia o tom premýšľajú skôr z hľadiska toho, aké pocity by chceli, aby im parfum na mieru vytváral. To je tá náročnejšia situácia, kedy sa človek pri tvorbe spolieha skôr na svoje pocity a intuíciu, aby našiel správny smer, a ten sa potom dotvára. Väčšinou sú však ľudia už natoľko skúsení a poznajú aj názvy tónov, vedia, čo majú radi a čo preferujú.

Vedia, či chcú „hlučný“ parfum, alebo skôr niečo intímnejšie, čo sa drží pri tele, a majú aj predstavu, ktorú dokážu opísať, o tom, čo by chceli. Vtedy je to skutočne tímová
práca, a vďaka ich predstavám a mojim skúsenostiam vytvárame parfum spoločne. Je to veľký zážitok aj pre mňa, pretože niekedy kombinujem veci, ktoré by mi nenapadli. Keď už je hotový „smer“, robia sa variácie a testuje sa na pokožke, až kým nie sme obaja spokojní. Niekedy to môže byť proces na dlhší čas. Avšak, vyskytujú sa aj situácie, kedy všetko zapadne do seba presne tak, ako má, a parfum je hotový za mesiac.

Máš nejaký svoj voňavý sen? 

Asi každý parfumér sníva o tom, že vytvorí niečo dokonalé. Tá dokonalosť je však veľmi relatívna. Našťastie je to práve ten hnací motor, ktorý ma ženie ďalej, aby som vlastne hľadal dokonalosť vo svojom tvorivom procese sám pred sebou. Môj sen je možno skôr materiálnej povahy.

Chcel by som mať toľko prostriedkov, aby som mohol už len bezstarostne tvoriť a mať stály prístup aj k najkvalitnejším a aj najvzácnejším ingredienciám. To nie je vždy jednoduché, najmä pokiaľ ide o prírodné látky.

image

Kráľovstvo vôní a ingrediencií.

Archív/Robert Havac
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. september 2024 01:37