unsplash.com
StoryEditor

TAKTO si sami ničíte kolágen v pleti: Zlozvyky, ktoré by ste mali okamžite PRESTAŤ robiť

26.08.2021, 15:00
Krása a móda
Týmito zlozvykmi si ničíte kolagén v pleti. Ktorým sa treba okamžite vyvarovať?

Kolagén sa v našom tele nachádza prirodzene, no vekom o neho, bohužiaľ, postupne prichádzame. Týmito zlozvykmi ho odbúravame ešte rýchlejšie, preto si dávajte na ne pozor.

DEHYDRATÁCIA

Piť treba pravidelne, nie vtedy, keď pociťujete smäd. Smäd je znakom dehydratácie, je dôležité, aby sme vodu telu pravidelne dopĺňali, aby mohol organizmus správne fungovať. Aj vďaka vode je naša pokožka mladistvá a žiarivá, bez dodržiavania správneho pitného režimu sa oberáme aj o kolagén. 

FAJČENIE

Fajčenie je skutočne nebezpečný zlozvyk, z každého hľadiska. Nie len, že ničí vaše pľúca, no je extrémne zlé na našu pokožku. Cigarety narúšajú kolagén v celom tele, dokonca aj pri pasívnom fajčení. Nikotín ničí vitamín C, ktorý je potrebný pre tvorenie kolagénu. 

MAŠKRTENIE

Nadmerné množstvo konzumovania cukru môže spôsobiť kilá navyše, no aj stratu elasticity pokožky. Pokiaľ prijímate cukor denne vo vyšších dávkach, ako by sa malo, môže to spôsobiť rýchlejšie odbúravanie kolagénu v pleti a následný vznik vrások. 

OPAĽOVANIE SA

Ultrafialové svetlá UVA a UVB sú extrémne zlé pre pokožku, preto treba denno denne používať SPF. Nie len, keď svieti slnko, keďže toto žiarenie na nás pôsobi aj cez mraky, či zatvorené okná. Ničia našu pokožku, čo narušuje kolagén v spojivových tkanivách. Koža týmto stráca elasticitu a vznikajú prvé a najmä hlbšie vrásky. 

PONOCOVANIE

Nepravidelný spánkový režim je taktiež tichým zabijakom kolagénu. Nedostatok spánku vás dokáže skutočne pripraviť o mlado vyzerajúcu pokožku. Vaše telo potrebuje potrebnú regeneráciu, čo prispieva k správnemu tvoreniu kolegénu v tele. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 04:00