Zistite správnu výšku vášho opätku a už vás viac nebudú bolieť nohy.  pexels
StoryEditor

Bolia vás z vysokých topánok nohy? Podľa tohto vzorca si vypočítate ideálnu výšku podpätku

10.08.2022, 15:00
Krása a móda

Topánky na podpätku sú neuveriteľne ženské a sexi, prirodzene predĺžia nohy a držanie tela je zrazu úplne iné. Ale čo ak už po piatich minútach, ako ste si lodičky obuli, cítite neuveriteľnú bolesť nôh? Možno ste len neodhadli výšku podpätku, a preto je pre vás chôdza v nich doslova utrpením.

Aby ste nemuseli lodičky meniť za tenisky z kabelky, vyberte si výšku podpätku, ktorý je pre vás vhodný. 

Podpätok pre každú ženu

Každá žena je iná. Kým jedna tenisky nosí len na šport a lodičky na čo najvyššom opätku sú dennou záležitosťou, druhá trpí už pri pohľade na topánku, ktorá má viac ako trojcentimetrový opätok. Podľa jednej britskej podologičky to, či môžete nosiť podpätok a v akej výške, závisí od flexibility spoja medzi chodidlom a nohou, ktorý nazývame talus. Čím viac ohybný tento spoj je, tým vyššie lodičky si dáma môže dovoliť. Podologička však jedným dychom uvádza, že pre nohy nie je vhodné, aby sa často menila výška opätku, nohám pri zmene obuvi treba dopriať čas na zmenu. Ak teda bežíte do práce v high heels, a tam sa prezujete do balerínok, nie je to pre nohu ideálne riešenie.

Vzorec pre uľahčenie

Spomínaná britská podologička Emma Supple chcela uľahčiť ženám čas pri výbere obuvi, preto vymyslela jednoduchý vzorec, ktorý vám všetko objasní. Stačí vám pár minút, stolička, meter, ceruzka a asistent.

Posaďte sa na stoličku a bosú nohu vystrite pred seba tak, aby ste mali uvoľnené chodidlo. Pokiaľ chodidlo voči zvyšku nohy bude vytvárať pravý uhol, ste predurčené k tomu, aby ste nosili topánky na nízkom opätku, prípadne na rovnej podrážke. Naopak, ak vaše prsty padajú v tejto polohe dopredu, môžete sa tešiť, spoj medzi nohou a chodidlom je dostatočne flexibilný a vy sa môžete vybrať na nákupy lodičiek s vyšším opätkom. Ale nie hocijakým. Aj tu by mali platiť jasné pravidlá a riadiť by ste sa mali nasledujúcim vzorcom.

Nechajte nohu vystretú v spomínanej polohe. Pod nohu si dajte papier, priložte ceruzku k bruškám pod prstami a naznačte ňou na papier kolmo dole bod. Rovnako na papier urobte bod, kde máte pätu. Následne zmerajte dĺžku tejto úsečky a získate číslo, ktoré naznačuje centimetre podpätku, ktorý si môžete bez problémov dovoliť bez toho, aby vám po pol hodine nosenia šli nohy explodovať od bolesti.

Bez bolesti

Ak sú vysoké opätky súčasťou vašich každodenných outfitov, doprajte svojim nohám a tiež telu dostatočnú regeneráciu a strečing. Namáhaný je totiž aj chrbát, kríže a napokon nielen chodidlá, ale celé nohy. Ak vám to prostredie v ktorom pracujete umožní, pokojne sa počas dňa vyzujte, pod stolom vaše bosé nohy aj tak nikto neuvidí a budú tak aspoň chvíľku voľné. Okrem topánok na vysokých a tenkých opätkoch si dokúpte aj topánky na klinovom či širšom opätku. Využijete ich najmä počas hektických dní, pretože sú oveľa viac pohodlné, noha je v nich istejšia a sú stabilnejšie. Z času načas nohám doprajte aj relaxačný kúpeľ, masáž a chôdzu na boso, aby sa uvoľnili všetky svaly a tiež prsty, ktoré sú celý deň stiahnuté v topánke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:39