Podkladová báza by nemala chýbať pri líčení.dreamstime
StoryEditor

Príručka podkladových báz. Ako na to aby mejkap vydržal

04.05.2023, 10:51
Krása a móda

Možno stále hľadáte tú pravú alebo si myslíte, že ju ani nepotrebujete. Táto príručka vám poradí, ako sa vyznať v podkladových bázach, vďaka ktorým bude váš finálny vzhľad dokonalý. To, čo dokážu filtre v telefóne, zvládnu kvalitné produkty rovnako dobre.

Na čo slúži podkladová báza?

Podkladová báza je vlastne medzikrok v rannej starostlivosti o pleť, keď na vyčistenú pokožku najskôr aplikujete hydratačný krém, ale neprejdete rovno na mejkap. Predtým si nanesiete bázu, známu aj ako primer. Slúži na zamaskovanie nedokonalostí pleti, minimalizovanie lesklých zón a predĺženie životnosti mejkapu. Poradí si aj s pigmentovými škvrnami, vyrážkami či so začervenaním. Znie to ideálne, no podkladovú bázu by ste nemali používať denne, s výnimkou tých s ľahkým krytím. Obsahuje silikóny, ktoré síce zdokonalia pleť, ale z dlhodobého hľadiska by mohli upchať póry.

Vedeli ste, že...?

Podkladové bázy s ľahkým krytím môžu mať rôzne podoby, jednou z nich sú aj tónované BB a CC krémy. Nie na každom produkte je uvedený stupeň krytia. Pre stredné krytie sa používajú aj výrazy ako orosená, rozjasňujúca alebo žiarivá.

Produkty s plným krytím môžu na suchšej pokožke vytvoriť po pár hodinách šupinky. Vyhnete sa im, ak dostatočne pripravíte pleť a nezanedbáte čistenie a hydratáciu.

Tri úrovne krytia

S ľahkým krytím: táto báza zachová prirodzený vzhľad, a hoci zredukuje nedokonalosti pleti, napríklad také pehy neprekryje. prirodzene splynie s pokožkou, je priedušná a neupcháva póry, takže ju môžete aplikovať denne.

So stredným krytím: tento typ bázy je stále ľahký a ponecháva prirodzený vzhľad, no kryje o niečo lepšie, takže zamaskuje viac nedokonalostí. všeobecne sa z trojice primerov používa najčastejšie.

S plným krytím: ak potrebujete maskovať nedokonalosti a dosiahnuť rovnomerný tón pokožky, vyberte si najsilnejší typ podkladovej bázy. keďže obsahuje najviac pigmentov, je vhodná aj na večerné príležitosti, pretože na tvári pôsobí skutočne ako filter.

Podľa typu pleti

Pre suchú pleť určite krém, rozhodne nie púder: Ideálnou voľbou pre ženy so suchou a zrelou pokožkou je využitie podkladu v podobe BB krémov, ktoré dostatočne hydratujú. Ak aj siahnete po inom produkte, mal by mať krémovú konzistenciu. Zabudnite na práškové podkladové bázy, ktoré by ešte viac zvýraznili suchosť pokožky. Pre mastnú a zmiešanú pleť žiaden olej, radšej púder:

Hoci pri pohľade do zrkadla vyzerá ráno všetko perfektne, o pár hodín máte tvár mastnú a mejkap akoby stekal po tvári. Ak sa v tom spoznávate, zabudnite na primer na olejovej báze. Naopak, prášková forma viac vysuší a zmatnie pleť. Hľadajte napríklad produkty s názvom kompaktný púder

Pre citlivú pleť krémy bez parfumácie

V tomto prípade môžete siahnuť po CC krémoch, ktoré pleť aj farebne korigujú a sú silnejšie ako BB krémy. Sadnúť vám môžu aj iné textúry, treba vyskúšať, čo nebude dráždiť vašu pokožku. Pri citlivkách totiž nejde ani tak o konzistenciu kozmetiky, ako skôr o fakt, že by nemala byť parfumovaná, aby pleť nedráždila ešte viac. V prípade, že vás trápia aj červené fľaky na tvári, je určite dobrou voľbou podkladová báza so zeleným podtónom.

Pre normálnu pleť tekuté bázy: Máte to šťastie, že pri tomto type pleti vás trápi len minimum nedokonalostí, preto vám postačí tekutý podklad s nízkym krytím.

Triky na nanášanie

Nejde len o konzistenciu produktu, ale aj o to, s čím sa vám lepšie narába. Vo všeobecnosti sa podkladová báza najčastejšie nanáša, podobne ako mejkap, tromi spôsobmi.

  • Prstami: Sú ideálne na tekutú alebo krémovú podkladovú bázu.
  • Štetcom: Jednoznačne ním aplikujte púder, ale pokojne aj tekuté a krémové podkladové bázy.
  • Blenderom: Choďte ním určite na tekuté podkladové bázy, skúsiť môžete aj krémové.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 00:35