shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás čoraz častejšie vypadávanie vlasov? Máme pre vás konečne ÚČINNÉ riešenie

20.04.2021, 12:30
Krása a móda
Padanie vlasov je háklivý problém, ktorý nás oberá o krásu aj nervy. V dnešnej dobe sa však už dá riešiť aj účinnejšie ako len žihľavovým šampónom.

Ktorá z nás by nechcela oslnivú hrivu po celý svoj život? Chceme ju všetky! Klišé, že vlasy sú korunou krásy, je jednoducho pravda – nik sa asi nebude hádať, že riedke a slabé vlasy sú väčšia výhra ako husté a silné. Nie ku všetkým z nás však v tomto ohľade bola príroda rovnako spravodlivá. Najhoršie je, ak ich nemáme „bohvieaké“ a ešte v nejakej situácii o ich časť aj prídeme. Kým plešatý muž to dokáže „ukecať“ a na hustote jeho vlasov zasa až tak nezáleží, žena s plešinou má zničený život a doráňané sebavedomie. Môžu sa však stať aj také veci. Na vine sú najčastejšie hormóny, ale aj iné faktory. A pretože túto intímnu záležitosť, o ktorej sa príliš nehovorí, možno riešite práve vy, vyspovedali sme dermatologičku MUDr. Janu Šrámekovú, ktorá je odborníčkou na laserové ošetrenia.

Aké sú všetky dôvody padania vlasov?
Padanie vlasov, ktoré vedie k výraznému preriednutiu, je najčastejšie podmienené hormonálne, keď vzniká takzvaná androgenetická alopécia (plešivosť). Príčinou však môže byť aj užívanie niektorých liekov, liečba nádorov, ochorenia s vysokými horúčkami, pôrod, stres, zlé a jednostranné diéty a podobne.


Niekto sa trápi s padaním vlasov stále, niekto vôbec. Prečo je to tak?
Preto, lebo rozhoduje v prvom rade genetika, ale aj hormonálne zmeny, ktoré každá z nás znáša inak, lieky, ktoré užívame (napríklad antidepresíva, cytostatiká), životný štýl, niektoré ochorenia a podobne. Zo všetkých typov plešatenia ide v 85 % o androgénnu alopéciu, ktorou sú muži postihnutí oveľa častejšie. U žien, čo sa populácie týka, do 50 rokov ide o 13 % výskyt, ale napríklad už vo veku nad 60 rokov až o 35 % výskyt. Ženy aj muži s androgénnou alopéciou sa rodia s vlasovými folikulami, ktoré sú citlivé na hormón dihydrotestosterón. Tento hormón spôsobuje postupné zmenšovanie vlasových folikulov a tie produkujú stále tenšie a jemnejšie vlasy a namiesto normálnych vlasov zostáva len jemné „páperie“. Obom pohlaviam sa však dá pomôcť.

Čo sa považuje za „chorobné vypadávanie“ a čo je ešte o. k.?
Normálne vypadne denne 50 – 100 vlasov. Ak sa vypadávanie zvýši asi o 15 %, treba vyhľadať odborníka. Zjednodušene povedané, ak sa deje niečo, čo by nemalo, vlasy nachádzame všade. Vo vani, na vankúši, na oblečení. Často stačí prehrabnúť si vlasy rukou a medzi prstami zostávajú uvoľnené vlasy.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:07