Môžete si myslieť, že na prvý pohľad zaujmú vaše oči alebo pery, no skutočnou dominantou tváre je obočie.Dreamstime
StoryEditor

Ceruzka, tiene či kefka. Takto zo svojho obočia vyčarujete dominantu tváre

15.03.2023, 20:00
Krása a móda

Kedysi bola našou vernou kamarátkou pinzeta a pretekali sme sa, kto bude mať užšie obočie. No už pár rokov letí prirodzenosť. Viete, ako ju dosiahnuť a mať napriek hustote obočie stále krásne upravené?

Môžete si myslieť, že na prvý pohľad zaujmú vaše oči alebo pery, no skutočnou dominantou tváre je obočie. Keby ste radikálne zmenili jeho tvar, farbu alebo hustotu, zmenil by sa aj váš celkový výraz. Možno k horšiemu a možno k lepšiemu. Ide o to, či si dokážete obočie upravovať podľa aktuálnych trendov a v súlade s vašimi rysmi.

Dosiahnite dokonalý tvar

Vytrhávanie obočia je v dnešnej dobe prakticky tabu, letí hustejšie a prirodzene definované obočie, ktoré do dvoch tretín stúpa a potom sa v oblúku alebo jemnej špičke láme smerom nadol. Existuje výborný trik, vďaka ktorému si zadefinujete dokonalý tvar konkrétne pre vás a vaše črty.

Zoberte si ceruzku alebo tenší štetec, ktorý vám v troch jednoduchých krokoch určí, kde má byť začiatok, koniec i zlom obočia.

  1. Začiatok obočia: Spojte ceruzkou alebo štetcom vonkajšej stranu nosa a vnútorný kútik oka. Tam, kde sa vám ceruzka pretne s obočím, by mal byť jeho začiatok. Možno takto odhalíte, že ho máte príliš krátke alebo dlhé, no oba problémy sa dajú jednoducho korigovať. Príliš prečnievajúci začiatok vyrieši pinzeta. Opačný problém, s nedostatkom chĺpkov, zas odstráni vhodná dekoratívna kozmetika.
  2. Zlom obočia: Začiatok ceruzky či štetca stále držte pri vonkajšej strane nosa, pri nosných dierkach. Teraz ním opticky pretnite dúhovku a na obočí označte toto miesto. Práve tam sú približne dve tretiny, teda miesto, od ktorého by pomaly mali chĺpky začať v línii klesať.
  3. Koniec obočia: Napokon spojte štetcom alebo inou pomôckou nos s vonkajším kútikom oka a dostanete bod, kde by malo obočie končiť. Opäť sa neľakajte, ak nemáte prirodzene presne tieto parametre. Všetko sa dnes dá vyriešiť.     
image

Zoberte si ceruzku alebo tenší štetec, ktorý vám v troch jednoduchých krokoch určí, kde má byť začiatok, koniec i zlom obočia.

Dreamstime

Vedeli ste, že...? Väčšina z nás nemá symetrickú tvár a ani obočie nie je rovnaké. Aj preto vám pomôže vyznačiť si tri oporné body na oboch stranách tváre, teda začiatok, koniec a zlom obočia.

Podporte rast sérom

Ak patríte do skupiny žien, ktoré sa tešia hustému obočiu, táto pasáž nie je pre vás a môžete pokojne preskočiť k jeho úprave pomocou vhodnej kozmetiky. No stále je veľká skupina, ktorú trápi tenké, riedke, jemné či svetlé obočie. Skrátka, presne také, aké sa teraz nenosí. Keď sa nosilo, boli sme hviezdy, no ako si pričarovať pár chĺpkov naviac? Jednoducho, pomocou séra na riasy a obočie. Možno tomu stále neveríte, ale mali by ste. Zvyčajne po troch až ôsmych týždňoch od začiatku pravidelného používania získate plnšie a hustejšie obočie. Ak to nefunguje, vstúpte si do svedomia, či ste to s pravidelnosťou trochu neflákali. A keby sa aj žiaden zázrak nekonal, podporili ste aspoň výživu každého jedného chĺpka, pretože séra obsahujú starostlivo vybrané a účinné ingrediencie.

Náš tip: Ak sa rozhodnete sérum na obočie používať a bojíte sa, že zabudnete každý večer na jeho aplikáciu, dajte si ho do pohára so zubnou kefkou a pastou. Na umývanie zubov snáď pred spaním nezabúdate. 

Vedeli ste, že...? Ak si dlhodobo vytrhávate obočie na väčšej ploche, môže sa stať, že vám chĺpky už nikdy nedorastú.

Ideálna farba

Tvar už by sme mali, ale čo s farbou? V prvom rade zistite, či ste studený alebo teplý typ. Jednoduchý trik je so zlatou a striebornou farbou. Určite viete objektívne posúdiť, ktorá vám viac pristane a rozžiari vás. Podľa toho budete aj vedieť, akú pokožku máte.

Blondínky by si mali vyberať odtiene približne o dva tóny tmavšie, ako sú ich vlasy. Studený typ by mal použiť hnedošedý alebo svetlohnedý odtieň. Naopak, blondínky s teplým tónom pokožky by mali hľadať tmavohnedú.

