Počas slnečných dní sa vyhnite určitým kozmetickým produktom.pexels
StoryEditor

S týmto na slnko rozhodne nechoďte! Ktorým kozmetickým prípravkom treba dať stopku počas leta?

22.05.2022, 09:00
Krása a móda

Slnečných dní pribúda a priamo úmerne s tým by sme mali do našej dennej kozmetickej rutiny niektoré produkty pridať, ale iné radšej obmedziť. Aby na vašej pleti nenechali nežiadúce stopy a v konečnom dôsledku neurobili viac škody ako osohu.

To, že by sme si telo, no najmä tvár mali chrániť krémom s vysokým slnečným faktorom, najlepšie päťdesiatkou a to celoročne, je nám prízvukované do nekonečna. Nielenže vďaka opaľovákom predchádzate vzniku vrások, ale aj pigmentovým škvrnám. Takže SPF-ko majte stále po ruke a na tvár si ho aplikujte aj niekoľkokrát za deň. O to viac, ak používate niektorý z nasledujúcich prípravkov, ktoré sa so slnkom až tak nemusia. 

Retinol

Či už používate čistý retinol alebo je súčasťou vášho krému, počas leta by ste ho mali obmedziť, prípadne použiť len vtedy, keď sa neplánujete opaľovať. Retinol je účinný v boji s vráskami, kombinácia so slnkom však môže spôsobiť pravý opak. Ak používate retinol, nezabudnite sa natrieť krémom s čo najvyšším faktorom.

Kyseliny

Kyseliny sa tešia čoraz väčšej obľube najmä u žien po tridsiatke. Vďaka ním sa naša pleť zbavuje odumretej kože, a práve preto je vtedy oveľa citlivejšia aj na slnečné žiarenie. Kombinácia kyselín a slnka môže spôsobiť spálenie tváre. Ak sa teda niektorej z vašich obľúbených kyselín neviete vzdať, používajte ju len večer. Vynechajte ju určite počas dovoleniek, kedy ste na slnku oveľa viac ako počas letných dní v normálnom, pracovnom režime. A SPF... Nezabúdajte!

Vitamín C

Vďaka produktom, ktoré obsahujú vitamín C, bude tón vašej pleti jednotný, bude krásna a žiarivá. Céčko však reaguje veľmi zle na slnečné lúče a môžete si jeho používaním akurát koledovať o pigmentové škvrny. Aj tu však platí, že nie je nutné naň počas leta úplne zanevrieť. Keď ho použijete večer a ráno si doprajete krém na opaľovanie, určite vám nič nehrozí.

Parfumy

Neviete sa vzdať v lete svojho obľúbeného parfumu? A ani nemusíte, len s ním treba narábať trochu inak. Zložky, ktoré parfumy obsahujú, sú pomerne agresívne a môže sa stať, že na priamom slnku vám zle zareaguje pokožka a alergická reakcia je na svete. Ideálnym miestom, kam si parfum v lete nastriekať, sú preto vlasy. Vôňa sa v nich udrží navyše oveľa dlhšie ako na pokožke.

Peeling

Ach tie peelingy. A tá pleť po nich. Kto by nemal rád ten pocit dokonalej, hladkej pokožky. Ale podobne, ako pri kyselinách, aj peeling nám pleť jemne podráždi, hoci sa to na prvý pohľad nezdá. Pri pobyte na slnku môže takto dôjsť k podráždeniu. Doprajte si peeling pár dní pred odchodom na dovolenku a tiež pár dní po príchode z nej. Počas nej určite nie. Nezabudnite použiť masku, alebo upokojujúce sérum.

Rozumieme, že slnkom pobozkaná pleť je absolútne a bez preháňania, dokonalá.  Ale, aby ste si v štyridsiatke nehovorili, že to za tie vrásky a pigmentové škvrny nestálo! Ak aj nebudete používať krémy s faktorom celoročne, tak aspoň od mája do augusta nech sú vašou každodennou súčasťou. A okrem toho ešte klobúk či šilt, lebo ochrany pred slnkom nie je nikdy dosť! Ak tieto rady dodržíte, raz si poďakujete. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:33