Slanina nie je skvelá len pri problémoch so zdravím, ale aj so suchou, citlivou a šupinatou pleťou.unsplash
StoryEditor

Slanina nepridáva na kilách, ale na kráse. Použiť ju môžete na suchú pleť, vrásky či lámavé nechty

29.08.2022, 12:00
Krása a móda

Lahodnej chuti slaniny odolá len málokto. Síce je považovaná za prehrešok a mnohí ju kvôli tomu odmietajú, obavy sú zbytočne prehnané. Slanina totiž v skutočnosti nie je taká zlá, ako sa zdá. Nielenže pomáha zo zdravotnými problémami, ale použiť ju môžete aj na suchú pleť, vrásky či lámavé nechty.

Slanina je mäsový výrobok, ktorý v sebe ukrýva veľké množstvo telu prospešných látok. Medzi najdôležitejšie patrí predovšetkým vitamín B1, B2, B6, ale aj minerály ako vápnik, železo či fosfor. Táto lahodná pochúťka slúži vďaka svojmu obsahu ako prevencia proti rôznym ochoreniam a skvele funguje ako zbraň proti infekciám. Pozitívne pôsobí na bolesť zubov, angínu, horúčku, kŕčové žily, popáleniny alebo cholesterol. Síce sa jej mnohí boja a považujú ju za prehrešok, táto živočíšna surovina by si naopak zaslúžila aj označenie – zdravá potravina, ktorá má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Keďže obsahuje aj kyselinu hyalurónovú a ďalšie dôležité zložky, používa sa aj v kozmetickom priemysle. Neuveríte, čo všetko dokáže s vašou pokožkou.

Zatočí s vráskami a suchou pleťou

S plynúcim časom dokáže vaša pokožka v sebe udržiavať čoraz menej vlhkosti, a tak sa jej obsah hyalurónu či pružnosť znižuje. Objavili sa na vašej tvári prvé jemné vrásky a začali sa na nej tvoriť šupiny okolo nosa, na brade a za ušami?  Nemusíte si kupovať drahé oleje a mastičky, úplne vám postačí obyčajná slanina. Nakrájajte slaninu na tenké plátky a priložte si ich na miesta, kde sa vám objavili vrásky. Pomocou ukazováku jemne krúžte každým plátkom po pokožke približne pol minúty. Napokon nechajte na pleti slaninu pôsobiť 20 minút. Už po prvom raze bude vaša pokožka jemnejšia a vďaka hyalurónu aj vyhladenejšia.  

image

Zatočí so suchou pleťou, popraskanými pätami a lámavými nechtami.

unsplash

Peeling zo slaniny 

Na suchú a šupinatú pleť môžete vyskúšať aj slaninový peeling. Plátky slaniny potrite trochou sódy bikarbóny a jemne nimi potierajte postihnuté miesta dovtedy, kým sa šupiny na koži neodstránia. Po peelingu slaninu umyte v teplej vode, osušte si tvár uterákom a priložte ju na miesta, ktoré ste ošetrovali. Nechajte pôsobiť 15 minút, opláchnite vlažnou vodou a umyte hydratačným mydlom.

Citlivé a zapálené prsníky

Mávate problémy s citlivými alebo zapálenými prsníkmi či pokožkou? Z kapustného listu vystrihnite vhodný tvar, ktorý jemne poklepte tĺčikom na mäso. Slaninu nakrájanú na plátky potom priložte na bradavky či pleť a prekryte kapustným listom. Nechajte pôsobiť 20 minút jemne pritlačené.

Zábal na lámavé nechty

Slanina je vynikajúca aj na lámavé nechty a zádery. Z papiera na pečenie si nastrihajte štvorčeky, z ktorých vytvorte čiapočky na prsty. Nechty prekryte plátkami slaniny a prikryte pripravenými čiapočkami. Previažte obväzom a nechajte pôsobiť celú noc počas spánku.

Na tvrdé a popraskané päty

Ak sú vaše päty neustále popraskané a stvrdnuté, prekrojte citrón po dĺžke a vydlabte z neho dužinu. Vydlabaný citrón vystlite tenkými plátkami slaniny a pritlačte ich na päty, na ktoré si obujte staré ponožky. Nechajte pôsobiť celú noc počas spánku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 14:25