hairshutterstock.com
StoryEditor

Tipy, s ktorými si krásnu a zdravú korunu krásy vyčaríte aj doma

26.11.2020, 14:20
Krása a móda
Aj keď ich výrazne nepoškodzujete farbením či fénovaním, o ich ZDRAVIE sa treba starať.

Na ľudskej hlave je približne stotisíc vlasov a za mesiac vyrastú priemerne asi 1,2 cm. Denne prirodzene strácame 50 až 150 vlasov, ale pritom stále dorastajú nové (aspoň niektorým). Ich rast ovplyvňuje dedičnosť, hormóny, životospráva, ošetrovanie, rýchlosť starnutia organizmu i pohlavie. Vlasy viac padajú na jar a na jeseň. Ich zvýšené vypadávanie však môže signalizovať aj rôzne ochorenia, napríklad štítnej žľazy, poruchu imunitného systému alebo niektoré metabolické choroby. Rednutie vlasov sa môže objaviť po pôrode, ale aj pri nesprávnych diétach a užívaní liekov. V žiadnom prípade to nepodceňujte a radšej sa poraďte s kožným lekárom.

Potrava pre ich zdravie
Aby ste minimalizovali poškodenie vlasov, zaobchádzajte s nimi šetrne (pozor na trvalé ondulácie či nekvalitné farby). Ak je to možné, vyhýbajte sa ich fénovaniu, lebo vlasy vysušuje. No škodí im, aj keď ich češete mokré a viažete do vrkočov a chvostov.
Vlasy sú tiež obrazom vašej životosprávy a strata ich kvality často súvisí s nerozumným chudnutím. Skutočne zdravá výživa obsahuje zinok, vápnik, železo, vitamín C, skupinu B vitamínov aj zlúčeniny kremíka. Kremík a kyselinu kremičitú nájdete v obilí – ovos, proso, jačmeň, otruby, struky. Kremík sa nachádza aj v mrkve, petržlene, repe, uhorkách, mäse, čiernom chlebe, ovocí, bambusových výhonkoch a bylinách – prasličke, žihľave, podbeli... Ale aj v rybách, ktoré do jedálneho lístka nevyhnutne patria.

Bylinky v kúpeľni
Predchádzajúce generácie častejšie používali pri starostlivosti o vlasy prírodné prostriedky. Oplachovali si ich žihľavovým vývarom alebo ho, rovnako ako žihľavový výluh, vtierali do pokožky hlavy. Prospieva im slez, breza a mnohé iné byliny. Bylinné kúpele z rozmanitých druhov bylín dodávajú vlasom živiny a ocot lesk a voľnosť. Vlasové zábaly, napríklad z oleja a zo žĺtka, zasa silu, pevnosť a pružnosť. Aj dnes sa treba, zvlášť o dlhé a často umývané vlasy, starať s rozvahou a šampóny vždy používať s rozumom.
Kvalite vlasov prospieva kondicionér, pretože obsahuje silicu, kolagén, aminokyseliny, pantenol a vitamín B6. No netreba to nimi preháňať, stačí, ak si ho votriete do končekov vlasov. Nemusíte sa obávať používať ani zábaly, masky či tonikum. Za vašu starostlivosť sa vám vlasy určite odvďačia svojou krásou.

Keď hrozí plešina
Extrémnu stratu vlasov ľudia prirodzene veľmi prežívajú, lebo zásadne mení ich vzhľad. Dnes sa muži už nemusia zmierovať s plešivosťou, implantácia vlasov je celkom bežná. No nepredbiehajme, niekedy ide len o dočasné zrednutie koruny krásy a aj tu pomôže odborník. Môžete skúsiť injekčné metódy ako mezoterapiu alebo aplikáciu vlastnej plazmy do oblasti vlasovej pokožky, keď sa pomocou mnohonásobných vpichov tenkou ihličkou do pokožky hlavy vpravujú liečebné látky. Aplikácia nie je jednorazová, proces je potrebné opakovať v intervaloch, ktoré určí lekár, minimálne dvanásťkrát. Obe metódy je ideálne kombinovať s LED terapiou, ktorá pri pravidelnej aplikácii výrazne redukuje padanie vlasov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:42