Paisley vzor sa používa na rôzne oblečenie.
StoryEditor

Poznáte paisley? Motív ozdobnej slzičky je nie len na leto

16.12.2022, 09:42
Krása a móda

Motív ozdobnej slzičky určite poznáte, napríklad zo šatiek alebo z kravát, prípadne z oblečenia hipisákov. No len málokto vie, ako sa volá. Predstavujeme vám paisley.

Pôvod paisley

Ak sa pozriete na motív ozdobnej slzičky, zrejme vám bude evokovať potlače indických látok a veru nie ste ďaleko od pravdy. Hoci je názov vzoru paisley odvodený od rovnomenného škótskeho mesta, jeho história siaha až do Perzskej ríše. Práve tam sa v 16. storočí stalo paisley hlavným textilným motívom, ktorý najskôr zdobil len kráľovské odevy a klenoty. No neskôr tvar prenikol aj do architektúry. Až o sto rokov neskôr sa paisley dostalo do Európy a dopyt po týchto látkach bol taký vysoký, že sa museli začať vyrábať aj lokálne. Jedno z miest, ktoré sa preslávilo najmä šálmi s týmto vzorom, bolo škótske Paisley.

Farebnosť slzičiek

Pôvodný a originálny motív paisley bol ručne tkaný z dvoch farieb, najčastejšie v červených a hnedých odtieňoch. Po príchode slzičiek do Európy však tkáči zmenili výrobu na päť a neskôr dokonca až na pätnásť farieb. Samozrejme, časom sa prestalo paisley vyšívať a nahradila ho menej nákladná potlač na látky. Odvtedy nemá tento motív žiadne farebné obmedzenie.

Ako ho nosiť paisley

je bezpochyby výrazný vzor a rolu hrá jeho farebnosť. Tak ako pri iných kvetinových motívoch, tento kúsok sa stane jednoznačne dominantným. Kombinovať by ste ho mali s jednofarebnými vecami na základe palety, ktorú určila samotná potlač. S denimom a kožou to však určite nepokazíte nikdy. Pre vyskladanie celku môže byť inšpiráciou hippie móda, prípadne trendové prvky westernu, napríklad kovbojské čižm

Čo znamená tvar slzy?

Paisley je vlastne kvetinový vzor, hoci tak na prvý pohľad nevyzerá. Podľa Peržanov predstavuje píniové šišky, v Pakistane ho prirovnávajú k tvaru manga a v Rusku zas hovoria, že inšpiráciou bola uhorka! Historici majú ešte ďalšie dve verzie. Podľa jednej slzička symbolizovala kvetnatú halúzku cyprusového stromu, ktorý bol symbolom života a nekonečna. Alebo ide o znázornenie ohýbajúceho sa stromu cédra, ktorý symbolizoval silu, odolnosť a zároveň skromnosť. Tak si vyberte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:34