Tmavovlásky s pokožkou do ružova, skúste hnedošedú farbu. Olivovej pleti zas pristane na obočí hnedá farba s prímesou červených pigmentov, ktorú sú teplé.

Červenovlásky to majú o niečo zložitejšie, skutočne pri výbere vhodnej farby na obočie závisí od toho, akú farbu ste použili na vlasy. Neznamená to však, že by mali vlasy a obočie ladiť tón v tóne. Opäť ide o pigmentáciu, či zvolíte karamelovú hnedú alebo hnedočervenú.    

Ak už viete, akú farbu zvoliť, ešte je pred vami výzva, či sa k dokonalému obočiu dopracujete pomocou ceruzky, maskary, tieňov alebo aj gélu či pomády.   

Zvýrazňujte ceruzkou

Používať ceruzku na celé obočie si vyžaduje precíznosť a zručnosť, inak môžete vyzerať trochu ako klaun. Tento kozmetický produkt slúži v prvom rade na vykreslenie línie, napríklad spodnej alebo začiatku či konca obočia. Ak ho máte riedke a chcete ho celé vykresliť, radšej  si zvoľte tiene. No pri hustejšom obočí, ktoré potrebuje korigovať len pár bledších alebo vypadnutých miest, je ceruzka dobrá voľba. Dokresľujte však plochy jemnými čiarkami a nesnažte sa robiť si z tváre omaľovánku.

Korigujte fixkou

Pri fixkách platí v podstate to isté, čo pri ceruzkách, sú len na korekciu. Rozdiel medzi nimi je podobný ako pri očných linkách, aj tie dostanete klasické ceruzkové alebo tekuté. Fixka zvyčajne vydrží viac a menej sa rozmazáva, čo môžete oceniť napríklad pri športe alebo v lete, keď sa viac potíte. Ale inak je to o technike a skúsenostiach. Ak dokresľovanie obočia ešte nemáte „v ruke“ môže sa vám s fixkou spočiatku pracovať ťažšie. No keď si na ňu zvyknete, oceníte, že väčšina má tri hroty, ktoré vás prirodzene navádzajú kresliť si v obočí čiarky a podporiť tak prirodzenosť.

Zafixujte maskarou

Veľmi jednoduchá a rýchla úprava obočia je pomocou na to určenej maskary. Avšak, platí tu viac ako inde, že na to potrebujete najskôr dokonalý tvar. Ak máte každé obočie iné, príliš riedke alebo kostrbaté, môžete skúsiť korekciu pomocou vyčesania chĺpkov smerom nahor, čím získate aspoň trochu objemu. Zrejme vám však nebude stačiť len špirála a na pomoc budete potrebovať aj ceruzku alebo tiene. Maskara na obočie slúži najmä na tónovanie a zvýraznenie farby. Chĺpky ňou dokážete zafixovať, preto ak máte neposlušné, rozlietané obočie, bude toto pre vás skvelá voľba. 

Hra tieňov

Oveľa prirodzenejší look docielite pomocou tieňov než ceruzky. Ide jednoznačne o najobľúbenejší produkt na úpravu obočia, na ktorý nedajú dopustiť ani vizážisti. Pred ich aplikáciou najskôr obočie učešte kefkou, prípadne veľmi jemne špirálou zafixujte chĺpky smerom nahor, ak potrebujete docieliť objem. Potom prichádza hra tieňov. Svetlejší používajte na začiatok obočia a postupne pridávajte tmavší odtieň. Aj preto väčšinu kozmetických produktov tohto charakteru nájdete ako paletky.

Úprava obočia v salóne

Niektoré ženy by boli šťastné za krásne, husté obočie a majú dojem, že ani ceruzka, maskara či tiene ich nezachránia, ak ich príroda neobdarila. V takom prípade skúste jednu z troch techník úpravy, ktoré si síce vyžadujú návštevu kozmetického salónu, ale stojí to za to.

  • Laminácia

Je to niečo ako trvalá pre obočie a hodí sa práve ženám, ktoré príroda neobdarila ako Brežneva či Fridu Kahlo. Na obočie dostanete gél, ktorý obalí každý jeden chĺpok, a ten bude stáť takým smerom, akým ho učešete. A ak chcete objem, tak budete česať smerom dohora, čím aj z jemnej línie vyčarujete zrazu hrubú linku. Metóda je cenovo dostupná, ale musí sa približne každý mesiac opakovať.

  • Microblading

Ide o techniku vláskovania, ktorá je v podstate permanentnou úpravou obočia, aj keď si po čase vyžaduje určité korekcie. Microblading znamená, že vám v salóne jemne narezávajú pokožku v tvare chĺpkov a do kožnej membrány sa aplikuje farba. Výsledkom je veľmi prirodzený vzhľad, ktorý dokáže aj z ničoho vytvoriť waw efekt.

  • Púdrové obočie

Hlbšie do pokožky sa pigment vpicháva pomocou metódy púdrového obočia, ktorým docielite nie len vykreslenie chĺpkov, ale celkovú farebnosť obočia. Zvyčajne sa táto technika kombinuje s microbladingom a v oboch prípadoch ide o trvalú úpravu. Pri tejto však musíte rátať s vyššou bolestivosťou aj cenou. Pripravte sa tiež, že farba bledne a budete po čase chodiť na korekcie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:54