shutterstock.com
StoryEditor

Pozor! Pre týchto osem zbytočných zlozvykov skôr starneme

15.12.2020, 09:00
Krása a móda
Nahovárate si, že vás sa to stále netýka? Konajte skôr, ako bude neskoro. Za predčasné starnutie si totiž môžeme samy. A pritom stačí tak málo!

Môžete robiť čokoľvek, ale jediná vec, ktorú nezastavíte, je čas. Ten je neúprosný ku každej z nás rovnako. A hoci medicína – aj tá plastická pokročila, to, ako sa budete cítiť a vyzerať, máte v rukách v najväčšej miere práve vy. Správne rozhodnutia začnite robiť hneď dnes.

Kozmetické prehrešky
Starostlivosti o pleť venujete minimum času, alebo to, naopak, preháňate? Oba varianty vašej pokožke neprospievajú. A práve na nej je vek vidieť ako prvý. Ísť si ľahnúť s mejkapom či opaľovať sa bez ochrany radšej ani neskúšajte. Ak však trávite v kúpeľni niekoľko hodín denne, upokojte sa. Nadmerné čistenie, používanie veľkého množstva kozmetických prípravkov rôznych značiek dokáže urobiť viac škody ako osohu. Vplyvom reakcií všetkých produktov môže byť pleť príliš suchá či premastená, tvoria sa vyrážky a štruktúra kože je oveľa viac náchylnejšia na tvorbu vrások. Všetko s mierou a nezabúdajte, to, čo sedí vašej kamarátke, nemusí prospievať vám.

Stres
Poviete si, rada za milión? Robte, čo sa dá. Pri pohľade do zrkadla neuvidíte šéfa, ktorý vás vytočil do nepríčetnosti či predavačku z potravín, ktorá vás irituje každé ráno. Stres podporuje proces starnutia či chcete alebo nie. Môže za to zvýšená produkcia noradrenalínu a kortizolu. Pod tlakom telo odvádza krv z periférnych orgánov a dodáva ju svalom. Práve preto vaša pokožka sčervenie, stráca svoj jas a tvoria sa kruhy pod očami. Ak sa stresu nedokážete vyhnúť, dostatočne ho vyvážte relaxom. Vaša myseľ i telo sa vám poďakujú.

Cigarety
Všimli ste si niekedy pleť fajčiarok? Okrem vrások okolo úst pôsobí povädnuto až zašednuto. Pleť fajčiarov starne rýchlejšie aj preto, že každá jedna cigareta zvyšuje degeneráciu kožných buniek, oberá telo o dôležitý antioxidant vitamín C, ničí kolagén a elastín. Pokožka „vysychá“ a oveľa skôr sa objavujú vrásky. A mladistvému vzhľadu neprospieva ani zažltnutý úsmev.

Diéty a stravovanie
Neustále chudnete a priberáte? Vaše telo vystavujete poriadnemu stresu a v konečnom dôsledku to absolútne neprospieva ani vášmu vzhľadu. Zhoršuje sa elasticita pokožky a koledujete si aj o vrásky navyše. Medzi potraviny, ktoré majú vplyv na rýchlejšie starnutie, patria tie, ktoré obsahujú veľa sacharidov, soli, jedlá z fast foodov, ale i nadmerné pitie kávy či alkoholu. Ideálna váha je pre zdravie dôležitá, prepracujte sa k nej však pomocou vyváženej stravy. Okrem štíhlej postavy budete plná energie a spokojnosť sa odrazí aj na vašej tvári.

Pohyb
Pravidelným pohybom oddialite nielen proces starnutia, ale môžete si život predĺžiť až o 10 rokov. Hýbte sa! Bunky budú lepšie zásobované živinami, zvýši sa činnosť lymfatického systému, ktorý je tiež zodpovedný za zdravo vyzerajúcu pokožku. Pohyb udržuje telo v kondícii a vy sa budete cítiť sviežo a mlado. Navyše sa zbavíte stresu a po športe budete mať prirodzene chuť na zdravšie jedlá. Všimli ste si, ako všetko so všetkým súvisí?

Spánok
Na to, ako vyzeráte, má spánok zásadný vplyv. Dovoliť si preflámovať noc bez následkov môžete azda do 30-tky. Telo potrebuje pravidelnú dávku spánku. Kvalitného spánku. Snažte sa spať 7 až 9 hodín a do postele si ľahnite vždy v rovnakom čase. Pleti najmenej škodí poloha na chrbte, ak ju zaboríte do vankúša, obmedzíte obnovu kolagénu. V dôsledku toho sa na tvári môžu objaviť nepekné ekzémy, lišaje, pokožka je vyschnutá a oveľa viac náchylná na tvorbu vrások. Naopak, v tme sa tvorí hormón melatonín, ktorý redukuje nadbytočný tuk a obnovuje váš mladistvý vzhľad.

Teplo
V lete pokožka starne pri nadmernom opaľovaní, v zime trpí v prekúrených miestnostiach. Tak či onak, krém s ochranným faktorom používajte celoročne a intenzívne vetrajte. Suchý vzduch je hotovou pohromou, štruktúra pokožky sa zhoršuje a výraznejšie známky starnutia si jedného dňa zaručene v zrkadle všimnete. Zaobstarajte si zvlhčovač a skúste oželieť aj príliš horúcu vodu pri sprchovaní.

Sex
Žiadna pravidelnosť? Chyba! Nikdy nebola pokožka krajšia ako po sexe, a môže si hovoriť kto chce, čo chce. Doprajte si ho teda pravidelne a najviac, ako sa dá. Okrem potešenia prináša so sebou nespočetné množstvo benefitov. Zmierňuje stres a napätie, posilňuje imunitu, znižuje bolesť a zvyšuje sebavedomie. A keď je žena zdravo sebavedomá, vtedy je najkrajšia. Ale to ste určite už viackrát počuli.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:52