Vďaka Siren eyes bude váš pohľad zvodnejší, dokonalejší a ženskejší.
StoryEditor

Fixačný, transparentný či rozjasňujúci: Dokonalý púder nestačí vyberať podľa odtieňa

14.12.2022, 15:00
Krása a móda

Dokonalý mejkap si mnohé z nás nevedia predstaviť bez púdra. Dáva celému líčeniu pomyselnú bodku. Nestačí sa však pri výbere orientovať len podľa farby. Pre prirodzený výzor potrebujete prihliadať na viacero faktorov.

VÝBER PODĽA TYPU PLETI

Mastná alebo suchá pleť. To je základné delenie pri výbere púdru. Normálna pleť totiž nebude mať problém takmer s ničím, zmiešaná sa môže riadiť pokynmi pre mastnú pokožku, rovnako ako problematická.

Mastná pleť

  • Ako ju spoznáte? Aj po nanesení mejkapu sa lesknete, najmä v oblasti okolo nosa a na čele.
  • Ako ju pripraviť? Matný vzhľad vám nezaručí len púder, ale aj kroky pred jeho aplikáciou. Po dennom kréme naneste na tvár ešte zmatňujúci primer a podkladovú bázu bez olejových zložiek.
  • Aký púder zvoliť? Najlepšie je prepudrovať pleť sypkým púdrom, ktorý na rozdiel od kompaktných neobsahuje mastné zložky. Exitujú aj púdre špeciálne vyvinuté na mastnú pleť, ktoré umocňujú zmatňujúci efekt a minimalizujú lesk.
  • Ako ho nanášať? Používate jednoznačne kvalitný štetec, vzdajte sa labutienky. Nezabúdajte po nabraní púdra štetec jemne oklepať, aby ste si na tvár nenaniesli hrubú omietku.    

Suchá pleť

  • Ako ju spoznáte?  Suchej pleti chýba voda, čo sa môže prejaviť ako pnutie či svrbenie, ale aj  šupinatením, začervenanými miestami, predčasnými vráskami a rozšírenými pórmi.
  • Ako ju pripraviť? Hydratácia a znova hydratácia. Tento krok je pre vás alfa a omega, nikdy ho nevynechávajte.  
  • Aký púder zvoliť? Zamerajte sa na produkty, ktoré majú nielen rozjasňujúci efekt, ale zároveň pleť hydratujú. V zložení by sa mali objaviť napríklad kyselina hyalurónová, peptidy, minerály či oleje. Ideálna je krémová textúra.
  • Ako ho nanášať? Vybrať si môžete štetec, hubku i vatový tampón, v každom prípade púdrujte tvár krúživými pohybmi. Do vrások a jemných línii sa vám tak nedostane prehnane veľa púdru, ktorý by navyše zvýraznil póry.

Super trik: Púder nanášajte na tvár vždy smerom od nosa k lícnym kostiam a od čela k brade.

PREHĽAD PÚDROV

  • Fixačný: Predlžuje výdrž mejkapu, kryje nedokonalosti a zbavuje pokožku mazu. Je to základná výbava, ktorú by ste mali rozhodne mať.
  • Transparentný: Je to podskupina fixačných púdrov, keďže rovnako dodáva matný efekt. Je priesvitný, nenanáša žiadnu farbu. Výhodou toho je, že nezmení odtieň mejkapu, aj keby ste ho použili päťkrát denne.
  • Pigmentovaný: Má farebné pigmenty a okrem nanášania na mejkap ich môžete použiť aj na nahú tvár na dotónovanie a zjednotenie pleti. 
  • Terracottový: Dodáva pleti výživu a má zamatový efekt na tvári. Kvôli bronzovému nádychu je určený na lokálne plochy tváre, používa sa aj ako lícenka alebo na kontúrovanie.
  • Rozjasňujúci: Hodí sa na vybrané oblasti tváre, keďže dodáva lesk. Použiť ho môžete aj ako doplnok ku klasickému púdru.

SYPKÝ VS. KOMPAKTNÝ

Štruktúra púdra nie je až taká veda, ako by sa mohlo zdať. Pri voľbe stavte najmä na to, čo vám viac vyhovuje. Funkcia sypkého a kompaktného púdra v podstate nie je rozdielna.

  • Kompaktný púder je pevný a vyrábaný lisovaním. Býva pri ňom zvyčajne pribalená labutienka.
  • Sypký púder je zomletý na prášok a okrem labutienky sa k nemu zvyčajne pribaľuje aj malý štetec.

Náš tip: V kabelke noste kompaktný púder, kvôli jeho praktickému nanášaniu labutienkou a faktu, že sa vám neroztrúsi po taške. Ak ste si obľúbili sypký púder, nechajte si ho na domáce použitie.

ŠTETEC A SPOL.

Štetce, hubky, labutienky. Možností, ako naniesť púder je viacero. Profesionálni vizážisti sa však jednoznačne prikláňajú k štetcu, vďaka ktorému dosiahnete jemný, prirodzený výsledok. Navyše sa štetec ľahšie dostane k záhybom okolo nosa či kútikom očí. Labutienky a hubky môžu spôsobiť, že budete mať na tvári doslova omietku. Nie sú zlé, vyhadzovať ich nemusíte, využijete ich napríklad mimo domu, pretože na nosenie v kabelke sú oveľa praktickejšie.  

Skvelý tip: Ak nosíte labutienku zásadne pri kabelkovom púdri, vymeňte ju za vatový tampón. Ten môžete každý deň vyhodiť a zobrať si nový, čistý, čo je oveľa hygienickejšie. 

SPRÁVNA FARBA

Na záver výber farby. Možno to bolo doteraz pre vás najzásadnejšie kritérium, ale je v podstate to posledné, čo vám môže k dokonalému mejkapu pomôcť či ho pokaziť. Riaďte sa nasledujúcimi pravidlami:

  1. Bledá pokožka zvyčajne potrebuje púder do ružova v chladnom odtieni.
  2. Tmavšia pleť si žiada teplo pôsobiaci púder, pokojne s broskyňovým až hnedým nádychom.
  3. Odtieň prispôsobujte svojmu prirodzenému tónu pleti. Púder neslúži na to, aby ste farbu pokožky menili.
  4. Na správne určenie odtieňa použite nos alebo sánku, teda miesto prechodu ku krku.
  5. Ak kupujete púder a máte mejkap, nemusí farebnosť sedieť. V takom prípade použite krízovo na skúšku chrbát dlane.
  6. Pamätajte si, že rovnaký názov alebo číslovanie odtieňov púdrov sa u rôznych výrobcov môže líšiť. Pri kúpe novej značky opäť produkt odskúšajte a nespoliehajte sa na to, že vám sadne.
  7. Ak používate púder len v rámci slávnostného alebo večerného líčenia, stavte vždy na svetlejšie tóny. Budete vyzerať mladšie a sviežejšie.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:02