Kvetové vody môžete využiť pri čistení pleti, relaxácii či starostlivosť o vlasy.unsplash
StoryEditor

Harmančeková, ružová či levanduľová. Kvetové vody pomôžu s opuchnutými očami, vyrážkami aj potením

09.08.2022, 06:00
Krása a móda

Rastliny majú veľkú moc. Nielenže spestria interiér, zafarbia záhrady, ale vďaka svojim vôňam a účinkom vám môžu pomôcť aj s rôznymi problémami. Síce sú kvetové vody na trhu len pár rokov, u mnohých si získali veľkú obľubu. Prezradíme vám, na čo je vhodná harmančeková, ružová či levanduľová voda.

Kvetové vody sa vyrábajú tak, že sa rastlina ponorí do nádoby s destilovanou vodou. Následne sa zahrieva, lúhuje a do vody tak vypustí všetky cenné látky. Možno vám kvetové vody budú pripomínať éterické oleje, no líšia sa od nich v tom, že sú jemnejšie, a teda aj vhodnejšie na priamu aplikáciu na pokožku. Sú skvelé najmä kvôli tomu, že prinášajú okamžitý pocit osvieženia, upokojenia a vďaka príjemnej vôni vás hravo zbavia stresu, únavy či akné. Ktorú kvetovú vodu si vyberiete vy?

Ružová voda

Voda z ruže je výborná nielen pre pokožky, ale aj vlasy a duševné zdravie. Keďže má antibakteriálne a antioxidačné účinky, využiť ju môžete pri každodennej čistiacej rutine. Najlepšie bude, ak ju použijete hneď po odlíčení, tak vám môže pomôcť odstrániť zvyšky nečistôt a pleti dodá zdravší a sviežejší vzhľad. Okrem toho však dokáže bojovať aj s mastnou pokožkou, starnutím a pigmentovými škvrnami. Takisto, ak mávate problémy s opuchnutými očami, skúste do nej na noc ponoriť tampón a odložte ju do chladničky. Ráno si tampóny nasaďte na oči a nechajte pôsobiť 5 – 10 minút. Podobný spôsob môžete využiť aj pri popáleninách od slnka či na akné. Okrem pleti sa vie postarať aj o vaše vlasy, ktoré dokonale hydratuje, robí lesklejšími a živšími. Stačí, ak si ju po umytí nastriekate do vlasov.

Voda z bielej ruže

Voda vyrábaná z bielej ruže sa väčšinou používa na hydratáciu, čistenie, upokojenie a povzbudenie starnúcej či suchej pokožky. Využiť ju však môžete aj po opaľovaní, kedy dokáže vašu pleť upokojiť a zjemniť. Keďže má terapeutické a osviežujúce vlastnosti, povzbudzuje telo aj myseľ, zbaví vás stresu a dodá energiu. Stačí, ak si ju nastriekate pomocou rozprašovača na tvár, pridáte do kúpeľa alebo ju použite pri relaxačnej masáži. Na vlasy je skvelá v tom, že vašu hrivu prevonia, zmäkčí a zbaví rozštiepených končekov. Dokonca ju mnohí využívajú aj pri varení. Hodí sa napríklad do miešaných nápojov, čajov či limonád.

image

Voda z bielej ruže je skvelá na hydratáciu či povzbudenie starnúcej pokožky.

unsplash

Harmančeková voda

Kvetová voda z harmančekových lístkov je jednou z najpoužívanejších vôd. Má totiž upokojujúce a účinné antibakteriálne vlastnosti. K jej výhodám takisto patrí aj fakt, že je skvelá pre všetky typy pokožky. Najčastejšie sa využíva pri čistení, rozjasňovaní a vyrovnávaní pleti, ale takisto podporuje aj odstránenie pigmentových škvŕn. Ak vás často trápia problémy so zrakom, položte si na viečka namočený vatový tampón v harmančekovej vode a nechajte pôsobiť 10 minút. Vaše oči tak budú menej podráždené, napäté, opuchnuté, no zbaviť sa vďaka nej môžete aj tmavých kruhov.

Levanduľová voda

Voda z levandule môže byť úžasným prírodným tonerom, ale aj prípravkom, ktorý ulahodí vašej mysli a poskytne okamžitú pohodu. Keďže má antibakteriálne a upokojujúce účinky, je ideálna najmä pre mastnú a aknóznu pleť. Dokáže totiž stiahnuť póry, predchádzať vzniku vyrážok a dokonale vyčistiť pleť. Mnohí ju však používajú aj ako prírodný repelent, pretože jej aróma je tak silná, že dokáže odpudzovať všetok hmyz. Takisto si ju môžete aplikovať na drobné rezné ranky, popáleniny či odreniny, ktoré upokojí a urýchli ich hojenie. Nezabudnite ju však použiť aj do kúpeľa, nastriekajte ju na vankúš alebo si ňou potrite celé telo. Uvoľnenie pocítite takmer okamžite.  

image

Levanduľová voda upokojuje pleť a odháňa nepríjemný hmyz.

unsplash

Mätová voda

Zo všetkých kvetových vôd je mätová voda najviac osviežujúca, chladiaca a energizujúca. Keďže zanecháva pokožku čistú, mäkkú, tonizovanú a pomáha znižovať nadmernú produkciu kožného mazu, je skvelá najmä pre aknóznu a problematickú pleť či pokožku hlavy. Použiť ju môžete aj namiesto krému po opaľovaní či ako prírodný dezodorant. Nielenže vám prevonia podpazušie, dokáže vás zbaviť aj potných škvŕn. Niektorí ju dokonca využívajú aj pri domácej pedikúre, kedy nohám pomáha zrelaxovať a zjemniť drsnú pokožku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:40