Takto zbavíte kozmetiku baktérii, odumretej kože či prachu.dreamstime
StoryEditor

Nielen štetce a hubky treba čistiť. Aj špinavá kozmetika zanáša póry, je plná baktérii a prachu

23.09.2022, 09:00
Krása a móda

Priznajte sa, ako často čistíte hubky či štetce na mejkap, očné tiene, riasenku alebo rúže? Ak si nechcete zaniesť póry, rozotrieť po pleti baktérie alebo si vyrobiť nejaký vážnejší problém, kozmetiku by ste si mali čistiť pravidelne. Nestačí ju však opláchnuť pod vodou. Prezradíme vám, ako správne dezinfikovať jednotlivé kozmetické produkty.

Či už si kozmetiku čistíte alebo nie, mali by ste vedieť, že pravidelná dezinfekcia týchto produktov je nevyhnutá najmä pre vaše zdravie. Kto by si predsa chcel znečisteným štetcom zaniesť póry, rozotrieť po pleti všemožné baktérie, odumreté čiastočky kože, prach alebo dokonca nejaký závažnejší problém? Okrem štetcov a hubiek si však rozhodne zaslúži dezinfekciu aj samotná dekoratívna kozmetika. Aby ste predišli nepríjemným problémom, pripravili sme si pre vás postup, ako správne vyčistiť jednotlivé druhy kozmetických produktov.

Štetce či hubky na mejkap

Mejkapové štetce či hubky by ste mali postriekať dezinfekciou po každom použití, no ak nemáte čas, špeciálne prepranie si zaslúžia aspoň dvakrát do týždňa. Ako na to? Hubku najprv dôkladne opláchnite vo vlažnej vode, votrite do nej trochu šampónu a s pomocou peny sa z nej snažte dostať všetky nečistoty či samotný šampón. Ak dezinfikujete štetec, nezabudnite z neho vypláchať aj prebytočnú tekutinu, k čomu vám môže pomôcť bavlnená handrička.

Očné tiene, lícenky a iné púdrové produkty

Púdrové produkty sú skvelé v tom, že odolávajú množeniu baktérii oveľa lepšie ako tie tekuté. Priznajte sa však, čistili ste si niekedy okrem vonkajšieho obalu aj samotnú náplň očných tieňov? Nebojte sa, nie je to nič zložité. Na dezinfekciu vám stačí jemne striekajúci rozprašovač naplnený 80 % liehom. Ním zľahka prestriekajte povrch púdrových produktov, nechajte poriadne vyschnúť a vaše očné tiene, lícenky či púdre budú ako nové.  

Rúže, krémové lícenky, riasenky

Ako sme spomínali, vlhké produkty sú na množenie baktérii oveľa náchylnejšie, a preto by ste ich nemali používať dlhšie, ako je vyznačené na etikete. Môžu sa totiž pokaziť, a to rozhodne nechcete. Riasenku, tekuté rúže či lesky na pery by ste si mali meniť už po troch mesiacoch, aby ste si na pokožke nerozšírili baktérie. Klasické rúže môžete vydezinfikovať prestriekaním liehom, no pri starších produktov sa oplatí zrezať ich koniec.

Ceruzky na oči a pery

Ak netúžite po zápale očných spojiviek či iných nepríjemnostiach, čistiť by ste si mali pravidelne aj ceruzky na oči a pery. Kozmetiky v tejto podobe vydezinfikujete strúhaním alebo pomocou vatovej tyčinky namočenej v liehu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:10