Pri nákupe krémov na dovolenku, nezabudnite prihliadať na ochranku, ktorú poskytujú.dreamstime
StoryEditor

Skratky SPF, UVA a UVB: Všetci ich poznáme, ale viete, čo znamenajú?

02.08.2023, 14:00
Krása a móda

Snáď už sa dnes žiadna z vás nenatiera len olejčekmi pre lepšie opálenie. Kožní lekári bijú na poplach a upozorňujú na nebezpečenstvá slnečného žiarenia. V obchode síce kúpite krém s nejakou číslicou na obale, ale tápete v označeniach a nie ste si istá, či práve tento produkt je ten, ktorý vás dostatočne ochráni pred slnkom. Kým jeden uvádza len ochranu pred UVA, na inom nájdete aj označenie UVB. Viete teda, ktorý je určený práve vám?

Zjednodušia vám to nasledujúce informácie, ktoré vám upresnia, čo ktoré označenie znamená a v akej miere vás pred slnečným žiarením ochráni.

UVA vs. UVB

Určite ste sa už stretli na výrobkoch s označeniami UVA a UVB. Obe spomínané žiarenia sú pre pokožku škodlivé a v tých najhorších prípadoch prispievajú k rôznym ochoreniam kože, najmä k rakovine. UVA žiarenie preniká hlboko do kože a spôsobuje okrem iného aj predčasné starnutie pleti, ale tiež pigmentové škvrny a rôzne alergie na slnko. UVB žiarenie síce nepreniká do hĺbky, no dokáže spôsobiť nemalé problémy.

Zostáva síce na povrchu, no tým pádom je zodpovedné za spálenie. Preto pred dovolenkovými nákupmi krémov dobre pozerajte, či má daný krém túto dvojitú ochranu. Vyberajte kvalitu, pretože predovšetkým počas letných mesiacov je toto tá najdôležitejšia kozmetická nevyhnutnosť. Ak sa na výrobkoch stretnete s označením Broad Spektrum SPF, znamená to, že produkt vás ochráni pred oboma spomenutými typmi žiarenia.

SPF

Sun Protection Factor – to sú slová, ktoré sa ukrývajú v skratke SPF a je to faktor, ktorý vás ochráni pred slnkom. Ak si však myslíte, že čím vyššie číslo SPF je na vašom kréme, tým dlhšie môžete byť na slnku, ste na omyle. Toto číslo je ukazovateľom, ako dlho po jeho nanesení vaša neopálená pokožka nesčervená, a teda sa nespáli. Preto sa nečudujte, že vás spálilo aj napriek tomu, že ste si na seba natreli SPF 50, ak ste si ho natreli ráno a celý deň ste sa spoliehali na to, že vás táto jedna vrstva bude chrániť.

Jednoduchá pomôcka

Aby ste vedeli, aký SPF faktor máte zvoliť pred pobytom na slnku, môžete použiť nasledujúcu pomôcku. Je však nutné vedieť, akú skúsenosť máte so začervenaním vašej kože. Pokiaľ idete na dve hodiny von a viete, že po 10 minútach zvyknete byť červené, vydelíte medzi sebou tieto údaje. Teda 120 minút na slnku deleno 10 minút, kedy vidíte kožné zmeny. Výsledok je 12 a minimálne tento faktor by ste mali použiť.

Tu však berte do úvahy aj to, v akom podnebnom pásme sa nachádzate a v akom čase. Ak idete o deviatej ráno na prechádzku, alebo pešo do obchodu na Slovensku, tento faktor vás dostatočne ochráni. Iné je to v popoludňajších hodinách a o poludní ani nehovoríme, pretože vtedy máte mať siestu niekde v tieni s najvyšším možným faktorom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 16:12