Elegantné šaty sa hodia na rôzne príležitosti.dreamstime
StoryEditor

Vyznáte sa v pojmoch, ktoré určujú dress code? Vďaka týmto radám nehrozí žiadne faux pas

07.02.2023, 15:00
Krása a móda

Prišla vám pozvánka na významnú udalosť no okrem dátumu či miesta konania sú v nej aj záhadné pojmy, ktoré vám nič nehovoria? Ak je v pozvánke uvedený dress code, treba ho jednoznačne rešpektovať, inak môžete usporiadateľa či hostiteľa svojou ignoranciou uraziť a v niektorých prípadoch dokonca vyrobiť neželané faux pas.

Určite si neprajete strhnúť na seba pohľady a pozornosť preto, že vám unikol v pozvánke taký malý, no pri tom nosný detail ohľadom oblečenia, ktoré sa od vás očakáva. Vďaka tomuto manuálu budete presne vedieť, čo na seba.

Black tie

S týmto pojmom sa môžete stretnúť najmä počas plesovej sezóny. Tento dress code totiž dámam hovorí, že by mali byť odeté v dlhých šatách, ideálne v tmavších odtieňoch. Nezabudnite tiež na obuv. V tomto prípade by to mali byť uzavreté lodičky a samozrejme, nesmú chýbať silonky. No nie len dámy by mali dôkladne vyberať svoj outfit. Platí to aj pre pánov, ktorí by mali siahnuť na túto udalosť po smokingu. Pokojne môžete pri tejto príležitosti osloviť niektorých módnych dizajnérov, ktorí vám ušijú róbu podľa vašich predstáv, no v rámci udržateľnosti je povolené siahnuť aj po kúskoch, ktoré ponúkajú rôzne požičovne odevov. Za zlomok ceny tak budete mať šaty na konkrétnu príležitosť a nemusíte sa trápiť tým, že za šaty, ktoré si oblečiete raz, maximálne dvakrát dáte množstvo peňazí.

image

Black tie má jasné pravidlá, ktorých by ste sa mali držať.

dreamstime

Creative black tie

Pri creative black tie v zásade ide o ten istý princíp, ako pri black tie, akurát už nebudete mať ruky zviazané farbami či strihmi, ktoré si dress code vyžaduje. V tomto prípade teda siahnite pokojne po róbe extravagantnejšieho strihu či farieb. Šaty musia byť dlhé a honosné. Dekolt nemusí byť zakrytý. Pre pánov však platia tie isté pravidlá ako pri black tie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 05:23