Slnečné okuliare by nemali podliehať len trendom.Pull and bear
StoryEditor

Manuál pre výber slnečných okuliarov. Neriaďte sa len trendmi, ale aj typom tváre a farbou sklíčok

12.07.2022, 06:00
Krása a móda

Ružové, modré, zelené či žlté. Cez slnečné okuliare bude pohľad na svet rozhodne krajší a zdravší, najmä v lete. Vyberať by ste však nemali len podľa štýlu, ale aj určitých parametrov. Nejde totiž len o módny doplnok, majú chrániť aj náš zrak.

Hranatá tvár

Ak máte ostré rysy, slnečné okuliare by vás mali, naopak, zjemniť. Preto siahajte po okrúhlych tvaroch, napríklad v prevedení stále populárnych lenoniek alebo veľkých skiel v štýle šesťdesiatych rokov. Výborne vám budú sedieť aj pilotky a akékoľvek masívne modely, čo sa veľkostí skiel týka. No v prípade rúčok vám bude lichotiť skôr decentnejšie a jemné prevedenie.

Okrúhla tvár

Okrúhla tvár potrebuje vyvážiť presne opačnými tvarmi slnečných okuliarov, a tak sa vám budú hodiť hranaté modely. Zaoblené rysy opticky potlačia tenšie rúčky a divy dokážu vo vašom prípade aj farby. Ideálnou voľbou budú tmavšie kúsky ako je hnedá a čierna, pestrofarebné modely radšej nechajte iným. Rovnako sa vyhnite guľatým retro okuliarom, ktoré by ešte viac zvýraznili vaše oblé črty.

Oválna tvár

S vašim tvarom tváre ste to vyhrali, hodia sa vám prakticky všetky typy a štýly. Slnečné okuliare si môžete vybrať so zaguľatenými sklami, pokojne i s masívnym rámom, ale rovnako budete výborne vyzerať v takzvaných mačacích modeloch. Experimentujte s veľkosťami okuliarov a dokonca i s farbami. Keďže sa nemusíte tak veľmi sústrediť na prevedenie, môžete sa zamerať na trendy a najmä na funkčnú stránku.

Trojuholníková tvár

Ak máte úzku a výraznú bradu, ktorá je typická pre trojuholníkovú tvár, budú sa vám hodiť okrúhle slnečné okuliare v decentnom prevedení s tenkými rámami i rúčkami. Vyhnúť by ste sa mali extravagancii a prehnanému zdobeniu, čo by ešte viac upozornilo na disproporcie vašej tváre. Polichotia vám i jemné farby, naopak, čierne okuliare by mohli na vás pôsobiť príliš tvrdo.

Farba sklíčok

Okuliare by ste nemali vyberať len podľa trendov a toho, čo sa vám páči. Farba skiel je podstatná a každý odtieň sa hodí na inú aktivitu.

image

Aj farba sklíčok je pri výbere slnečných okuliarov dôležitá.

Stradivarius
  • Čierna a sivá: Tmavosť skiel sa pri slnečných okuliaroch delí do piatich kategórii. Najtmavšie odtiene v prevedení čiernej a sivej sú najvhodnejšie na leto, kedy sú slnečné lúče najsilnejšie.
  • Zelená: Ak máte jedny špeciálne slnečné okuliare na šoférovanie, potom by to mali byť rozhodne také, ktoré majú zelené sklá. Tie totiž najlepšie tlmia odrazy od vozovky. Takýto model využijete aj pri vode, kedy sa slnko odráža od hladiny.
  • Modrá a žltá: Najčastejšie po takýchto farbách siahajú športovci. Okuliare s modrými či žltými sklami sa hodia v zime, napríklad na lyžovanie, ale rovnako v lete, povedzme na korčule alebo na bicykel.
  • Ružové: Ak sa na svet chcete pozerať doslova cez ružové okuliare, nechajte si ich na jesenné a zimné dni, kedy je dĺžka svetelných lúčov kratšia, takže oči nepotrebujú až takú ochranu.

Slnečný faktor

Chránia nás pred hmyzom, pred vetrom, ale najmä nám pomáhajú lepšie vidieť nielen za slnečného počasia, ale aj keď je zamračené a obloha doslova ťahá oči. Slnečné okuliare by preto nemali byť len „štýlovky“, ale mali by mať UVA a UVB filter. Nie len jeden z nich, zrak chránia oba. Číslo, ktorým sa UV filter označuje, hľadajte od 400 nanometrov vyššie. To je hranica, kedy slnečné okuliare pohlcujú takmer sto percent škodlivého ultrafialového žiarenia.

Ďalšie číslo, ktoré sa pri slnečných okuliaroch uvádza je CE. Certifikát stupňa ochrany sa označuje od 0 do 4, samozrejme, čím vyššia cifra, tým väčšia ochrana pre zrak. Naopak, stupeň 0 a 1 má skôr dizajnový efekt, pretože oči chráni minimálne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 22:58