Robert Haváč, slovenský parfumér.Archív/Robert Havac
StoryEditor

Parfumér Robert Haváč: „Vôňa naštartuje rýchle emócie. Bez ohľadu na to, kde sme, čo robíme, ako sa cítime.“

11.07.2023, 14:00
Krása a móda

Niekedy sa vášeň stane vašim hnacím motorom. Každé ráno vstávate s myšlienkou na ňu a rovnako tak s touto myšlienkou zaspávate. Presne takou je pre Roberta Haváča vášeň pre parfumy. Jeho svet vôní vás očarí a dotkne sa nie len vašich zmyslov, ale aj srdca. To, s akým zanietením Robo o svojej vášni rozpráva, vás jednoducho zasiahne. A zrazu budete cítiť a vnímať vône úplne inak.

Máš veľmi netradičné hobby ktoré sa stalo aj tvojou vášňou. Pamätáš sa na moment kedy si sa začal o parfumy zaujímať? 

Pamätám si, že od malička som mal zapnutý nos a vnímal som všetko voňavé, čo strhávalo moju pozornosť. Neskôr, keď som bol na strednej škole v Piešťanoch, kde som mal možnosť každý deň vnímať neuveriteľnú paletu vôní vďaka kúpeľným hosťom z arabských krajín, objavil som úplne novú až zimomriavkovú paletu vôní, ktoré boli pre tieto končiny a aj pre môj nos úplne nové. Vtedy sa naplno prebudila moja vášeň k parfumom.

Najskôr som si ich začal kupovať a zháňať rôzne špeciality. Vtedy, rok po páde komunizmu a bez internetu, to bolo iné ako teraz. Prosil som každého, kto niekam cestoval, aby mi niečo doniesol. Postupne, keď som už mal peknú zbierku svojich skvostov, som raz videl sestru, ako si mieša zmes éterických olejov do vonnej lampy, a vtedy mi napadlo, či by som si nemohol spraviť aj vlastný parfum podľa seba a svojich predstáv. A zdá sa, že som mohol:-) Postupne som študoval, skúšal a keďže som vtedy nemal možnosť ísť do nejakej školy, rozhodol som sa, že budem perfektný samouk a postupoval som krok za krokom. Dnes už je to asi 15 rokov a prešlo to do absolútnej vášne pre tvorenie.

Čo ťa na svete vôní najviac baví?

Keďže som od prírody tvorivý človek, v parfumérii má človek vďaka množstvu ingrediencií takmer neobmedzené možnosti kombinácií. Záleží len na jeho fantázii a pocitoch, ktoré chce preniesť do výsledku. Takže je to vlastne taký malý svet neobmedzených možností, ako sa môže človek hrať.

Fascinujú ťa len parfumy, alebo pekné vône, alebo aj vône či pachy s ktorými sa bežne stretávaš?

Fascinujú ma úplne všetky vône aj zápachy, keďže v našej reči to máme takto pekne rozdelené. V reálnom živote je však hranica medzi nimi veľmi relatívna a to, čo je pre niekoho už zápach, pre iného je to príjemné, a to súvisí priamo s tým, prečo ma fascinujú. Vône dokážu privolať spomienky, ktoré by už boli naveky zabudnuté.

Dokážu doslova naštartovať rýchle emócie, ktoré sú priamo v súvislosti s tým, čo voniame, bez ohľadu na to, kde sme, čo robíme a ako sa cítime. Je to v podstate taká rýchla emocionálna zbraň. Zasiahnuť nás však môže aj vôňa, ktorá neprináša pekné emócie, lebo je hlboko v podvedomí spojená s niečím nepekným, čo sa nám stalo.

Čo je pre teba tá najkrajšia vôňa? 

Asi nemám len jednu najobľúbenejšiu vôňu. Milujem na nich práve tú rozmanitosť a ich vlastnú náladu, ktorú potom spájam s tou svojou. Číže ak mám veselý deň, tak ho podporím niečím veselým. Ak mám nostalgickú náladu, tak ju umocním nejakou pre mňa nostalgickou vôňou.

Vo všeobecnosti je pre mňa vždy najkrajšia vôňa tá, ktorú práve robím a presne ten moment, keď prvýkrát privoniam k tomu, čo som vytvoril. Ten moment prekvapenia, aké to naozaj je a čo som to vlastne vytvoril na základe inšpirácie, je vždy tá najlepšia vôňa. Vo všeobecnosti milujem pačuli, kadidlo, ambru, citrusové tóny a kvety všeobecne, ale špeciálny vzťah mám k lipe a ružiam.

Ako tvoríš? Predstavíš si vôňu a následne sa ju snažíš vyrobiť? 

V podstate áno, ale predstava prichádza len na základe inšpirácie. Ak sa spýtaš, čo je to inšpirácia? Je to impulz a ten môže prísť kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Už sa mi raz aj snívalo, že som mal konkrétnu inšpiráciu o „bielej vôni“ a začal som ju tvoriť v sne. Keď som sa zobudil, pamätal som si dosť na to, aby som to skúsil dokončiť, a bolo to fajn. Inšpirácia môže byť, že sa v dave zmiešajú nejaké vône a je to len jedna sekunda, ktorá sa už neopakuje. Alebo privoniam k konkrétnej ruži a príde mi hneď s čím ďalším by to bolo super.

Tiež keď sedím napríklad na káve a pozorujem ľudí okolo, tak dokonca aj tieto situácie a pozorovanie tej rozmanitosti spôsobí chuť zachytiť túto atmosféru z môjho pohľadu, ale to sa ťažko vysvetľuje. Inšpirácia prichádza odkiaľkoľvek a nečakane, a to je prvá podmienka, aby mohlo niečo vzniknúť. Tých ciest, ako sa k tomu výsledku potom dopracovať, je veľa. Keď je to niečo jednoduchšie, tvorím hneď, spontánne a následne korigujem. Niekedy je to ako blesk z čistého neba a parfum vznikne rýchlo, ale niektoré vznikajú aj dlhé roky. Celá vôňa však vzniká v hlave, alebo skôr v srdci.

image

"Malé" laboratórium".

Archív/Robert Havac

Aké vône sa páčia ľuďom? 

Všeobecne je to naozaj rozmanité, aj podľa krajín. Čo je však dôležité pripomenúť, je že to, čo sa vo všeobecnosti páči, je dnes skôr produktom hromadného marketingu. Platí však, že existujú dve skupiny ľudí. Sú ľudia, ktorí vedia sami, čo chcú, a hľadajú presne to, čo chcú podľa seba. Milujú byť originálni a chcú sa odlišovať od ostatných a byť „autentickí“. Tu sa vôbec nedá povedať nič konkrétnejšie, keďže záujem je veľmi rozmanitý. Druhá skupina sa radšej prikláňa k niečomu, čo je „niekým odporúčané“, alebo čo je dnes moderné, a všetko, čo je tomu podobné, je obľúbené. Stále sú to však hlavne svieže vône.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:31