Vďaka zeleným ingredienciám v kozmetike bude vaša pleť svieža a mladistvá.Dreamstime
StoryEditor

Zelená armáda kozmetických bojovníkov: Takto pleti prospeje uhorka, avokádo či čaj

04.06.2022, 15:00
Krása a móda

Títo bojovníci čerpajú svoju silu z prírody. Zelené ingrediencie pocítite ako dokonalý naturálny dotyk, vďaka ktorému bude vaša pleť svieža a mladistvá. Stačí si len vybrať, či dáte prednosť aloe vera, zelenému čaju alebo napríklad uhorke či avokádu.

Stačí si len vybrať, či dáte prednosť aloe vera, zelenému čaju alebo napríklad uhorke či avokádu.

Výživná uhorka

S touto šťavnatou zeleninou sa často stretávame v prípade diét, uhorka je však hotový zázrak nielen pre našu postavu, ale aj pleť. Môžete si z nej vyrobiť rôzne domáce masky a zábaly, alebo rovno siahnuť po produktoch, ktoré obsahujú jej výťažky, a máte to bez roboty.  Keďže ju až z 90 % tvorí voda, je jasné, že prospeje najmä hydratácii. Kozmetiku s jej obsahom oceníte najmä, ak máte suchšiu alebo zrelú pleť, ktorá po jej použití ostane krásne svieža až žiarivá.

A to stále nie je všetko. Živiny zastúpené v uhorke dokážu vyrovnať tón pleti, ochrániť ju pred UV žiarením, zminimalizovať prejavy únavy a stresu na tvári, ale aj zmierniť jazvy a pigmentové škvrny. Ani očné okolie sa nebude sťažovať. Ak naň aplikujete uhorku kruhy a vačky budú minulosťou.

Okrem pleti je táto ingrediencia prospešná aj v šampónoch. Vďaka nej budú vlasy lesklé, rýchlejšie porastú a nebudú sa lámať. Na tele zas táto ingrediencia zanechá stopy v podobe spevnenej pokožky a poradí si aj so spálenou kožou, ktorej prinesie pocit úľavy a urýchli hojenie.    

3 uhorkové benefity:

  • Hydratuje pleť
  • Nedráždi oči
  • Má chladivé účinky

Vedeli ste, že...?  Uhorka je vitamínová bomba plná živín a antioxidantov. Obsahuje horčík, draslík, vápnik, zinok i fosfor. Z vitamínov je zastúpené áčko, béčko, céčko i káčko.   

Sila zeleného čaju

Nemusíte ho piť, radšej sa ním natierajte a umývajte od hlavy po päty. Zelený čaj patrí medzi antioxidanty, ktoré chránia pleť a vlasy pred pôsobením škodlivých voľných radikálov, teda pred nepriaznivým vplyvom vonkajšieho prostredia. V kozmetike sa táto ingrediencia používa celé stáročia. Zelený čaj v produktoch môže mať mnoho podôb. Je skvelý ako súčasť čistiacich prípravkov, tiež ako zložka pleťových krémov a masiek, ale nájdete ho aj v zložení šampónov a kondicionérov. Keďže na pleti pôsobí ako prírodný ochranný film proti slnku, dokáže vás ochrániť pred vznikom vrások alebo hyperpigmentácie. Obľúbia si ho aj ženy s mastnou pokožkou so sklonmi k tvorbe akné. Zelený čaj redukuje kožný maz a má aj protizápalové účinky. A každú pokožku dokonale hydratuje. Podobne to je s vlasmi. Ak ich máte suché, dodá im zelený čaj vlahu, výsledkom čoho bude nadýchaný objem a žiarivý lesk.   

Účinky zeleného čaju:

  • Chráni pred slnkom a zabraňuje tvorbe pigmentových škvŕn
  • Spomaľuje starnutie a tvorbu vrások
  • Redukuje opuchy
  • Vlasom dodáva objem a lesk

Vedeli ste, že...? Ingrediencia, ktorú nazývame zelený čaj, väčšinou obsahuje výťažky z listov rastliny čajovníka. Z jedného, celoročne zeleného kríka, sa rôznymi spôsobmi spracovania vyrába zelený, čierny i biely čaj.  

Nesmrteľné Aloe Vera

Urobte tejto rastlinke miesto nielen v kvetináči na okne, ale aj na svojej poličke v kúpeľni. Gél z aloe vera je prospešný pre úplne všetky typy pleti a má silné hydratačné i regeneračné účinky. Túto zložku v kozmetike si obzvlášť obľúbite, ak máte problémy s akné, s ktorými rastlina nesmrteľnosti, ako sa aloe vera označuje, zatočí na počkanie. A čo je ešte lepšie, podporuje tvorbu kolagénu v pleti, takže vrásky nemajú šancu. Vitamíny A a E, ktoré dužinaté listy obsahujú, upokojujú pokožku na celom tele, preto je aloe často aj v zložení depilačných produktov alebo kozmetiky určenej na a po opaľovaní.

Aj v tomto prípade ide o zložku, ktorá sa okrem pleťovej využíva aj vo vlasovej kozmetike. Aloe posilňuje vlasové vlákna, zvyšuje ich pružnosť a dodáva im lesk. Výťažky však neošetrujú len vlasy, ale aj samotnú pokožku hlavy. Preto je aloe skvelým spojencom v boji proti lupinám a svrbiacej pokožke.

Vedeli ste, že...? Aloe vera má vo svojom zložení 75 živín, 20 minerálov, 12 vitamínov, 18 aminokyselín a 200 aktívnych enzýmov.

Bohaté avokádo

Avokádo vás v kozmetike prekvapí svojou univerzálnosťou. Najčastejšou zložkou produktov je olej z neho, ktorý okrem vysokého podielu vitamínov obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny. Tie oceníte, ak túžite po mladistvom vzhľade pleti a dostatočnej hydratácii. Vyhladzuje vrásky, zvyšuje podiel kolagénu v pleti a navracia jej elasticitu. Avokádo vám sadne určite, pretože je antialergické a neupcháva póry.

Čo sa týka telovej kozmetiky, avokádo je najčastejšie súčasťou prípravkov na strie, proti celulitíde a kožným ekzémom. A tým stále nekončíme. Avokádo dokáže doslova vrátiť život aj vašim vlasom. Ak sú suché, krepovité, nepoddajné či spľasnuté, táto ingrediencia ich vyživí, vďaka čomu budú rýchlejšie rásť, menej sa lámať a nehrozia vám ani lupiny.  

Náš tip: Avokádový olej má prirodzený SPF faktor 3 až 4, vďaka čomu ochráni vašu pleť pred slnečnými lúčmi. Používať ho však môžete celoročne, nie len v lete, dokonca pokojne každý deň

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 11:56