shutterstock.com
StoryEditor

Máte suché pery? Máme pre vás šesť rýchlych tipov, ako si s nimi poradiť

21.01.2021, 15:00
Krása a móda
Autor:
Diabetikav
Trápia vás suché a popraskané pery? Na vine je zimné počasie, dehydratácia aj olizovanie. Pomôžu vám tieto super rýchle tipy.

Suché pery sú bežný jav, ktorý najčastejšie spôsobuje počasie, prípadne nedostatočný príjem vody. Ak sa ich liečba zanedbá, následkom môžu byť popraskané pery, prípadne môžu krvácať.
Okrem zimy a chladu na pery zle vplýva aj vysoká teplota a dlhé vystavenie slnku, a to nielen v lete, ale aj v zime, napríklad na horách.

Aké sú prejavy?
Pokožka na perách je tenká, slabá, a preto je náchylná na vysúšanie a praskanie. Prejavuje sa:

• praskaním jemnej pokožky
• trhlinkami
• šupinatosťou
• jemným krvácaním
• prípadne aj opuchom

Kedy ide o vážny stav?
Ak sa výrazne vysušené pery s popraskanými miestami napriek starostlivosti nezlepšujú, môže ísť o cheilitídu. V tomto prípade môžu byť pery tmavoružové alebo tmavočervené, majú zhrubnutý povrch, tvoria sa na nich pľuzgiere.
Popraskané pery môžu byť aj v dôsledku podvýživy. Má však tiež mnoho príznakov rovnakých ako dehydratácia. Okrem toho sa prejavuje aj svalovou slabosťou, rozpadajúcimi sa zubami, nafúknutým žalúdkom.
Jednou z príčin suchých pier býva aj dehydratácia. Jej ďalšie príznaky sú točenie hlavy, zápcha, znížená produkcia moču, sucho v ústach a bolesť hlavy. V závažných prípadoch môže mať človek, ktorý trpí dehydratáciou, nízky krvný tlak, horúčku, rýchle dýchanie alebo rýchly tep srdca.

Hydratáciu pier tiež negatívne ovplyvňuje:

  • fajčenie
  • pitie alkoholu
  • príliš časté olizovanie pier
  • konzumácia štipľavého či kyslého jedla
  • aj príliš časté dýchanie ústami namiesto nosom

ALFA A OMEGA KRÁSNYCH A ZDRAVÝCH PIER:

1. Nikdy nestrhávajte suchú kožičku z pier
2. Vyhnite sa matným rúžom, radšej siahnite po hydratujúcich
3. Keď je chladno, prekryte ústa šatkou a neolizujte si pery
4. Pred spaním z pier vždy odstráňte rúž
5. Obmedzte príliš korenené jedlá, citrusy a soľ, to všetko pery príliš dráždi
6. Používajte balzamy, ktoré pery hydratujú

Vitamínová kúra
Aby vaše pery zostali pružné a ľahko odolávali negatívnym vplyvom vonkajšieho prostredia, zvýšte prísun zinku, železa, vitamínov skupiny B a vitamínov A, C a E. Tie všeobecne udržujú pleť zdravú a pomôžu rozjasniť a vyhladiť i suchú a popraskanú pokožku úst. Zásobárňou vitamínov a minerálov sú čerstvé ovocie a zelenina. Doprajte si preto pravidelne banány, avokádo, kel alebo špenát. A nezabudnite ani na strukoviny a orechy. Pripravte si ľahký šalát z cícera, zhrešte z času na čas nad mištičkou mandlí. Skvelou voľbou je i sója alebo napr. pivovarské kvasnice.

Pomôže soľ aj med
Med je v kozmetike nenahraditeľným pomocníkom. Obsahuje veľa prírodných látok, ktoré pery nielen zvláčnia, ale postarajú sa o ich rýchle zahojenie. Zmiešajte čajovú lyžičku medu, lyžičku hrubej morskej soli a lyžičku olivového oleja. Túto zmes potom využite ako peelingovú pastu na jemné obrúsenie pier.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 19:18