Pár ťahov štetcom dokáže s našou tvárou divy.Dreamstime
StoryEditor

Lícenka, bronzer a rozjasňovač: Viete, ako ich správne používať? Naučíme vás pár rýchlych ťahov

31.05.2022, 06:00
Krása a móda

Pár ťahov štetcom dokáže s našou tvárou divy. Ak si viete správne namaľovať líčka, je to ako kozmetický bozk, ktorým môžete zakončiť líčenie a svoju krásu tak pozdvihnúť. No rovnako platí, že pri nevhodnom umiestnení alebo farbe lícenky môžete dopadnúť ako Marfa z Mrázika.

Lícenka je síce len doplnková záležitosť, no ak sa ju rozhodnete používať, myslite na to vopred a pleť na jej aplikáciu pripravte. Obľúbené pleťové oleje namiesto krémov sa s týmto typom púdru veľmi nekamarátia a mohli by ste si na tvári vyrobiť fľaky. Ako základ preto radšej použite klasický hydratačný krém alebo podkladovú bázu, naneste svoj bežný mejkap, zafixujte púdrom a až potom prichádzajú na rad líčka.  

Výber farby

Na úvod to najpodstatnejšie. Všetky lícenky sú v ružových odtieňoch. Nie aj v hnedých, ako si mnohé ženy myslia. V takom prípade totiž nehovoríme o farbe na líca, ale o bronzeri. Ten je však samostatnou kapitolou.

Aj v ružovej palete kozmetických produktov sa ale potrebujete zorientovať a mala by ladiť s vašou prirodzenou farbou pokožky. Inak by ste mohli líčením docieliť unavený vzhľad alebo si pridať roky. Pritom lícenka slúži na presný opak, má vás rozžiariť a dodať vám sviežosť do tváre. Je prirodzené, že inú farbu môžete používať v lete, keď ste opálená a inú v zime. Rovnako je rozdiel medzi denným a večerným líčením. Pri výbere farby preto vždy zohľadnite aktuálny odtieň pleti a príležitosť. 

  • Veľmi bledá pokožka si žiada studenšie a jemné odtiene ružovej, ktoré môžu mať v sebe tóny fialových a modrých pigmentov.
  • Stredne tmavej pleti pristanú ružové tóny sfarbené do broskyňova.
  • Tmavá, tzv. olivová pokožka sa kamaráti s výraznejšou, sýtou ružovou v teplých odtieňoch, napríklad koralovou.

Vedeli ste, že...? Farba na líca zaťažuje pleť oveľa menej ako mejkap. Pár ťahov štetcom a docielite svieži a zdravý vzhľad aj bez použitia mejkapu, ak máte zdravú a čistú pleť. V takom prípade vám zrejme najviac bude sedieť krémová konzistencia.

Náš tip: Ak si nie ste výberom farby isté, môžete sa riadiť prirodzeným odtieňom vašich pier, ako aj farbou na končekoch uší.

Ideálna štruktúra

Našťastie, pri výbere textúry nebudete mať až taký problém, ako pri hľadaní vhodnej farby. Čo sa štruktúry líceniek týka, poznáme tri základné typy. Najznámejší je púder, a potom krémová alebo tekutá konzistencia. Riadiť sa môžete podľa toho, s čím sa vám najlepšie pracuje, ale dobrou pomôckou je aj typ pleti.

  • Tekuté lícenky sú ideálne pre mastnú pleť, na ktorú ich nanášate štetcom alebo prstami do stratena.
  • Pre zmiešanú a normálnu pleť zvoľte farbu na líca v krémovej forme. Má krásny lesk a najlepšie sa vklepkáva pomocou prstov.
  • Suchá a zrelá pleť si priam žiada použitie púdrovej farby na líčka. Môžete ju využívať aj pri inej pokožke, napríklad keď sa ponáhľate, pretože aplikácia púdra je pomerne rýchla.

