Suchý šampón má tiež svoje zásady správneho používania.Dreamstime
StoryEditor

Umyté nasucho! Šampón v podobe spreju je skvelý pomocník, keď to s ním nepreháňate

01.06.2022, 15:00
Krása a móda

Suchý šampón robí zázraky na počkanie. Zachráni vás, keď si nestíhate umyť vlasy, ale dokáže vám vyčarovať aj objem a vrátiť vlasom čerstvú vôňu.

Prvé suché šampóny boli vo forme obyčajného púdru, dokonca si ženy k čerstvo umytému vzhľadu vlasov pomáhali kedysi obyčajným detským púdrom. Princíp fungovania bol rovnaký ako dnes, prášok vysal z každého vlasu prebytočnú mastnotu a potom sa len vyčesal alebo vyšúchal. Dnešné výrobky sú omnoho sofistikovanejšie a šetrnejšie. Gro nájdete vo forme spreja, ktorý nanesiete na potrebné miesta a máte hotovo.

Ako nanášať suchý šampón?

Suchý šampón najskôr dôkladne pretrepte. Sprej striekajte v dostatočnej vzdialenosti od hlavy, aspoň 15 cm, a len ku korienkom vlasov. Začnite menším množstvom a pridávajte až vtedy, keď neuvidíte žiaden efekt. Príliš veľa spreju by mohlo vaše vlasy zaťažiť, a ak ste tmavovláska mohli by sa objaviť šedivo sfarbené miesta aj v prípade, že ste použili prípravok pre tmavé vlasy. Navyše by hriva pôsobila ako suchá a bez života. Pri nanášaní postupujte od uší smerom k cestičke a nezabudnite ani na temeno hlavy. Potom suchý šampón pomocou prstov vmasírujte do pokožky hlavy a po pár minútach vlasy prečešte. Šúchanie uterákom kaderníci neodporúčajú, môžete si polámať vlasy.  

Náš tip: Ak vo vlasoch vidíte zvyšky šampónu a šedivé miesta, zbavíte sa ich fénom – stačí vlasy vyfúkať studeným vzduchom.

Pozor na časté používanie

Nastriekať suchý šampón na vlasy a utekať za povinnosťami je oveľa jednoduchšie a rýchlejšie než si vlasy umývať klasicky vodou. Koho by nelákalo, pomôcť si týmto spôsobom... Ale všetko má svoje výhody i nevýhody a v prípade zázračného spreja na vlasy by ste si mali dávať pozor na frekvenciu používania. Nezabúdajte na to, že v skutočnosti si týmto spôsobom vlasy neumývate, ale naopak, ešte si pridávate ďalšie nečistoty. 

Optimálne je, ak si suchým šampónom pomôžete 2x do týždňa. Pri častejšom nanášaní hrozí, že si zničíte vlasy. Jednak sprej upcháva vlasové folikuly, takže vám môžu začať vlasy viac padať, ale najmä je produkt určený na vysušovanie mazu, čo pri častej aplikácia môže predstavovať riziko lámavosti vlasov.

Zlaté pravidlo: Suchý šampón nepoužívajte nikdy 2x po sebe. Medzi jednotlivými aplikáciami by ste si mali vlasy aspoň raz klasicky umyť s vodou.   

Výhody                                                             Nevýhody

+ Zbavenie mastnoty                                                              - Nečistoty vo vlasoch

+ Rýchlosť                                                                              - Biele fľaky

+ Pohodlnosť                                                                          - Lámanie vlasov

+ Zväčšenie objemu                                                               - Lupiny

+ Svieža vôňa

Druhy suchých šampónov

  • Pre lesk vlasov – Suché šampóny vlasy vysušujú, no ak ich máte prirodzene suché, môžu vyzerať bez života. V takom prípade si radšej priplaťte a zvoľte výrobok, ktorý navyše dodáva lesk.
  • S UV faktorom – Keď už zaťažovať vlasy, tak nech to stojí za to. Najmä v letnom období si vyberte produkt, ktorý vašu hrivu bude chrániť aj pred slnečnými lúčmi. Možno opäť vyššia cenovka, ale ak pôjdete na dovolenku, tak sa vám investícia oplatí.
  • S prírodným zložením – Zástankyne bioproduktov sa nemusia suchých šampónov vzdávať, na trhu nájdete aj také, ktoré obsahujú minimum parfemácie či silikónových zložiek. Podobné produkty oceníte aj v prípade, že máte citlivú pokožku hlavy.

Náš tip: Ak nemáte so suchým šampónom ešte skúsenosti, vyberajte si podľa farby vašich vlasov. Siahnite po výrobkoch, ktoré sú vyslovene určené buď pre blondínky alebo pre tmavovlásky. 

Trik na objem

Suchý šampón sa vo vašej poličke nemusí nachádzať len preto, že si chcete uľahčiť umývanie vlasov. Tento produkt je aj tajným trikom kaderníkov na pridanie objemu. Ak chcete extra nadýchaný účes, alebo máte riedke vlasy, aplikujte suchý šampón do čerstvo umytých vlasov.  Vlasy nasprejujte v predklone a potom ich už príliš nerozčesávajte, ale len končekmi prstov upravte, aby sa držali niekoľko centimetrov od pokožky hlavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:42