Prezradíme vám, ako sa zbaviť čiernych bodiek pomocou niekoľkých surovín.dreamstime
StoryEditor

Dajte zbohom čiernym bodkám na nose: Účinné triky, vďaka ktorým sa ich zbavíte, ale čistiace pásky to nie sú

20.04.2022, 06:00
Krása a móda
Poznáte to, jedna zmizne a za chvíľku sa objaví ďalších desať. Čierne bodky netrápia len tínedžerky, stretávame sa s nimi aj pri PMS alebo stresových situáciách. Hovorí sa, že nič nie je nemožné, a preto vám prezradíme, ako sa ich jednoducho zbaviť. Stačia vám zásoby z kuchyne.

Nikto nemá rád čierne bodky. Ich odstraňovanie je bolestivé, nepríjemné a občas aj zbytočné. Na pleti vznikajú, keď póry produkujú nadmerné množstvo mazu, ktorý ich postupne upcháva. Zmes, ktorá sa v póroch nahromadí, napokon pri strete so vzduchom oxiduje a černie. Najčastejšie sa tvoria na nose, tvári, ale môžu sa objaviť aj na krku, dekolte, ramenách a chrbte. Ste zúfalé a neviete, ako sa ich zbaviť? Prezradíme vám, ako ich odstránite pomocou správnych produktov, ktoré nájdete aj vo vašej kuchyni.

Čistiace pásky či naparovanie nepomôže

Predtým, než vám povieme, ako sa ich zbaviť, je dôležité, aby ste vedeli, čo na čierne bodky nepomáha. Rozhodne by ste nemali používať čistiace pásky, ktoré ich vznik nevyriešia a navyše vám pleť vysušia. Takisto je nevhodné aj naparovanie. Vlhko a teplo, ktoré pri ňom na tvár pôsobí, zapríčiní presunutie bodiek na ďalšie časti pokožky. Odporučil vám niekto použiť peroxid vodíka? Tento spôsob je nanajvýš nesprávny. Peroxid vašu pleť vysuší, pokožka zažije šok a začne produkovať ešte viac kožného mazu než predtým. Neskúšajte ani mastičky, ktoré obsahujú benzoylperoxid. Áno, ten je v boji proti akné veľmi účinný, no čiernym bodkám nijak nepomôže. Vyvarovať by ste sa však mali aj niektorým zvykom, ktoré pravidelne robíte. Čierne bodky ich totiž milujú.

image

Na čierne bodky nepomôžu čistiace pásky.

dreamstime

Toto nerobte!

Jednou z najčastejších chýb, ktoré ženy robia v boji proti čiernym bodkám, je nesprávne alebo žiadne odličovanie. Ak chodíte spať s vrstvou líčidiel, môžete si byť isté, že sa vám cez noc póry upchajú. Veľkým krokom vedľa je aj časté striedanie kozmetických prípravkov či nedostatočná hygiena. Dbajte o to, aby ste posteľné obliečky prali minimálne raz do týždňa a takisto nevynechávajte ani sprchu po cvičení. Totiž pot po zaschnutí zanáša póry, vďaka čomu môžete mať čierne bodky aj na ramenách alebo krku. Používať by ste nemali ani nevhodné čistiace kefky na pleť, ktoré stav bodiek len podráždia. Najdôležitejšou chybou, ktorú robí takmer každá žena, je podomácke vytláčanie. Nielenže sa čiernych bodiek nezbavíte, ale môžete si spôsobiť jazvy a drobné poranenia. Ako ich teda účinne odstrániť?

Vyskúšať môžete domáce masky z niekoľkých surovín

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa zbaviť čiernych bodiek, no musíte rátať s tým, že sa môžu objaviť opäť, najmä ak máte prirodzene mastnú pleť. Môžete vyskúšať:

Pleťové masky: Tie dokážu udržať pleť sviežu a zbaviť ju prebytočného mazu, ktorý vedie k upchávaniu pórov. Vyskúšajte masky s obsahom zinku, kyseliny salicylovej alebo obľúbene čierne zlupovacie masky. Výborná je aj domáca maska z jedného vyšľahaného vaječného bielku a čajovej lyžičky citrónovej šťavy. Naneste ju na pleť a nechajte pôsobiť 25 minút. Napokon zmyte vlažnou vodou.

Zelený čaj: Okrem toho, že patrí zelený čaj k obľúbeným nápojom, je skvelým antioxidantom. Dokáže vyplaviť z tela toxíny a odstraňuje baktérie z pórov. Zmiešajte lyžičku suchého zeleného čaju s vodou, aby ste vytvorili pastu. Zmes masírujte na tvári po dobu 3 minút a nechajte pôsobiť 2 minúty. Napokon opláchnite.

Zubná pasta: Výbornou na čierne bodky je aj zubná pasta, ale pozor, nemôže obsahovať mentol, ktorý by pokožku len podráždil. Jednoducho si v miske zmiešajte dve lyžice zubnej pasty a jednu lyžicu soli. Naneste na postihnuté miesta a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Pri oplachovaní masku masírujte do pokožky a napokon opláchnite.

Med a mlieko: Med má antibakteriálne účinky a mlieko obsahuje kyselinu mliečnu, ktorá je veľkým bojovníkom s čiernymi bodkami. Na celú tvár budete potrebovať čajovú lyžičku medu a polievkovú lyžicu mlieka. Po aplikovaní nechajte masku pôsobiť 5 – 10 minút a zmyte studenou vodou.

Med a škorica: O tom, že je med na čierne bodky skvelý, už viete. Vyskúšajte ho však zmiešať so škoricou, ktorá udržuje pokožku hladkú, zdravšiu a sviežu. Táto maska vám pomôže prekrviť tvár, a preto sa nezľaknite začervenania, ktoré postupne zmizne. Už po prvom použití uvidíte na vyčistenej tvári prvé zmeny.

Jablčný ocot a mäta: Jablčný ocot je vynikajúci takmer na všetky kožné problémy. Mätu, naopak, môžeme prirovnať k citrónu, pretože dokáže sťahovať póry a oživiť pokožku. Zmiešajte lyžicu jablčného octu, niekoľko rozdrvených lístkov mäty a naneste na pleť. Po pár minútach zmyte vlažnou vodou.

&type=youtube&iframe_regex_params">
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:36