Dokonalý štetec

Stopercentný dojem pri líčkach docielite použitím vhodného kozmetického štetca. Nemal by mať ani príliš malú, ani príliš veľkú plochu. Ideálne sú na to skosené štetce okrúhleho tvaru s mäkkými a hustými štetinami. Použiť môžete aj vejárovitý štetec. Investujte do kvality a vyberte si taký ktorého vlákna sú z prírodných materiálov, nie z umelých štetín. Hoci niektoré vizážistky tvrdia, že práve na tekuté lícenky je syntetika lepšia, pretože tak nenasaje farbu do štetín.  

Pri púdrovej lícenke nezabudnite na malý trik. Pred nanesením na tvár do štetca zľahka klepnite alebo fúknite, aby ste z neho dostali prebytočnú farbu. Vyhnete sa tak tmavším fľakom a príliš viditeľným líniám.    

Pozor! Na maľovanie líčok používajte rozhodne samostatný štetec, nie ten istý, ktorým si nanášate aj obyčajný púder.

Vedeli ste , že...? Najviac farby by vždy malo byť na najvystúpenejšej časti líc.

Správne miesto

Prichádza najzložitejšia časť líčenia líčok. Môžete mať ideálnu farbu, obľúbenú textúru, dokonca i celkom nový štetec, no musíte hlavne vedieť, kam presne farbu nanášať. Na to potrebujete poznať tvar svojej tváre.

  • Oválna tvár: Plochou stranou štetca nanášajte lícenku od lícnych kostí až tesne pod spánky.
  • Okrúhla tvár: Lícenku nanášajte na jabĺčka, to znamená na najvystúpenejšiu časť líc, ktorú ľahko nájdete, keď sa usmejete.
  • Hranatá tvár: Použite plochú stranu štetca a ťah farby na líca veďte od lícnych kostí k ušiam dostratena.  
  • Srdcová tvár: Špičkou štetca maľujte tenšiu líniu od lícnych kostí po spánky. 

Náš tip: Ak to s farbou na líca preženiete, nesnažte sa ju zmazať. Radšej líčka prekryte svetlejším odtieňom púdru, ktorý intenzitu ružovej stlmí.

Bronzer

Chudák bronzer, časť slávy mú berie lícenka a druhú zožne zas rozjasňovač. Veľká skupina žien totiž medzi týmito tromi pojmami nevidí žiaden rozdiel. Bronzer nie je púder, nie je určený ani na maľovanie líčok žien s tmavšou pokožkou, a len kvôli zvyčajnému obsahu trblietok to neznamená, že plní funkciu rozjasňovača. Na čo je teda vlastne určený? Dodáva pleti opálený nádych, preto je jeho používanie populárne najmä v jarných a letných mesiacoch. V zime sa ho môžete a nemusíte vzdať, len sa naučte správne ho používať. Bronzer sa nenanáša na celú tvár, mal by byť o tón tmavší než je vaša farba pokožky. Používajte ho na miesta, ktoré sú prirodzene opaľované aj slnkom.

3 x kam s bronzerom

  • Bronzer sa nenanáša na lícne kosti, ale pod ne.
  • Štetcom prejdite aj pozdĺž vlasovej línie až ku spánkom.
  • Na záver jemne aplikujte bronzer aj na špičku brady.

Pozor! Nepleťte si kontúrovanie tváre s nanášaním bronzeru. Obe síce opticky vylepšujú vzhľad, ale na každú techniku sa používajú celkom iné kozmetické produkty.   

Rozjasňovač

Ako už názov napovedá, s použitím tohto kozmetického produktu prichádza rozjasnenie, pretože krásne odráža svetlo. Ak je niečo skutočne doplnkový produkt kozmetickej taštičky, tak potom jednoznačne rozjasňovač. Nemusíte vlastniť ani jeden, ale ak ho raz vyskúšate, zrejme si ho necháte ako svoju stálicu. Je to bodka za celým mejkapom. 

4 x kam s rozjasňovačom: Malé množstvo použite do kútikov oči i pod obočie. Veľmi jemne ním prejdite aj po špičke nosa a kvapnite aj do jamky nad hornou perou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 14:31