Tieto bylinky patria k najlepších bojovníkom proti akné.dreamstime
StoryEditor

Vyliečte sa prírodnou cestou: Tieto bylinky sú najlepšími bojovníkmi proti akné

25.03.2023, 10:00
Krása a móda

Akné netrápi len dievčatá v puberte, ale často robí problém aj dospelým ženám, ktoré na zlepšenie stavu používajú všemožné kozmetické prípravky. Mali by ste však vedieť, že niektoré z nich vám môžu spôsobiť ešte väčšie problémy. V takomto prípade by ste mali radšej vyskúšať alternatívnu liečbu bylinkami, ktoré upokoja a zlepšia stav pokožky. Pozrite sa, ktoré sú najlepšie.

S akné sa počas života stretne takmer každá z vás. Pri tomto zápalovom kožnom ochorení sa upchávajú póry, ktoré spôsobujú nepekné hnisavé vyrážky, hrbolčeky alebo čierne bodky. Za vznikom akné sa môže skrývať takmer čokoľvek. Či už sa jedná o hormonálne zmeny, dedičnosť, nesprávnu stravu, stres alebo zlú starostlivosť o pokožku a nevhodnú kozmetiku. Ak aj vás často trápi tento estetický problém, pravdepodobne vám napadne siahnuť po špeciálnych prípravkoch. Predtým, než tak urobíte, mali by ste vyskúšať liečbu bylinkami. Tie vám môžu pomôcť nielen zvonka, ale aj zvnútra, vďaka čomu zlepšia celkový stav pleti.

Čajovník

Austrálsky čajovník sa už dlhé roky používa ako prísada do kozmetických výrobkov. Môže za to aj fakt, že má neuveriteľné protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Rovnako tak je schopný sťahovať póry, zbaviť vás kožného mazu a spomaliť rast mikroorganizmov spôsobujúcich akné. Na hnisavé vyrážky ho môžete použiť vo forme oleja, ktorý stačí natrieť na postihnuté miesto.

image

Čajovník vás zbaví mastnej pokožky.

dreamstime

Bazalka

Táto všestranná bylinka, ktorá sa používa ako korenie do jedál, dokáže vytiahnuť nečistoty z pokožky a pôsobiť antisepticky. Pomôže však aj so zápalom, reguluje produkciu mazu a je vynikajúcom liekom na akné. Na pokožku môžete použiť čerstvú bazalku, ktorú rozdrvte a rozotrite na tvár.

Neem

Možno vám táto bylinka nie je veľmi známa, no ajurvéda na ňu nedá dopustiť. Má totiž skvelé antiseptické a protizápalové účinky, vďaka ktorým lieči akné, zbavuje pokožku nepekných jaziev a reguluje produkciu mazu. V našich končinách ju môžete nájsť v podobe rôznych olejov a tinktúr, ktoré po vám po aplikácii dodajú žiarivejší vzhľad.  

image

Neem je skvelý pri zápaloch a podráždení.

dreamstime

Levanduľa

Levanduľa má schopnosť upokojiť zápal či podráždenie, vyčistí pokožku a zbaví ju zanesených pórov. Je tiež známa tým, že pomáha zlepšiť vzhľad nepekných hnisajúcich vyrážok, znížiť bolesť a zabrániť ich ďalšiemu rozvoju. Použiť ju môžete vo forme esenciálneho oleja.

Rozmarín

Účinným liekom, ktorý dokáže bojovať proti baktériám spôsobujúcim akné, je aj rozmarín. Ten zabraňuje upchávaniu pórov, čistí pleť, zmierňuje začervenanie a zlepšuje prekrvenie pokožky.

image

Rozmarín vylieči nepekné hnisajúce akné.

dreamstime

Hamamel

Ďalšou menej známou bylinkou je hamamel, ktorý je veľmi populárny najmä pri liečbe akné. Môže za to jeho bohaté zloženie, vďaka ktorému odstráni prebytočný maz z pokožky, zbaví vás zápalu a zabráni tvorbe jaziev. Rovnako ako neem aj hamamel si môžete zaobstarať vo forme tinktúry alebo oleja.

Nechtík

Jednou z najlepších bylín na starostlivosť o pleť je nepochybne nechtík, ktorý upokojí podráždenie, podporí hojenie a vďaka antiseptickým, protizápalovým, antioxidačným a antibakteriálnym vlastnostiam vás zbaví akné. Na postihnuté miesta môžete použiť sušený nechtík alebo nechtíkový krém.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:44