shutterstock.com
StoryEditor

Ako si poradiť s otravnými lupinami vo vlasoch? Skúste tieto tipy

24.08.2020, 19:00
Krása a móda
Zbavte sa tých malých bielych šupinatých „potvoriek“, ktoré vám opadávajú z hlavy na plecia... Dá sa to!

Lupiny dokážu neskutočne znepríjemňovať život. Šupinky kože vo vlasoch znervózňujú a hlavne znižujú sebavedomie. Človek si potom môže pripadať ako špinďúr, ktorý vyzerá, ako keby sa neumýval. A tak radšej schová tmavé oblečenie na dno skrine, pretože na ňom lupiny obzvlášť dobre vidieť. Ale aj tu, našťastie, platí, že každý problém má svoje riešenie. Keď sa budete o vlasy správne starať a na pomoc si vyberiete správne prípravky, čoskoro sa budete z vašej hrivy opäť usmievať. S problémom tvorby lupín sa stretávajú hlavne tí, ktorí majú mastné vlasy. Pre tých je totiž typická zvýšená aktivita mazových žliaz vo vlasovej pokožke. Maz má síce ochrannú funkciu, lenže zároveň podporuje tvorbu rohovinových buniek, ktoré väčšinou voľným okom nevidíme. Ak sa však vplyvom zvýšenej tvorby mazu odumreté bunky oddeľujú rýchlejšie, začnú sa zlepovať a vznikajú lupiny.

Ďalšou príčinou vzniku lupín je používanie nekvalitnej vlasovej kozmetiky. Agresívne šampóny môžu odmastiť pokožku hlavy natoľko, že dôjde k narušeniu jej prirodzeného ochranného plášťa a lipidovej bariéry, čo môže spôsobiť nadmernú tvorbu lupín. V zimnom období sa lupiny často tvoria tiež preto, že sa pokožka hlavy musí stále vyrovnávať s prudkými zmenami teplôt pri prechádzaní zvonka do prekúrených miestností.  Trápenie s lupinami môže tiež signalizovať, že organizmus trpí nedostatkom nejakého minerálu alebo vitamínu (najčastejšie ide o vitamín B, selén a zinok). Príčinou lupín však môžu byť aj kožné ochorenia (lupienka, seboroická dermatitída...). Medzi ďalších vinníkov „poprášených ramien“ sa radí aj dlhodobý stres, genetické predpoklady alebo u mladších ročníkov zvýšená hladina testosterónu v období puberty.

1. Nikdy pokožku hlavy pri umývaní nedrhnite s nádejou, že sa tak lupín zbavíte. Hlavu len jemne masírujte. Používajte iba šetrné šampóny určené na mastné vlasy alebo na vlasy s lupinami.

2. Dbajte na pestrý a vyvážený jedálniček bohatý na vitamíny a minerály a zvyknite si pravidelne relaxovať. Ak si sama neviete rady, nehanbite sa a obráťte sa na dermatológa.

3. Vlasy rozčesávajte kefou alebo hrebeňom s guľatými hrotmi, vyhnite sa kefám s ostrými zakončeniami. Majú síce účinné masážne účinky, ale pokožku hlavy zbytočne dráždia.

​4. Kondicionér nanášajte len na končeky vlasov, nie ku korienkom, aby ste kožu zbytočne nezaťažovali a nedráždili.

5. Mastné vlasy sa ťažko tvarujú, ale väčšia dávka stylingového prípravku vám ku krajšiemu účesu nepomôže. Vlasy pod jeho nánosom nebudú mať želaný efekt, a preto s tužidlami všetkého druhu radšej šetrite.

6. Ak si vlasy vysúšate fénom, vždy voľte nižší teplotný stupeň a fén držte v dostatočnej vzdialenosti od hlavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 11:26