shutterstock
StoryEditor

Doprajte vaším perám luxus! Vyrobte si doma vlastný balzam na pery

12.01.2021, 18:00
Krása a móda
Nestojí veľa času ani peňazí a pripravíte ju presne podľa potrieb svojej pleti. Výroba domácej kozmetiky je trend, ktorému podlieha čoraz viac žien.

"Uvariť" si môžete krémy na telo i tvár, sprchové gély, šampóny, make-up, ale aj očné tiene, ako píše idnes.cz. Blogerka a odborníčka na domácu výrobu v novej tlačenej One vysvetľuje, ako na to.

"Môj syn sa narodil s ľahkým atopickým ekzémom, doktor ho samozrejme mazal hocičím, ale nakoniec som zistila, že najviac zaberá čisté bambucké maslo. Pretože mám aj ja sama problematickú pleť, začala som sa o kozmetiku a suroviny zaujímať viac a skúšala miešať stále niečo nové. Zo zvedavosti sa nakoniec stala vášeň," hovorí Michaela Suchá, ktorá si vlastnú kozmetiku vyrába siedmym rokom a o recepty sa delí aj na svojom blogu.

Výhodou takejto domácej výroby je podľa nej možnosť namiešať si krém "na mieru" a tiež fakt, že si kedykoľvek môžete urobiť iný. Do základu možno ľahko použiť namiesto mandľového oleja napr. marhuľový, o ktorom viete, že vám vyhovuje viac, alebo do zmesi primiešať vlastnú obľúbenú vôňu či aktívne látky, ako je napríklad hydratačný fucogel.

Bez konzervantov to nejde

Bez syntetických ingrediencií to však v podstate nejde. "Ak chce niekto používať výhradne prírodné suroviny, skončí u olejov, esenciálnych olejov a kvetinových vôd - tým ich portfólio pomaly končí. Synteticky vyrábané sú totiž už emulgačné vosky - aj keď sú z prírodných surovín, inak ako umelo ich nevyrobíte."

Púšťať sa do zložitejších kombinácií je navyše veľké riziko. "Konzervačné látky nie sú, až na výnimky, úplne prírodného pôvodu, ale výrobky, v ktorých je vodná fáza, sa bez konzervácie jednoducho nezaobídu. Môžete pleti veľa ublížiť," vysvetľuje Michaela Suchá a nepripúšťa námietky: "Vždy ma desí, keď vidím recept na krém obsahujúci vodu, v ktorom nie je konzervant. On síce môže vyzerať dobre, ale bez konzervačnej látky sa v ňom všetky tie brebery začnú množiť už po troch dňoch. Najhoršie je, že nie sú vidieť ani cítiť, čo však neznamená, že tam nie sú."

Pustite sa do toho

Pri výrobe balzamu na pery si vystačíte len s jednou miskou, pretože sa skladá iba z olejovej fázy. Práve preto, že v zmesi nie je vodná fáza, nie je potrebné použiť konzervant, postačí vitamín E. Popri klasických čistých balzamov si môžete vyrobiť aj tónované za pomoci farebnej sľudy. Tie dostanete vo veľkej farebnej škále, navyše si podľa stupňa ich namletia môžete vybrať výsledný efekt, napríklad perleťový alebo matný.

Najlepším olejom na balzamy je ricínový, pretože dobre znáša pigmenty, je veľa viskózny, zvláčňuje, hojí drobné ranky a na perách robí príjemný "mokrý" efekt. Hotový balzam môžete naliať buď do špeciálnych túb, alebo do akéhokoľvek kalíška (v recepte uvedené množstvo zodpovedá dvom tubám balzamu).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:57